FOTO. Piața lui sfântu’ așteaptă, din centrul Albei Iulia
Cred că ați învățat deja „par coeur” placa cu vechile prevederi ale legii achizițiilor publice, care lăsa toată loaza să participe la licitații și sărmanele administrații locale se vedeau strânse cu ușa să aleagă ofertantul cu prețul cel mai mic în detrimentul recomandărilor și al seriozității ori al mijloacelor materiale și umane cu care să înfăptuiască lucrarea adjudecată. În urma acestei erori legislative, dacă vreți, ne-am ales și noi cu SC Telecerna, din Deva, care nu mai dă Cel de sus să ne termine piața agroalimentară din centrul Albei Iulia.
Potrivit reprezentanților administrației locale, gradul de realizare a obiectivului este acum de 60%, iar din data de 26 mai, ultimul termen negociat pentru finalizare, curg penalități de 0,01 la sută din valoarea contractului (de aproape 3 milioane de lei) pe zi, care se vor ”trage” fie din suma rămasă de plată, de aproximativ 1 milion de lei, ori se va încasa prin impunere. Avansul s-a recuperat în lucrări, dar infima sumă negociată ca penalitate, undeva la 3% pe lună, cred că îi lasă reci pe cei care promit sistematic, de la un anotimp la altul: ”într-o lună e gata!”. Întrebarea firească a fost de ce totuși acest 0,01 la sută pe zi și nu mai mult, dacă tot aveam o bănuială că s-ar putea să rămânem cu ochii în soare?
Argumentul că aceeași penalizare ar fi suportat-o și administrația, în cazul în care nu ar fi plătit la termen lucrarea, nu rezistă realității de a ne afla într-un municipiu, să îi spunem fruntaș, cu un grad de încasare a taxelor și impozitelor atât de lăudabil încât nu ne calificăm la ajutor de ”sus”, și care nu s-ar fi aruncat cu capul înainte într-o achiziție de lucrări de asemenea anvergură dacă nu știa câți “crăițari avea în straiță”.
Răspunsul oficial îl aveți mai sus, atât s-a negociat, nici mai mult, nici mai puțin, să ne trăiască negociatorii. În altă ordine de idei, speranța moare tot ultima, dacă avansul s-a recuperat, înseamnă că măcar foamea de a încasa restul banilor ar trebui să-i mărească avântul spre finalizare constructorului mai sus numit. Altfel, noul termen avansat de același meșter, de o lună calendaristică (un optimist 13 iulie, să aproximez în favoarea lui), rămâne la fel de fantezist precum cele înaintate în martie (primul termen, de drept) și apoi în aprilie. La cum se văd astăzi lucrurile în teren, poate de alegerile parlamentare să ne cheme cineva la o tăiere de panglică. Dacă e mai repede, dau eu la bugetul local 0,01 din venitul meu lunar (net), per zi în minus…
[nggallery id=2308]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii