Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Piața lui sfântu’ așteaptă, din centrul Albei Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cred că ați învățat deja „par coeur” placa cu vechile prevederi ale legii achizițiilor publice, care lăsa toată loaza să participe la licitații și sărmanele administrații locale se vedeau strânse cu ușa să aleagă ofertantul cu prețul cel mai mic în detrimentul recomandărilor și al seriozității ori al mijloacelor materiale și umane cu care să înfăptuiască lucrarea adjudecată. În urma acestei erori legislative, dacă vreți, ne-am ales și noi cu SC Telecerna, din Deva, care nu mai dă Cel de sus să ne termine piața agroalimentară din centrul Albei Iulia.

piata centru03Potrivit reprezentanților administrației locale, gradul de realizare a obiectivului este acum de 60%, iar din data de 26 mai, ultimul termen negociat pentru finalizare, curg penalități de 0,01 la sută din valoarea contractului (de aproape 3 milioane de lei) pe zi, care se vor ”trage” fie din suma rămasă de plată, de aproximativ 1 milion de lei, ori se va încasa prin impunere. Avansul s-a recuperat în lucrări, dar infima sumă negociată ca penalitate, undeva la 3% pe lună, cred că îi lasă reci pe cei care promit sistematic, de la un anotimp la altul: ”într-o lună e gata!”. Întrebarea firească a fost de ce totuși acest 0,01 la sută pe zi și nu mai mult, dacă tot aveam o bănuială că s-ar putea să rămânem cu ochii în soare?

Argumentul că aceeași penalizare ar fi suportat-o și administrația, în cazul în care nu ar fi plătit la termen lucrarea, nu rezistă realității de a ne afla într-un municipiu, să îi spunem fruntaș, cu un grad de încasare a taxelor și impozitelor atât de lăudabil încât nu ne calificăm la ajutor de ”sus”, și care nu s-ar fi aruncat cu capul înainte într-o achiziție de lucrări de asemenea anvergură dacă nu știa câți “crăițari avea în straiță”.

Răspunsul oficial îl aveți mai sus, atât s-a negociat, nici mai mult, nici mai puțin, să ne trăiască negociatorii. În altă ordine de idei, speranța moare tot ultima, dacă avansul s-a recuperat, înseamnă că măcar foamea de a încasa restul banilor ar trebui să-i mărească avântul spre finalizare constructorului mai sus numit. Altfel, noul termen avansat de același meșter, de o lună calendaristică (un optimist 13 iulie, să aproximez în favoarea lui), rămâne la fel de fantezist precum cele înaintate în martie (primul termen, de drept) și apoi în aprilie. La cum se văd astăzi lucrurile în teren, poate de alegerile parlamentare să ne cheme cineva la o tăiere de panglică. Dacă e mai repede, dau eu la bugetul local 0,01 din venitul meu lunar (net), per zi în minus…

[nggallery id=2308]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea