Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Peste 2000 de vizitatori la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În acest weekend, la Albac a avut loc cea de-a  IX-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural. Peste 2000 de vizitatori au luat parte la cele două zile de manifestări dedicate celui mai mare târg de turism rural din ţară, au transmis organozatorii. Evenimentul are ca obiectiv principal dezvoltarea turismului rural prin intervenţia actorilor principali din domeniul turismului şi s-a desfăşurat în trei locaţii– sala de sport, pavilionul expoziţional din centrul satului şi căminul cultural.

La expoziţia din sala de sport au participat 52 de expozanţi cu bucate tradiţionale, costume, zestre locală, produse turistice şi proiecte de dezvoltare turistică, din Aiud, Almaşu Mare, Avram Ianuc, Gârda de Sus, Horea, Albac, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra) dar şi din alte judeţe (Băile Govora, Costeşti, Frumușița, Horezu, Tigveni); Consiliul Judeţean Sibiu; Consiliul Judeţean Vâlcea; societăţi comerciale care au prezentat produse şi servicii adresate turiştilor, pensiunilor şi agenţilor economici din turism (Elmiro Prest, Olivia Lucy, Grup Corint, Alba Sport Vision, Obiectiv); agenţii de turism din judeţ şi din ţară, asociaţii şi fundaţii care activează în turism (Asociaţia Autentic Românesc, Asociaţia Finteușu Mic, Fundaţia PAEM, Apuseni Experience, CETM Albamont, ANTREC Alba, ANTREC Neamţ, APDT Maramureş, ANTREC Maramureş, Asociaţia Speologică Sfinx, Asociaţia Copard, Asociaţia Producătorilor de Pălincă); pensiuni din judeţul Alba (Lucia, Poarta Zmeilor), Ocolul Silvic Horea; ACR; ADR Centru; AJVPS Alba, Lazăr Morcan; Revista „Vacanţe la ţară”, Centrul de Informare Turistică Zlatna, Serviciul Judeţean Salvamont Alba; Romtelecom; ALEA; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Parcul Natural Apuseni; Roşia Montană Gold Corporation. La târg au fost prezente, totodată, 22 agenţii de turism.

De asemenea, în cadrul concursului de gastronomie s-au înscris 7 concurenţi ce au pregătit „delicii la ceaun”.

Nu a lipsit nici expoziţia meşterilor populari, din pavilionul expoziţional, care a conţinut un număr uriaş de 62 stand-uri, pe care au expus meşteri sosiţi din 8 judeţe (Alba, Arad, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Timiş şi Vâlcea). Cât despre concursul de pescuit, pentru câştigarea acestuia au concurat 28 pescari.

Evenimentul şi-a deschis porţile încă de vineri, 6 septembrie, când a avut loc primirea tuturor expozanţilor, amenajarea standurilor acestora şi, simultan, prima manşă a concursului de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni”, în râul Arieş.

Sâmbăta,7 septembrie, s-a deschis cu cea de-a doua manşă a concursului de pescuit, la ora 09.00. La ora 10.00, deschiderea Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac s-a petrecut odată cu ceremonialul de dezvelire a busturilor eroilor neamului Horea, Cloşca şi Crişan. A urmat deschiderea oficială, în compania oficialităţilor judeţene, a reprezentanţilor, a agenţiilor de turism din toată ţara, a proprietarilor de pensiuni, precum şi a turiştilor şi localnicilor. Programul de sâmbătă al târgului a continuat la ora 11.30 cu vernisajul expoziţiei Taberei Naţionale de Pictură, ediţia a III-a.

Apoi, la ora 14.00, în căminul cultural, au avut loc seminarii pe teme din turism, la care au participat jurnalişti, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi agenţiilor de turism, precum şi simpli turişti.

Tot la ora 14.00, s-a deschis Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. La aceeaşi oră, reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai presei au întreprins călătorii la principalele pensiuni din zonă, pe două rute intens circulate din punct de vedere turistic (Albac – Gârda de Sus – Arieşeni şi Albac – Sălciua). În cadrul acestor călătorii au fost vizitate 12 pensiuni. Apoi, la 15.00, s-a reluat concursul de pescuit (manşa a treia).

Programul ultimei zile, duminică, 8 septembrie, a început mai devreme (08.00), cu a patra manşă a Concursului de Pescuit, tot în apele Arieşului. Câteva ore mai târziu s-a desfăşurat Festivitatea de Premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie (13.00) şi pescuit (13.30). Şi, imediat apoi, de la 14.30, au început ultimele două manifestări ale târgului, şi anume parada portului popular şi spectacolul de muzică folcorică, cu solişti invitaţi de pe toate meleagurile Transilvaniei.

Câştigătorii Concursului de Gastronomie: Secţiunea ”Balmoş la ceaun” Grigore Chindriş (premiul I), Pensiunea Poiana Verde (premiul II) şi Pensiunea Andra (premiul III). Secţiunea ”Tocăniţă la ceaun” Echipa Iulia şi Sandu (premiul I), Pensiunea Gaiu (premiul II)şi Poiana Verde (premiul III).

Câştigătorii Concursului de Pescuit: la secţiunea „Muscă”, Pop Adrian din Cluj (premiul I), Buzaş Florin din Mureş (premiul II) şi Tomuş Cornel din Alba (premiul III). Premiul pentru cea mai mare captură a fost câştigat de către Mocan Mihai din Alba (un lipan de 31,2 cm). Valoarea totală a premiilor a fost de 2900 lei din care 1000 de lei în echipamente de pescuit de la sponsorul concursului.

Organizatori: Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Comunei Albac, cu sprijinul partenerului ANTREC.

[nggallery id=217]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate În perioada 01.01.2024 – 31.03.2024 inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, au desfășurat un număr de 179 controale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea