Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Paradă cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatru, fotografie şi muzică de cameră, în prima zi a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cetatea dacică Singidava (oraşul Cugir de astăzi) a reînviat în aceste zile pentru cel mai mare şi mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Evenimentul, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a debutat, vineri seara, ingredientele din prima zi a festivalului fiind parada cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatrul, fotografia şi muzica de cameră.

DSC_0164Festivalul Cetăţilor Dacice a debutat, vineri, la Casa de Cultură din Cugir unde a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava” şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică la care au participat profesori universitari, istorici şi cercetători din mai multe centre universitare din ţară. Din prima seară nu a lipsit teatrul, Trupa Skepsis punând în scenă piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân”, o operă genială scrisă de Lucian Blaga. Spectacolul a fost prezentat în premieră în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice fiind o punere în scenă după piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” de Lucian Blaga care se concentrează asupra personajului Zamolxe, ea fiind încărcată cu simbolistică arhaică şi mitologie românească străveche. Profetul Zamolxe este cel care încearcă să reîmprospăteze viaţa spirituală a poporului său pornind astfel o confruntare directă cu falşii idoli, cu magii şi vrăjitorii care îi reprezintă. Spectacolul subliniază conflictul dintre cei care supun şi cei care sunt supuşi, se problematizează ideea de credinţă şi adevăr şi constrângerile unei societăţi stricte şi puternic ierarhizate. Publicul devine treptat un martor direct al episoadelor în care este spusă această poveste fabuloasă a lui Zamolxe, atmosfera de mister a piesei fiind punctată de pasaje muzicale tematice. Scrisă în anul 1921, piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” este încă o dovadă a geniului creator al lui Lucian Blaga, fiind premiată încă din timpul vieţii autorului.

Seara a continuat cu un concert de muzică de cameră, eveniment de înaltă ţinută susţinut de Cvartetul de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Cel mai aşteptat moment al zilei, gustat şi apreciat de cugireni, a fost parada cu torţe care practic a deschis festiv Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Festivalul Cetăţilor Dacice este o invitaţie inspirată pentru toţi cei care iubesc istoria să descopere într-un mod unic şi inedit cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba. Este o îmbinare de evenimente pentru toate gusturile de la spectacole de istorie vie şi până la concerte, teatru sau evenimente ştiinţifice. În acest an provocarea noastră pentru turiştii iubitori de istorie din întreaga ţară este să descopere Cetatea dacică Singidava, un reper important al civilizaţiei dacice. Primăria Cugir ne este partener în acest an şi încercăm împreună să arătăm zestrea istorică şi culturală pe care o avem în zona Cugirului, în Singidava de odinioară” a spus profesorul Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară, în perioada 24 – 25 iunie, în oraşul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) şi propune în acest an un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba.

Evenimentul este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba; PARTENERI: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociaţia Grupul Skepsis; Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori; SPONSORI: JIDVEI şi Bristot Coffee.

Text și foto: Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

[nggallery id=2349]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Aiudeanul Levente Ioan Polgar, invitat la ”Ştafeta Veteranilor”, ediția a IX-a: Va încheia și anul acesta ștafeta la Carei

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Aiudeanul Levente Ioan Polgar, invitat la ”Ştafeta Veteranilor”, ediția a IX-a: Va încheia și anul acesta ștafeta la Carei

Ultramaratonistul aiudean Levente Ioan Polgar a acceptat invitația de a participa și anul acesta la competiția ”Ștafeta Veteranilor”, ajunsă la ediția a IX-a.

„Bucuros voi onora și în acest an invitația de a lua parte în Ștafeta Veteranilor, ediția a IX-a, Oradea – Carei, ultimul schimb din segmentul albastru. La Carei, pe 25 Octombrie se va uni cu cele 2 culori, Roșu și Galben astfel vor forma drapelul României.

Este o sarcină grea pentru că în aceste trei culori ai ștafetei pun multă speranța și efort câteva mii de oameni cu inima la Eroii de azi și ieri! Care trebuie să ajungă întocmai și la timp la Carei!”, a scris Levente pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Cursuri de înot gratuite pentru elevii de clasa a doua din Alba Iulia, la Bazinul Olimpic: Când vor avea loc

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Cursuri de înot gratuite pentru elevii de clasa a doua din Alba Iulia, la Bazinul Olimpic: Când vor avea loc

Începând cu această săptămână, Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi deschis pentru agrement, de luni până vineri între orele 7-11 și 17-22, iar sâmbătă și duminică va fi deschis între orele 7-22.

În cursul săptămânii, în intervalul 11-17, vor avea antrenamente elevii de la Liceul Sportiv și sportivii de la CSM Unirea Alba Iulia.

Totodată, începând ce această săptămână, în intervalul orar 11-14, se desfășoară proiectul Consiliului Local Alba Iulia ”Educație și sănătate prin înot”, prin care elevii de clasa a doua din școlile municipiului Alba Iulia beneficiază de cursuri de înot gratuite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cursurile de inițiere înot se vor desfășura de luni până vineri, între orele 17-19, precum și sâmbăta între orele 9-15.

Elevii vor fi însoțiți de învățători și vor beneficia de ședințe de înot, conform programului stabilit pe zile, unități de învățământ și număr de elevi. Fac excepție de la programul stabilit zilele libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale.

Ședința durează 1.5 ore și constă în: preluarea elevilor din vestiar, inițerea orelor de înot și predarea elevilor în vestiar;

Ședințele de inițiere vor fi acoperite de 4 instructori/profesori care vor face dovata absolvirii unui curs de instructor de înot sau echivalent.

Vă reamintim că, în prima și a treia zi de luni din fiecare lună, Bazinul Olimpic Alba Iulia este închis publicului în prima parte a zilei, pentru igienizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Parc fotovoltaic la Alba Iulia: Primăria a achiziționat servicii de elaborare SF. Care sunt obiectivele proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc fotovoltaic la Alba Iulia: Primăria a achiziționat servicii de elaborare SF. Care sunt obiectivele proiectului

Primăria Alba Iulia a achiziționat servicii de elaborare Studiu Fezabilitate (SF) în vederea construirii unui parc fotovoltaic la nivelul Municipiului. Valoarea achiziției este de 270.000 de lei.

Dacă investiția s-ar realiza se preconizează reducerea consumurilor de energie electrică produse din surse de combustibil fosil și implicit reducerea costurilor cu energia preluată din sistemul de distribuție a energiei electrice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația Existentă

Reducerea costurilor, consumului și creșterea performanței energetice în clădirile publice se numără printre obiectivele prioritare ale administrației Municipiului Alba lulia. La momentul actual costul pentru consumul de energie electrică în clădirile publice și iluminat sunt suportate în procent de 100% din bugetul local. Se impune astfel realizarea unor investiții pentru utilizarea energiei regenerabile în Municipiul Alba lulia, pentru a reduce costul de operare.

Situația propusă

Proiectul are ca scop construirea și operarea unui parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pe baza tehnologiei fotovoltaice, pe raza Municipiului Alba lulia pentru consum propriu la nivelul clădirilor publice dar și la nivelul sistemului de iluminat public al municipiului Alba lulia.

Obiectivele specifice ce urmează a fi atinse prin realizarea investiției se împart în:

  • Reducerea consumurilor de energie electrică
  • în urma realizării investiției se preconizează reducerea consumurilor de energie electrică produsă din surse de combustibil fosil implicit reducerea costurilor cu energia preluată din sistemul de distribuție a energiei electrice.
  • Realizarea unor modele energetice de bună practică
  • În urma implementării monitorizării sistemului de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice se preconizează realizarea unor modele energetice fezabile, prin care să poată fi elaborate proceduri de bună practică pentru dimensionarea, proiectarea și exploatarea unor sisteme de producere energie electrică din surse regenerabile de energie, precum și pentru elaborarea unor rapoarte energetice care să servească la replicarea soluțiilor specifice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea