FOTO: ”PAC-PAC” – jocul cu tuburi și cornete, de pe vremea lui Ceaușescu, readus în actualitate la Alba Iulia. Frații Măcinic, Uwe și Darius, organizează competiții pentru copii și adulții nostalgici

Într-o lume asaltată de gadgeturi, care îi țin ocupați pe copii, doi frați din Alba Iulia, cunoscuți sub pseudonimele de Uwe Dai și Darius, s-au gândit să readucă în actualitate unul dintre jocurile captivante ale copilăriei care îi țineau ore întregi pe afară, în jurul blocului, și care îi aduceau plini de praf sau juliți în fața părinților.

Este vorba despre ”Pac-pac” sau ”Flup”, cum îi mai spune, jocul cu tuburi și cornete de pe vremea lui Ceaușescu, un „adevărat” Counter Strike de astăzi.

Acel joc cu un tub „bergman”, folosit în construcții, cu ajutorul căruia copiii își confecționau adevărate ”arsenale”, cu trei-patru țevi, și se luptau cu ele, de regulă, în spatele blocului.

Din nostalgia copilăriei și din dorința de a relua din farmecul ei și a-l dezvălui noii generații, de curând, fraților Măcinic le-a venit ideea să organizeze competiții de ”Flup” în oraș. Astfel, s-au oprit din grijile vieții de ”adult”  și s-au ”întors în timp” pentru a trăi și a împărtăși clipele lor de răsfăț cu cei mici. Au adunat mai mulți copii, iar într-un spațiu organizat pentru joc i-au învățat cum se fac tuburile și cornetele din hârtie, care erau folosite pe post ”de gloanțe”, i-au echipat cu ochelari de protecție și s-au încins ”la luptă”. După cum se poate observa și în imagini, jocul a fost o adevărată provocare pentru cei mici, iar distracția ”garantată”.

”Din păcate, jocurile de altădată au fost date uitării. Lapte gros, oina, la perete- stop sau Țară, țară vrem ostași sunt înlocuite în zilele noastre cu jocuri pe tabletă ori cu statul la televizor sau pe Facebook, iar copiii devin astfel sedentari. Îmi aduc aminte cu nostalgie că mă jucam și câte 6 ore <pac-pac> în spatele blocului și pentru mine era, poate, cel mai frumos mod de a-mi petrece timpul liber”, ne-a spus Ovidiu Măcinic, aka Uwe Dai.

Frații Măcinic, Uwe Dai și Darius, sunt cunoscuți în Alba Iulia din cadrul spectacolelor de reconstituire antică susținute de Garda Apulum, unde activează ca și gladiatori, însă, în viața de zi cu zi, de peste 10 ani, sunt antrenori de judo și au un club sportiv al lor ”C.S. V.Î.R.F. (Viteză, Îndemanare, Rezistență, Forță)” în Alba Iulia, lângă care au pus la cale și luptele ”pac-pac”.

Așa după cum ne-a precizat Uwe, primele două competiții au fost organizate gratuit, pentru elevii lor, dar  și-au propus să organizeze jocuri și pentru grupuri doritoare, grupuri de elevi de la diferite școli sau licee, ori să îl propună ca o activitate pentru teambuilding-uri, contra unei sume modice. De asemenea, în viitorul apropiat își doresc să amenajeze și un spațiu pentru competiții de airsoft, dedicate persoanelor cu vârste de peste 18 ani.

Tinerii și adulții care vor să retrăiască jocurile copilăriei sau care își doresc să-și înscrie copiii la o competiție ”Pac-pac” îl pot contacta pe Uwe la nr de tel: 0749 389 734. De asemenea, cei interesați pot urmări pagina de Facebook a clubului lor, C.S. V.Î.R.F. Alba Iulia.

”Hai la suflat in țeavă, arată că poți fi un FLUPER de V.Î.R.F”. Locatia unde se organizează: Str. Olteniei, nr. 23A ( lângă Eon Gaz şi, Instalatorul S.A. )

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

4 Comentarii

dolfi 15 aprilie 2017 at 10:39

in afara de pac pac cu „tubermane” in viata mea n-am auzit de „flup” – probabil fiindca majoritatea dintre noi eram copii de muncitori nu de ‘telectuali…

Misu 15 aprilie 2017 at 22:16

Corect, mai mult eu locuiam in zona M-urilor unde locuia si UWE si nici eu nu am auzit de Flup !

mike 15 aprilie 2017 at 17:33

Ma uit la poze – ziduri darimate,-tencuieli cazute mizerie in jur — iar unora , le arde de joaca–

Mariana 15 aprilie 2017 at 22:55

Felicitari Uwe si Darius, distractia a fost maxima.
La cat mai multe lupte pac pac sau flup.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...