FOTO: Opt parlamentari din cinci județe prezenți la Câmpeni, la dezbaterea organizată de Fundația Pro Munții Apuseni

Campeni_Pro Muntii Apuseni (1)Comunicat de presă FUNDAȚIA PRO MUNȚII APUSENI:

“Întâlnirea informală cu parlamentarii din județul Alba și județele limitrofe pe tema “DEZVOLTARE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ A ȚĂRII MOȚILOR PRIN SOLIDARITATE SOCIALĂ” organizată sâmbătă, 18 ianuarie 2014, de către Fundația Pro Munții Apuseni a reprezentat o premieră în ceea ce privește participarea societății civile la procesul de luare a deciziilor.

ELIT

La această întâlnire au participat atât parlamentarii cât și consilierii acestora din colegiile județelor Alba, Bihor, Hunedoara, Cluj, Mureș, Sibiu și Arad alături de reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă și persoanele interesate de promovarea dezvoltării Munților Apuseni.

Printre temele abordate s-a regăsit agricultura și potențialul agricol al zonei: plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci și baza meliferă, creșterea animalelor,  principiile durabile pentru dezvoltarea sectorului turistic, prelucrarea lemnului și problematica sectorului minier. În domeniul exploatării lemnului, ocupație de veche tradiție în Țara Moților, obținerea produselor finite prin prelucrare înseamnă valoare adăugată prin înnobilarea lemnului.

Campeni_Pro Muntii Apuseni (2)Această întâlnire este o premieră în ceea ce privește dialogul dintre Parlament, ca organ legislativ versus societatea civilă la inițiativa acesteia și promovează principiile democrației participative și exprimă îngrijorarea societății civile în acest sens.

Tema dezvoltării economice sănătoase prin solidaritate socială se bazează pe faptul că o activitate economică nu poate influența negativ dezvoltarea celorlalte sectoare, iar orice întreprinzător trebuie să-i respecte pe ceilalți, indiferent de domeniul de activitate aplicat. Întreprinderile mici și mijlocii sunt considerate baza dezvoltării economice în România.

Conceptul de solidaritate socială se reflectă pe patru planuri: individual, la nivel de grup, între autoritățile locale și la nivel de Guvern.

De asemenea, s-a discutat despre faptul că o localitate nu se poate dezvolta în izolare, există o relație de interdependență între localități dar și la nivel de județe.

Participarea parlamentarilor din județele: Alba (senator Alexandru Pereș, deputat Clement Negruț și deputat Cornel-George Comșa), Cluj (senator Marius Petre Nicoară,  senator Attila Laszlo), Sibiu (deputat Ioan Tămâian), Mureș (deputat Ioan Cristian Chirteș), Arad (deputat Gheorghe Firczak) a scos în evidență influența proiectului minier de la Roșia Montană, prin poluarea pe care o dezvoltă pe o rază de 300 km, asupra dezvoltării economice a județelor menționate anterior.

Întâlnirea a fost apreciată în mod pozitiv de toți participanții, iar parlamentarii prezenți au sugerat organizatorilor continuarea acestui tip de acțiune care poate avea loc în toate municipiile – reședință a județelor ai căror reprezentanți sunt.

De asemenea, parlamentarii au invitat grupul organizator ca reprezentant al societății civile la un dialog cu principalele grupuri parlamentare în vederea dezvoltării și extinderii temei supusă discuției în cadrul acestei întâlniri.

Pe această cale, mulțumim parlamentarilor care au acceptat invitația noastră la dialog și ne exprimăm regretul că, din cauza agendei încărcate, nu au putut fi prezenți și alți parlamentari ale căror idei cu siguranță ar fi contribuit din plin la completarea soluțiilor propuse de cei prezenți pentru dezvoltarea economică sănătoasă a Țării Moților prin solidaritate.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Sorin Bumb: Programul IMM Invest a fot îmbunătățit pentru a include mai mulți beneficiari

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

12 Comentarii

shock 19 ianuarie 2014 at 13:17

Poate data viitoare o sa participe si d-l Darzu.

Kobe 19 ianuarie 2014 at 13:57

Mare pacat ca nu a fost si deputatul Remus Cernea facea campanie pentru alegerile europarlamentare si pentru alegerile prezidentiale.

motul 19 ianuarie 2014 at 15:35

2 unguri si 6 idioti s-au adunat sa ne propuna ce??????????????????//

cla 19 ianuarie 2014 at 16:18

Daca ei au dezbatut ca Proiectul polueaza pe o raza de 300 de km…adica pana in Baia Mare si pana la Ramnicu Valcea, inseamna ca au fost nu prost informati ci chiar saraci cu duhul daca au crezut asa ceva!!!
Oameni buni, puneti mana si cititi proiectul. Veti constata ca poluarea se limiteaza la amprenta Proiectului si nimic mai mult. Poluarea generata e controlata si nu afecteaza zonele invecinate, ba chiar mai mult inca din prima zi poluarea zonei se reduce semnificativ prin masurile propuse prin acest Proiect.

Unii oameni de afaceri din Campeni trebuie sa constientizeze ca nu vor mai putea sa-si bata joc de oameni, odata ce incepe Proiectul Rosia Montana si nu ii vor mai putea plati asa cum ii platesc acum: salarii mizere, uneori la negru!!!

S-a dus cu nesimtirea unor angajatori!

mihnis 25 ianuarie 2014 at 17:27

oricum proiectul asta prevede si reecologizarea zonei, si se va curata inclusiv poluarea lasata in urma de stat acolo. mi se pare ca dau dovada de proasta informare cei care spun ca proiectul asta va polua

ina 19 ianuarie 2014 at 18:16

daca se respecta legea si conditiile de mediu, nu ar avea de ce sa polueze, dar ma rog, de ce sa nu se mai exagereze un pic

mihnis 25 ianuarie 2014 at 17:31

unii activisti si-au facut o adevarata profesie din a exgera si a minti in legatura cu proiectul Rosia Montana, pentru asta primesc ONGurile lor finantari fabuloase. adevarul e ca va fi un proiect facut la standarde europene de mediu, ceea ce e arhisuficient pentru asigurarea protectiei mediului

masina 19 ianuarie 2014 at 19:39

Acesti domni fac ce fac si tot de Rosia Montana se leaga…bai capatani luminate ce sunteti!!! fiti siguri ca dezvoltare durabila tot acolo exista…facem ceva pe ciupercile si fructele voastre de padure.
Oricum, NOROC BUN! la strans pentru toti de la masa verde!!!

mihnis 25 ianuarie 2014 at 17:32

interesul poarta fesul, vorba aia… insa adevarul este ca proiectul minier este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, iar expertii au spus de nenumarate ori ca este un proiect foarte sigur

Catalin Popa 20 ianuarie 2014 at 8:44

Mai devreme sau mai tarziu toate se platesc. Si aceste asa-zise dezbateri unilaterale a unie „societati civile” parsive si parvenite vor trebui la un moment dat justificate!
Mai ales concluziile la care au ajuns acesti dinstinsi domni!
Nu v-ar fi rusine sa va bateti joc de un investitor strategic precum firma canadiana care investeste sute de milioane de euro in patrimoniu si in reabilitarea mediului?
Va faceti ca nu vedeti ca turisti nu exista si ca mediul e praf si pulbere in intreaga zona?
Pai stimati domni, ia scoateti voi jumatate de miliard plus un miliar jumate de euro si despagubiti voi compania canadiana si refaceti voi mediul si refaceti voi patrimoniul de la Rosia Montana si dupa aceea organizati dezbateri cu parlamentari ca sa va laudati cu dezvoltarea pe care ati facut-o…pana atunci ciocul mic si vedeti-va de lungul nasului!

mihnis 25 ianuarie 2014 at 17:30

din pacate vad ca multi sunt cu tunurile pe investitori, mai ales diferite ONGuri finantate de dubiosi. culmea, ca nu spun absolut nimic impotriva altor proiecte miniere facute la standarde de mediu mai putin stricte decat cel de la Rosia Montana! au ceva doar cu investitorii astia!

mihnis 25 ianuarie 2014 at 17:29

nu inteleg de ce simt nevoia sa dezinformeze acesti parlamentari. sau sunt ei prost informati? Proiectul de la Rosia Montana nu va polua, este facut la cele mai stricte norme de mediu, mult mult mai stricte decat a proiectelor miniere care au existat vreodata pe teritoriul Romaniei. mineritul este sansa de salvare a zonei, incetati sa va mai bateti joc de oameni!

Comentariile sunt oprite