Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

FOTO: Olive Garden, restaurant „a la carte“, cu preparate proaspete și delicioase, într-o ambianță luxuriantă și prietenoasă cu copiii în Alba Mall

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Restaurant „a la carte“, cu preparate proaspete și delicioase, într-o ambianță luxuriantă și prietenoasă cu copiii

Stau uneori și mă gândesc, și sunt convinsă că și voi o faceți, unde să îmi duc familia, ori prietenii aflați în vizită, pentru o masă în oraș, una cu de toate. De toate însemnând: ambianță faină, papa bun sănătos și variat, mediu prietenos cu copiii din dotare și de unde să pot pleca fără anxietatea unui regim pe bază de biscuiți și apă, până la următorul salariu.

Un loc în care să fii servit la masă, dar nu atât de pretențios încât să îți cauți costumul de ginerică prin dulap, un loc în care să poți, la o adică, să râzi cu gura până la urechi fără să se ofuscheze vecinul de masă, în care să te refugiezi cu plăcere dimineața la o cafeluță, cu ziarul în față, și să îți încarci bateria pentru o zi de muncă. Locul acela la care îți fuge gândul pofticios, pe la orele amiezii, și cedezi, tragi o fugă să te delectezi cu o porție de ce îți cade bine.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei, în fine, l-am găsit! Nu un loc, ci locul, singurul care bifează toate condițiile de pe lista mea de pretenții. Or mai fi și altele, dar cum nu îmi place să investesc timp și bani în experiențe neverificate (în trei surse!) și mă cuget că nici vouă, neapărat trebuie să vă povestesc despre el.

La o tură de cumpărături prin mall-ul albaiulian, ne-a prins recent foamea și am urcat, ca tot românul, la etajul cu mâncarea. Biruind fast food-urile, am reușit să târâi juniorul din zona periculoasă, când îmi atrage atenția un peisaj înverzit, cu copaci înfrunziți, printre care străbate o rază caldă de soare. Vis-a-vis, pe culoar, mese cochet aranjate, cu pâlcuri de iarbă pe sub picioare. Nu era gazon, deși a trebuit să mă aplec ca să mă încredințez de asta, dar efectul scontat, realizat!

Întorc privirea spre intrare și ce să vezi? O veritabilă grădină, secretă până atunci pentru mine, se desfășura înaintea noastră. Olive Garden, și numele descrie perfect acest restaurant. Mușchi și licheni pe pereți și pe corpurile de iluminat, decor de pădure cu ciuperci și fructe răsturnate din coșul abundenței, frunze de ferigă înșirate din tavan, insule cu măslini adevărați, mărginite de borduri de lemn cu pernuțe colorate, la nivelul copiilor, și mai înalte, cu scaune de bar molcuț tapițate, pentru adulți, mese cu mici detalii vii și verzi, ori aranjate cu rămurele de măslin. ”Oau, fain tare!”, dar mă gândeam deja că Junior se va ocupa de ele, și nu în sens artistic, așa că dau să fac un pas înapoi, cu el trăgând înainte.

”Intră, hai să îți arăt ce avem pregătit pentru tine!”, aud că îl îmbie cineva din personalul localului. Ceva pentru el, pregătit dinainte, aici, la mall? S-a dus ca din pușcă, fără să mai aștepte încuviințarea! După insula mare, pe toată lungimea peretelui, chiar sub geam, se întindea locul de colorat, un spațiu numai pentru cei mici, însemnat ca atare, cu litere de-o șchiopă, KIDS ZONE, și mărginit de coșuri cu carioci speciale, litere magnetice, cărți de colorat și creioane multicolore.

”E voie să mâzgâlesc pe pereți!”, exclamă copilul. ”Să mâzgălească poate oricine, tu sigur vei de­sena ceva frumos!”, l-a încurajat fata care îl abordase deja de la intrare. ”Faaain!”, mi-am zis și eu, are Goe ocupație, voi putea să îmi rezolv mintal și niște treburi la prânzul acesta, îmi voi putea auzi gândurile și el va fi fericit, fără ca eu să mă simt vinovată de ieșirea asta, la un restaurant de oameni mari.

M-am așezat la una dintre mese, am studiat intens meniul. Aveau de toate, pentru gurmanzi de toate tipurile, și dintre cei aflați la dietă și dintre aceia cu dezlegare veșnică la carne și dulciuri însiropate. Am ales salata ”Olive Garden” iar la desert, tort de orez cu fructe de pădure și câte un fresh, fiecare după preferință. Delicios, să-ți lingi degetele, nu alta, asta dacă gestul nu ar fi lipsit de etichetă! Mi-am trecut însă pe listă viitoarele alegeri: carbonara cu paste integrale, spaghete cu fructe de mare, pizza cu de toate, pentru un mic desfrâu.

Ar mai fi antreurile cu icre proaspete, rulade, humus, dar și mămăliguța cu brânză și smântână, supa cremă de brocoli, dar și ciorba de burtă, paste cu somon, lasagna, pizza siciliană sau a casei, orez cu creveți sau garnitură lângă o ceafă de porc suculentă. Să vă mai povestesc despre deserturi? Lava cake cu înghețată, tiramisu, sau torturile casei, cu ciocolată, sau pișcoturi îmbrăcate în frișcă și fructe de pădure. Nu vă înșir aici tot meniul, vă las să îl descoperiți singuri, dar pregătiți-vă să fiți surprinși! Una peste alta, am plecat sătui, veseli și mulțumiți. La ieșire, am pășit din grădina minunată înapoi în mall-ul nostru pestriț, dar nu am mai avut nicio emoție trecând pe lângă fast food-uri, și eu și piciul ne-am găsit ”the place”, locul preferat!

Între momentul desfătării culinare și cel al redactării materialului am aflat și cine s-a preocupat să ne ofere nouă, în Alba Iulia, la mall, această experiență, în așa ambianță, singurul restaurant ”a la carte” din perimetru. Afacerea aparține familiei Sărmășan, iar conceptul și designul a fost realizat de firma Design Yourself, artist șef – Flavia Romcea, în colaborare cu Andreea Potopea, decorator de evenimente și Andrei Pinter, pictor și artist decorativ.

”Am dorit să oferim clienților noștri o grădină în mijlocul acestui centru comercial, o oază de aer curat de care să se poată bucura tot timpul anului, chiar și în sezonul rece. Chef principal este chiar mama, cu o vastă experiență în spate, iar rețetarul l-am stabilit împreună cu echipa ei de bucătari, gândindu-ne, în principal, la cum să facem ca ceea ce ajunge în farfuria clientului să nu fie doar gustos, ci și sănătos. Să se bucure de o masă în oraș și cei care au intoleranță la gluten, de exemplu, și domnișoarele care mănâncă light, ori cei care urmează un regim de viață sănătos, fără să facem rabat la gustul delicios pe care fiecare îl așteptăm de la mâncarea pe care o comandăm la un restaurant.

Pe partea de aprovizionare, tot ceea ce se poate lua din piață, cumpărăm de la micii producători, iar meniul, dincolo de cel special pentru copii, este adaptat fiecărui sezon. Primăvara veți găsi cu siguranță urzicile, încorporate într-un fel aparte, toamna, dovleacul și așa mai departe. Nimic nu este bătut în cuie, totul este flexibil și supus îmbunătățirii în funcție de preferințele celor care ne aleg”, ne-a spus Gabriela Sărmășan.

Ea este sufletul acestui loc, entuziasmul ei a rodit, iar Olive Garden a devenit locul în care, cu plăcere și încredere poți să vii, cu copiii și prietenii, pentru o porție de mâncare delicioasă, ca la mama acasă, dacă s-a specializat și ea în bunătățuri consacrate nu doar prin România, ci și prin Grecia și Italia, de exemplu.

[nggallery id=6236]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri

Iarna care urmează ar putea fi una cumplită și cu prețuri uriașe la energie, fabrici care se închid și oameni care rămân în beznă și frig, deoarece nu își vor putea plăti facturile, în cazul în care Guvernul nu ia urgent măsuri, a explicat președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, Marian Năstase.

În acest moment, spune el, este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia, schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.

„Băieţii deştepţi” din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susţine Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt.

Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacităţi industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice. Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.

În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.

O iarnă cum nu am mai văzut

Ce e mai rău abia acum vine, spune el, precizând că o să vedem la iarnă ceva ce încă n-am văzut.

“Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare”, a afirmat el.

La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r).

Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba.

„Dacă nu se iau măsuri, o să mai vedem şi alte capacităţi industriale închise. Din discuţiile pe care le-am avut, colegii din asociaţie (Asociaţia Marilor Consumatori de Energie – n.r.) sunt la limita răbdării, la limita suportabilităţii. Au presiuni foarte mari din partea acţionarilor şi clienţilor lor, adică n-o să reuşească să susţină costurile astea. Ce să mai vedem? Fabrici închise, şomaj şi implicit oameni care nu-şi vor mai putea plăti deloc facturile”, a mai afirmat Șeful Alro.

E ca un domino. În momentul în care nu-şi vor mai putea plăti facturile, evident că distribuţiile vor avea de suferit şi furnizorii vor avea de suferit, pentru că ei vor avea facturi de încasat. Instrumentele pe care le are furnizorul este să îi taie curentul, dacă factura nu este plătită. Şi pe partea de încălzire la fel va fi.

Trebuie luate măsuri acum, până intrăm în iarnă

“Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi”, a mai arătat el.

Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică.

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.

Vezi AICI varianta pentru Istorie

Vezi AICI baremul pentru Istorie

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Clipe de coșmar pentru o femeie din Alba după ce soțul i-a spart ușa și a plecat cu copilul de 5 ani. Ce măsuri au luat polițiștii

La data 16 august 2022, polițiștii din Aiud au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 48 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, violarea de domiciliu și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție.

În după amiaza zilei de 16 august, acesta ar fi spart ușa apartamentului în care locuiește soția sa și l-ar fi luat pe fiul lor, în vârstă de 5 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a încălcat prevederile ordinului de protecție emis împotriva sa de Judecătoria Aiud, prin care i-au fost impuse măsurile restrictive de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de soția sa și de reședința acesteia.

Incidentul a fost semnalat, prin 112, iar, în scurt timp, polițiștii au reușit să-l identifice, împreună cu minorul, într-un parc din municipiul Aiud.

Din primele cercetări, a rezultat că minorul nu a fost victima vreunei infracțiuni.

În cursul zilei de azi, 17 august, bărbatul va fi prezentat parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare