Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Museikon – o lecție de revitalizare a patrimoniului cultural local din Alba Iulia. Un complex muzeal unic în Transilvania

Publicat

în

museikon03Autorități locale, istorici, clerici și personalități culturale marcante au participat vineri, la evenimentul de prezentare publică pentru părţile interesate a unuia dintre cele mai importante puncte de atracție ale județului Alba: MUSEIKON, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche și obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecție impresionantă de icoane.

Evenimentul s-a desfășurat vineri, începând cu ora 12.00, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Importanța momentului e surprinsă de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba: “ Este admirabil să vezi cum ceea ce era, până în urmă cu nu foarte mult timp, doar o idee, prinde contur și se transformă într-un lucru concret, iar un spaţiu ce părea învins de timp devine un loc în care spiritul acestor meleaguri se reflectă mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon iar Museikon promite să ajute Cetatea Alba Carolina să devină și mai atractivă. Însă nu doar oferta turistică se va îmbogaţi, ci va crește însăși valoarea culturală și istorică a orașului”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citiți și „Museikon” Alba Iulia va fi gata în aprilie 2016: Colecţie de peste 5.600 de icoane, printre care 3 dintre cele mai vechi din România

Museikon nu e doar un proiect de suflet, deși, probabil, așa s-ar putea rezuma cel mai bine, ci un demers ce va scoate la vedere însuși sufletul acestor locuri. Să nu uităm că Alba are nu doar o tradiţie, ci un adevarat cult pentru icoane, Valea Sebeșului și Lazul, în special, fiind întrecute, poate, doar de Bucovina, în meșteșugul făuririi acestor piese unice. Toate acestea însă vor suferi și un “upgrade” la cerinţele vremurilor moderne. Astfel, Muesikon își va digitaliza întregul inventar și va fi o prezenţă activă online, pe Facebook, Twitter, Instagram sau Youtube. Pentru că, deși e vorba de lucruri vechi, tehnologia nouă e cea care poate ajuta cel mai bine la valorizarea și popularizarea lor reale.

Spațiul în care va funcționa noul complex Museikon este o clădire istorică, din secolul XVIII, aflată în apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Mai exact este vorba despre clădirea fostului spital militar. Între exponatele noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenție deosebită va fi acordată, în același timp, activităților de restaurare și repunere în valoare. Nu mai putin de 52 de icoane și 15 cărți vechi vor fi readuse la viaţă în urma restaurării lor de către profesioniști în domeniu.

 Despre Museikon

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei.

Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Autoritatea de management – Punct Național de Contact – Ministerul Fondurilor Europene

Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului:

Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

Obiectivele specifice:

Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia

Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu

Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale

Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit

Publicitate și implicarea părților interesate

Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului:

 • Reabilitare și restaurare clădire monument istoric

Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.

 • Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România.
 • Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
 • Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale
 • Organizarea unei expoziţia temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn
 • Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.

 Rezultatele proiectului:

 • Un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pus în valoare de noul muzeu.
 • Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
 • Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII-XIX.
 • Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro
 • Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
 • O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
 • Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.
 • Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori

Informații detaliate despre proiect pot fi obtinute de la Consiliul Județean Alba, pe www.cjalba.ro și, în curând, pe site-ul dedicat proiectului, www.museikon.ro.

[nggallery id=1201]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”

Publicat

în

Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”

Cele 67 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei la Spitalul Municipal Aiud își exprimă nemulțumirea față de conducerea unității medicale. Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată.

„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.

Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ni s-a spus că bani nu sunt pentru că nu facem externări, păi cu un oncolog care nu are secție, reumatolog care nu are secție, ce externări să faci. Am întrebat ce număr de personal este necesar spitalului, potrivit normelor. Ni s-a răspuns că ar fi nevoie de peste 100, cu noi cei 67, cu tot. Nu știm ce să facem, timpul trece, 6 iunie se apropie, iar noi ne-am pus viețile și familiile în pericol și nu primim nici o șansă. Măcar să susținem examenul și vedem câți iau notă peste 6, pentru că poate nu toți suntem capabili de 6. Nu am primit nici un răspuns scris, nici un răspuns verbal, trece azi și vine mâine și noi nu știm ce vom face”, au mai transmis reprezentanții cadrelor medicale.

Potrivit unui studiu realizat de Frames Media, România are un deficit de 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

APEL  la donare de sânge și trombocite grupa A și B pozitiv,  lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem multe solicitări”

Publicat

în

APEL  la donare de sânge și trombocite grupa A și B pozitiv,  lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem multe solicitări”

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au făcut un apel la oamenii care doresc să doneze sânge și trombocite grupa A și B pozitiv.

Avem multe solicitări de sânge și trombocite pe grupele A pozitiv și B pozitiv. Rugăm persoanele sănătoase ,care au aceste grupe ,să vină la noi în centru să doneze sânge. Vă așteptam ! Telefon : 0258834050″, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Un incendiu a avut loc marți, 17 mai, în jurul orei 13.00, la o stivă de lemne din localitatea Câmpeni, județul Alba.

Stația de pompieri Câmpeni a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Câmpeni, strada Gării. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacăra vizibilă la o stivă de lemne.

Incendiul a fost localizat și lichidat de către pompierii militari prezenți la locul evenimentului.

Elit - Gustul Desăvârșit

La momentul de față se lucrează la îndepărtarea efectelor negative produse de incendiu. Fără alte probleme deosebite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare