Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Miting anti RMGC la Cîmpeni: Corneliu Olar, fostul deputat al moților, alungat din mijlocul protestatarilor

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Circa 250 de localnici din zona Munților Apuseni s-au adunat duminică, la ora 17.00, în centrul orașului Cîmpeni să protesteze împotriva proiectului de exploatare a aurului de către RMGC. Numărul participanților a ajuns la orele 19.00, la peste 500, iar manifestația nu a fost lipsită de incidente.

Potrivit martorilor le eveniment, apariția alături de protestatari a  fostului deputat PDL de Apuseni, Corneliu Olar, a generat o reacție de respingere a acestuia din partea mulțimii. Întâmpinat cu huiduieli, fostul primar al comunei Horea, s-a retras pentru a nu stârni și mai mult spiritele, după gardul pensiunii Hanul Moților. Aici, Olar a fost din nou observat și huiduit de mulțime, chiar în timp ce acesta acorda un interviu unui post de televiziune națională.

Mai multe voci din rândul manifestanților îl acuzau pe fostul parlamentar că nu dorește decât să  exploateze politic aceste proteste sociale, el declarându-se pro RMGC în perioada în care era deputat. În plus, aceleași voci susțineau că Olar este unul dintre principalii responsabili de tăierile de pădure din Apuseni.

Corespondentul ziarului “Unirea”, Ovidiu Culda, care a participat la mitingul de la Câmpeni, vă prezintă în amănunt firul evenimentelor:

Desfășurat la aceeași oră cu protestele anunțate în câteva orașe din țară, protestul din această după-amiază împotriva proiectului RMGC este al șaselea din orașul Câmpeni, organizându-se consecutiv în ultimele trei duminici.

Acesta a început  puțin după ora 17, în acel moment fiind adunați un număr foarte mic de persoane, doar câteva zeci. Ulterior numărul lor a crescut impresionant cu protestatari veniți din comunele Albac, Horea, Vadu Moților, Lupșa, Bistra, Roșia Montană și altele din zonă,  astfel încât la marșul început după o oră și jumătate au participat peste 800 de persoane.

Chiar la începutul protestului, Cornel Olar- fostul deputat de Apuseni- a fost huiduit și alungat dintre protestatari, fiind acuzat că a permis tăierea masivă a pădurilor din Apuseni, fără a interveni în acest sens atunci când a fost în Parlamentul României. Totodată s-a evidențiat din nou ideea că acest protest nu este unul care să implice politicieni dornici de afirmare, ci unul patriotic prin care moții doresc să-și păstreze aurul și țara curată, fără cianurile folosite la extracția aurului.

Protestul a continuat fără alte incidente deosebite, cei care au vorbit oamenilor fiind nemulțumiți că până acum presa și parlamentarii nu au ținut cont de numărul și amploarea protestelor din oraș. Ulterior, Ioan Uțiu a prezentat mulțimii cum au decurs discuțiile avute miercuri cu comisia parlamentară sosită la Câmpeni, aceștia fiind informați despre dorința populației din zonă care se opune acestui proiect pentru că sunt afectați în mod direct în activitățile economice pe care le desfășoară. Totodată a fost salutată poziția luată vineri de Consiliul Local al orașului Câmpeni de a se opune proiectului propus în forma actuală de RMGC și de a declara orașul „liber de cianuri”. Pentru toată această situație creată, protestatarii au cerut demisia parlamentarilor de Alba care votează în Parlament  pentru proiectul minier și a premierului Victor Ponta care l-a trimis spre votare.

După aproape o oră și jumătate, mulțimea a pornit iar la un marș prin oraș, cerând oamenilor să iasă cu toții în stradă pentru a se opune acestui proiect. Înainte de sfârșitul protestului, mulțimea a fost îndemnată să meargă cu toții la Alba Iulia la dezbaterea publică în legătură cu proiectul minier de la Roșia Montană pentru a-și prezenta poziția.

Ovidiu Culda

[nggallery id=346]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea