Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO. Ministrul Victor Negrescu, în zone inundate din Alba: Sunt convins că județul va primi atenția cuvenită de la Guvern. Vom accesa fondul de Solidaritate al UE

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, luni, în localitatea Șona din județul Alba, fiind prezent în zonele afectate de inundații, că România va accesa fondul de Solidaritate al UE, precizând că Guvernul și-a fixat ca în maximum două săptămâni să aibă o evaluare cât mai clară a pagubelor produse. De asemenea, el a precizat că Alba va primi atenția cuvenită din partea Executivului.

Victor Negrescu a spus, luni, după ce a evaluat situația din zonele inundate din Alba, că este foarte important pentru membrii guvernului nu doar să intervină, sprijinindu-i pe oameni, ci și să creeze proiecte de infrastructură care, pe viitor, să prevină inundațiile.

”Este clar că sunt zone care au risc mai ridicat să fie afectate de inundații, iar acolo trebuie să facem proiecte. Că este vorba de fonduri naționale, că e vorba de fonduri europene, că e vorba de proiectele de la CNI. Deja am identificat, la nivel național, proiecte care, din păcate, în anii trecuți nu au fost implementate și, dacă ar fi fost implementate, unele situații puteau fi anticipate”, a spus Victor Negrescu.

Ministrul delegat pentru afaceri Europene a declarat, apoi, presei, că România va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Acesta a mai fost utilizat la dezastre, precum inundații puternice, incendii mari, cutremure sau furtuni devastatoare.

”Există și acest fond de Solidaritate la nivelul Uniunii Europene pe care îl vom accesa. Este important să avem o evaluare cât mai clară. De principiu, de la primele inundații, trebuie să facem o evaluare completă în maximum 12 săptămâni. Noi ne-am fixat la nivelul Guvernului ca în maxim două săptămâni să avem o evaluare cât mai clară. Prefecții deja au făcut o raportare inițială. Avem nevoie de o raportate cât mai clară, cât mai precisă, să aducem și aceste resurse disponibile la nivel european. Resursele nu acoperă tot, nu e vorba numai de bani europeni, vom folosi și bani naționali, dar e important să folosim și acest mecanism cât mai repede (…) Sunt convins că la nivelul Guvernului, județului Alba i se va acorda atenția cuvenită și vom putea interveni”, a mai spus Victor Negrescu.

El a adăugat că este extrem de importat să găsească soluții și pentru copiii din zonele inundate, astfel încât să locuiască în condiții optime.

Inundațiile au făcut ravagii, duminică, în comuna Șona din județul Alba, unde 14 persoane au fost evacuate și adăpostite la căminul cultural, după ce apele au intrat cu putere în casele lor, iar acum sunt improprii locuirii. Astfel de inundații nu au mai fost de peste 20 de ani, au spus localnicii.

De asemenea, mai multe localități din județul Alba au fost afectate de inundații în ultimele luni.

În urmă cu câteva săptămâni, inundații devastatoare s-au produs în localitățile Bucerdea, Cricău și Ighiu unde, în total, circa 400 de locuințe au fost afectate și mai multe mașini distruse după ce au fost luate de ape.

[nggallery id=5910]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea