Rămâi conectat

Ştirea zilei

Foto| Mii de oameni au urcat pe Muntele Găina păstrând tradiția de sute de ani a Târgului de Fete

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mii de oameni au urcat pe Muntele Găina păstrând tradiția de sute de ani a Târgului de Fete.

Mii de oameni au urcat la sfârșitul săptămânii trecute pe Muntele Găina păstrând tradiția de sute de ani a Târgului de Fete, cea mai importantă sărbătoare populară în aer liber din România și cel mai important brand tradițional românesc. Târgul de Fete a atras oameni veniți din Transilvania, dar și din alte colțuri ale țării și de peste hotare, care s-au bucurat împreună de două zile cu vreme frumoasă, tradiții, muzică de calitate și petreceri în aer liber.

Târgul de Fete s-a desfășurat, în perioada 20 – 21 iulie 2019, în comuna Avram Iancu și pe Muntele Găina reunind mii de participanți în fiecare din cele două zile de sărbătoare autentică românească. Manifestările au debutat, sâmbătă, în Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Găina, unde a avut loc ultima etapă a ediției din acest an a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, un proiect cultural unic în Europa. În cadrul acestei etape au fost premiați cei mai iscusiți meșteri populari din județul Alba, marele premiu și titlul „meșterul tradițional al județului Alba în anul 2019” revenindu-i Aureliei Matei din Gârda, meșter în arta cusăturilor tradiționale.

Programul a cuprins și o expoziție etnografică dedicată Târgului de Fete („Hai pe Muntele Găina!”) semnată Vasile Sârb și cursanții săi de la Clasa de Artă Fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, dar un spectacol folcloric extraordinar. Sâmbătă seara, Târgul de Fete s-a mutat pe Muntele Găina, unde mii de persoane au petrecut până târziu în noapte alături de Gino & Band, Trupa COMPACT și DJ Harra cu animatoare.

Târgul de Fete a continuat, duminică, la ora 10:00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde a avut loc o slujbă Te Deum și oficialitățile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Momentul solemn a fost accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Programul a cuprins apoi Târgul Național al Meșterilor Populari și un spectacol extraordinar de folclor cu nume mari ale muzicii populare românești.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare care a intrat în spiritul locuitorilor din Apuseni, dar şi în spiritul românilor. Acest lucru ne-a fost demonstrat de miile de oameni care au venit să se bucure împreună de tradițiile, folclorul, portul popular, meșteșugurile și obiceiurile noastre românești. Le mulțumim tuturor celor care au ales să participe la păstrarea acestei sărbători populare dar și celor care ne-au sprijinit astfel încât ediția din acest an să fie o reușită. Târgul de Fete este pe drept cuvânt unul dintre cele mai importante branduri culturale ale României şi rămâne o dovadă vie că putem păstra şi promova într-o formă autentică zestrea de tradiții și obiceiuri”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu. Târgul de Fete este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare cultural-artistică are o vechime de sute de ani și a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea