Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: ”Marșul cărților și al cititorilor”, proiect educativ desfășurat de Colegiul Militar din Alba Iulia.Copiii din centrul de plasament „Rita Gărgăriţa” ajutați să pornească pe un drum diferit

Publicat

în

La iniţiativa Casei Corpului Didactic, în 26 octombrie 2017, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a desfăşurat proiectul educativ ”Marşul cărţii şi al cititorilor”. Activitatea a fost organizată de prof. Mureşan Simona şi prof. Mircea Cosmina, în colaborare cu bibliotecar Stan Gheorghina şi opt elevi militari, membri ai cercului de lectură a colegiului „Esenţe”.

Cândva, lectura avea un rol foarte important în mijlocul familiei. Astăzi, imaginea copilului ţinut pe genunchi de unul dintre părinţi sau bunici, citindu-i-se poveşti sau dându-i-se sfaturi, tinde să se piardă în poveste, să fie ruptă din paginile unui basm.

Lipsa apropierii dintre părinte şicopil, a lecturii şi, implicit, a tuturor avantajelor acesteia poate avea consecinţe grave asupra copilului. Timpul liber, pentru mare parte dintre copiii de astăzi înseamnă shopping, facebook, jocuri pe calculator. La nivel lăuntric, copiii rămân săraci, acestea afectându-le dezvoltarea abilităţilor verbale, a capacităţii de gândire şi a modului de raportare la ceilalţi, indiferent de vârstă.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea, ne-am propus să-i ajutăm pe copiii din centrul de plasament „Rita Gărgăriţa”, Bărăbanţ, Alba Iulia să pornească pe un drum diferit, oferit de frumuseţea lecturii, pentru ca în devenirea lor să ajungă oameni pasionaţi de frumos.

Timp de două ore petrecute alături de cei 21 de copii, am învăţat că lectura este locul în care te simţi acasă, că, indiferent de origine, vârstă sau etnie, sufletul omului zboară spre lumină dacă îşi alege o carte-fluture care să-i indice drumul spre înalt, că trebuie să ne mulţumim şi să ne bucurăm de ceea ce avem şi că cel mai frumos lucru este să fii empatic şi să-i ajuţi pe ceilalţi.

Când am făcut primii pași prin curtea animată de jucării, înghețată parcă, în lipsa copiilor, un val puternic de emoție mi-a străpuns trupul. Totuși, se dovedea a fi o emoție caldă, plăcută, care mă energiza în fața vântului răcoros de octombrie, care îmi ghida mersul dezorientat.

Îndată ce s-au ivit primii copii, acel spațiu al jocului și-a recăpătat valențele pozitive și pline de viață.

Începutul a fost, ca de obicei, timid…atât pentru noi, cât și pentru ei…dar, pe parcurs, tăcerea apăsătoare a fost înlocuită de cuvinte, propoziții, fraze atent selectate pentru a fi lecturate. Odată cu poveștile, zâmbetele au început să apară, iar ochii să viseze tărâmuri mirifice și personaje de seamă.

Timpul s-a scurs rapid, încurcându-se, treptat, printre literele care nu mai conteneau a pluti prin sală.

Am fost surprins de capacitatea de înțelegere a unor copilași gingași și inocenți, care nu au avut șansa mea…de a avea o familie alături, de a avea cui să spună ,,Mamă” sau ,,Tată”.

Finalul activității ne-a întrerupt pe neașteptate, venind, parcă, de nicăieri; iar copilașii agățați de noi precum se agață albinuțele de florile luminoase, calde și bogate în nectar, ne-au urmărit până la ieșire, ca și cum erau pregătiți deja, să mai fie odată abandonați.

Sentimentul nedreptății și regretul părăsirii îmi sfâșiau corpul, dar am reușit să mă ascund în spatele unor poze, prin care am încercat să las amintire zâmbetul meu plin de speranță și credință pentru un viitor mai bun… ( Cătană-Bota I.-Bogdan)

A fost un mirific act de resemnare sufletească ce conturează tainele fericirii instalate în sufletu-mi firav, în momentul în care am mirosit dulcele parfum al copilariei… Zâmbet, culoare şi veneraţie… trei enigmatice valori care compun inefabil tabloul copilului candid şi pur, dar rănit uşor de cruzimea unui dor perimat. Probabilitate maximă de dor matern, părintesc, pictat etern în aceste suflete de cristal şi simplificat zilnic câte puţin de prietenia şi pavăza oferită de milostenia semenilor. Am descoperit în templul interior al acelor copii bunătatea clădită pe entitatea unei veselii chinuite de hazardul vieţii. Aş vrea să fiu parte din sufletul lor. Să le vindec suferinţa. Însă e doar o dorinţă. Ca cea din lirica lor.( Matei Celina)

Păşind în locul plin de copii, am observat privirile curioase ale acestora, analizand în detaliu oamenii care tocmai au ajuns. La inceput erau temători, neştiind cum să vorbească cu noi, dar încet- încet, cărţile ne-au legat; prin această pasiune comună, am putut comunica fără bariere, devenind amici. (Căpeţ Iustina)

Astăzi am trăit ceva inedit; am experimentat cum e să fii părinte. Unul în uniformă, ce-i drept, însă unul care „își” face copiii să râdă, să fie fericiți în preajma sa. La casa de copii Rita Gărgăriţa am fost întâmpinați de 20 de copii cu brațele deschise, ce abia așteptau să le citim povești, să le oferim un zâmbet cald și să le fim alături pentru câteva  ore. (Crăciun-Puiu Andrei)

Când am întâlnit privirile micuţilor din centrul de plasament, am fost instant atrasă de drăgălăşenia lor, de comportamentul de îngeraşi fragili ce aşteptau mângâieri şi cuvinte dulci. Am făcut cunoştinţă cu ei şi ne-am împrietenit rapid, am discutat despre notele lor de la şcoală, despre mâncarea preferată, cadourile pe care i le vor cere lui Moş Crăciun şi în final…le-am promis că vom rămâne pe veci amicii ce s-au împrietenit într-o zi de toamnă târzie, într-o încăpere plină de zâmbete şi emoţii.(Ciule Alexandra)

Viaţa constituie un joc de noroc în care, din păcate, destinul prin prisma hazardului joaca un rol cinic, alegând orbește oameni care poartă o cruce mai grea sau mai ușoară.  Printr-un complex de împrejurări, fiecare a ajuns în locul în care se află. Oricare dintre noi putea fi  în locul copiilor din centrul de plasament, pecetluiţi  cu o soartă mult diferită de a noastră.

 Pasionat de fotografie fiind, caut ca pozele mele să reflecte viaţa cât mai fidel- tristă sau fericită, dreaptă sau nedreaptă. Mi s-a părut destul de greu, dar nu imposibil să smulg un zâmbet al unui copil de 8 ani ce a gustat până acum doar răcoarea singurătății,  copilăria fiindu-i  devorată de colții unei maturități precoce. În contextul unei atmosfere calde și degajate noi, elevii militari-noii lor prieteni,  am reușit să le topim masca glacială și să le ajungem la suflete. Am aflat ca au aceleași dorințe și aspirații ca și noi: unul  dintre ei se vedea în viitor lucrând în inima unei mașini, în calitate de mecanic, altul dorea să se facă bucătar și, astfel, să guste din preparatele vieții de zi cu zi, iar un alt copil dorea să-și manifeste latura artistică pe marile scene de teatru.

Experienţa din acea casă de copii m-a făcut să-mi reconsider credințele legate de propriul destin: am hotărât să văd în tot ceea ce e în jurul meu o oportunitate și o modalitate de a fi fericit de miracolul vieții și de faptul ca trăiesc.  Mulțumesc, copii!(Suba Andrei)

Proiectul colegiului s-a transformat astfel, într-o puternică relaţie de prietenie, o diafană legătură a sufletelor, prin intermediul cărţilor citite, discutate, a poeziilor recitate şi a poveştilor creative, construite în jurul unor imagini. (Profesor Simona Mureşan)

[nggallery id=4784]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Tânăr din Șard reținut pentru furt: Ar fi forțat încuietorile a 6 dozatoare de lapte și ar fi sustras banii din interior

Publicat

în

Tânăr din Șard reținut pentru furt: Ar fi ar fi forțat încuietorile a 6 dozatoare de lapte și ar fi sustras banii din interior

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru furt calificat. Împreună cu un alt tânăr din Șard ar fi sustras banii din 6 automate de lapte amplasate în diverse zone din Alba Iulia.

La data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și Postului de Poliție Ighiu, au identificat doi tineri, de 15 și 17 ani, amândoi din localitatea Șard, care sunt care sunt bănuiți de furt calificat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestora s-a reținut faptul că în perioada 16-17 iunie 2022, pe timpul nopții, ar fi forțat încuietorile a 6 dozatoare de lapte amplasate în diverse zone din municipiul Alba Iulia și ar fi sustras sume cuprinse între 50 și 350 de lei.

Față de tânărul de 17 ani polițiștii sau luat măsura reținerii, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de 25 iunie 2022, tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, unde, față de acesta s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a tinerilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru creșterea siguranței în trafic: 26 de amenzi aplicate, 2 permise reținute și 3 infracțiuni depistate

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru creșterea siguranței în trafic: 26 de amenzi aplicate, 2 permise reținute și 3 infracțiuni depistate

În noaptea de 24/25 iunie 2022, în intervalul orar 20,00 – 02,00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au organizat, pe raza municipiului, o acțiune pentru creșterea siguranței rutiere și depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și depistarea autovehiculelor care sunt echipate cu sisteme de evacuare a gazelor de eșapament.

Cu ocazia acestei acțiuni, au fost verificați 147 de conducători auto și au fost constatate 26 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 8.700 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre amenzi, una a fost aplicată pentru conducere sub influența alcoolului, una pentru echiparea cu sisteme neomologate, două pentru modificări ale sistemelor de evacuare și emiterea de zgomote peste limita admisă, trei pentru lipsa inspecției tehnice periodice, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute 2 permise de conducere, retrase 7 certificate de înmatriculare și au fost constatate 3 infracțiuni la regimul rutier.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a polițiștilor din Jidvei: Au fost aplicate 27 de amenzi și a fost reținut un permis de conducere

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Jidvei: Au fost aplicate 27 de amenzi și a fost reținut un permis de conducere

La data de 25 iunie 2022, în intervalul orar 09.00 – 13.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au organizat, pe raza de competență, împreună cu rutieri din Blaj, o acțiune care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere și menținerea ordinii și liniștii publice.

Cu ocazia acțiunii au fost aplicate 27 de amenzi, din care 24 pentru abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice, iar trei la Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială și a fost reținut un permis de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare