Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Marcela Vîlcan, despre importanța cunoașterii noțiunilor de acordare a primului ajutor: ”Sunt morți care pot fi evitate! Nu este nevoie decât de două mâini, un strop de curaj și să știi ce ai de făcut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marcela Vîlcan, despre importanța cunoașterii noțiunilor de acordare a primului ajutor: ”Sunt morți care pot fi evitate! Nu este nevoie decât de două mâini, un strop de curaj și să știi ce ai de făcut”

Eleva de 14 ani, care s-a înecat la școală cu un jeleu, s-a stins în spital, după aproape o săptămână în care medicii au încercat să o salveze. Decesul fetei, care putea fi evitat prin minime cunoștințe de acordare a primului ajutor, a întristat o țară întreagă.

Marcela Vîlcan, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Alba, a postat pe Facebook cât este de important ca și cei mai mici dintre noi să știe ce să facă în cazul în care o persoană are nevoie să îi fie acordat primul ajutor. Printre primii tineri care au pătruns noțiunile de bază în acordarea primului ajutor se numără 52 de elevi de la Colegiului Militar „Mihai Viteazu”, în cadrul proiectului „Și mâinile mici salvează vieți”.

”Fata de 14 ani, care s-a înecat cu un jeleu la o școală din Cluj, a murit. Păcat…

Sunt morți care pot fi evitate dacă cei din jur ar cunoaște câteva noțiuni simple de acordare a primului ajutor. Nu este nevoie decât de două mâini, un strop de curaj, o dorință acerbă de a-ți ajuta aproapele și bineînțeles să știi ce ai de făcut.

De aceea promovez acest proiect, oriunde și ori de câte ori am ocazia! Iar tinerii, să știți că sunt excepționali!!! De la acorduri de pian, la disciplină ridicată la rang de artă, ce cu greu va putea fi egalată.

Ieri, ora 15.00.

Toți cei 52 de elevi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia programați pentru ziua întâi de activitate extrașcolară, în cadrul proiectului „Mâinile mici pot salva vieți”, ne-au așteptat în sala de conferințe a colegiului, serioși și impresionant de disciplinați. Nu se auzea nici musca…Ceva nou pentru noi… Erau ochi și urechi.

Frumoși, atât de frumoși în uniformele lor militare, încât m-a cuprins un sentiment plăcut de nostalgie. Extrem de atenți în prima parte a desfășurării activității, atunci când au făcut cunoștință cu noțiunile teoretice, extrem de disciplinați în cea de-a doua parte, când, fiecare și-a așteptat rândul în liniște și cu răbdare, pentru a îngenunchea în fața „victimei” și a-i acorda practic, primul ajutor.

Foarte fericiți cei cărora le-au ieșit perfect compresiile toracice, fapt validat de aplicația conectată la manechin (100%- eficiență și eficacitate). Foarte fericiți că pot exersa metoda Heimlich și astfel, mult mai bogați decât în ziua de ieri. Fără teama de a nu ști ce au de făcut de acum înainte, dacă unul dintre ei s-ar îneca cu… un jeleu.

Felicitări, tuturor elevilor pentru seriozitatea de care au dat dovadă!

Mulțumim doamnei profesor Tudor Adela Maria pentru invitație și domnului comandant Marcel Domșa, pentru ospitalitate!”, a scris Marcela Vâlcan pe Facebook.

„Și mâinile mici salvează vieți” este proiectul prin care peste 500 de elevi din Alba Iulia vor învăța noțiuni de prim ajutor și norme simple de igienă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Mobilizare impresionantă la Sântimbru: Copii și mămici au lucrat cot la cot cu angajații primăriei și voluntari pentru amenajarea părculețului de joacă din Sântimbru Fabrică. ”Am făcut mai frumos, ÎMPREUNĂ!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mobilizare impresionantă la Sântimbru: Copii și mămici au lucrat cot la cot cu angajații primăriei și voluntari pentru amenajarea părculețului de joacă din Sântimbru Fabrică. ”Am făcut mai frumos, ÎMPREUNĂ!” Părculețul de joacă din Sântimbru Fabrică este de astăzi mai vesel și mai colorat. Astăzi, în a doua zi din Săptămâna Mare, reprezentanții Primăriei Sântimbru, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea