FOTO: Mănăstirea Dumbrava, locul de rugăciune al fotbaliștilor din Generația de Aur. Un colț de Rai, sprijinit de Hagi, Lucescu sau Iordănescu

Manastirea Dumbrava12Mănăstirea Dumbrava, un colț de Rai pe pământ sprijinit financiar de oameni inimoși printre care și foștii componenți ai Generației de Aur Adrian Ilie, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu, Iulian Filipescu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Constantin Gâlcă sau chiar Mircea Lucescu, unul dintre cei mai de succes antrenori din România.

Mănăstirea Dumbrava poate fi admirată zilnic, de cei care străbat drumul european E81, sau mai bine zis de cei care se deplasează pe ruta Alba – Cluj. Colțul de Rai din județul Alba se află la mai puțin de un kilometru de drumul principal și la doar 15 kilometri de municipiul Turda, fiind situată aproape de comuna Unirea.

Mănăstirea Dumbrava, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” s-a ridicat foarte repede, pe un teren donat de sătenii din Dumbrava și părintele Teodor Crişan, călugărit între timp şi devenit Arhimandritul Vasile. Acesta este și duhovnicul fostei echipe naționale de fotbal a României. ”Periodic au ajutat centrele noastre, casa de copii și casa de bătrâni. Sunt niște oameni deosebiți. Antrenorul Mircea Lucescu, el ajută trimestrial casa de bătrâni. Are ceva mai aparte pentru ei. De câțiva  ani o susține financiar, dar consistent”, a spus părintele.

Manastirea Dumbrava46Piatra de temelie a fost pusă în anul 1996 de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, iar de atunci și până acum amplasamentul este binecuvântat de oameni prin muncă și rugăciune. Aranjamentul floral este demn de invidiat și asta pentru că la el lucrează toată lumea, 20 de maici, maica stareță și chiar și părintele. ”Eu am umblat mult și am studiat în Italia. Am văzut mult în centrul Romei și unde sunt instituțiile Vaticanului. Dacă alergi mult, vezi mult” a spus părintele Arhimandrit Vasile Crișan.

Mii de persoane din toate colțurile Transilvaniei și ale României vizitează săptămânal amplasamentul. ”Aici foarte multă lume intră când merg sau când vin de la mormântul părintelui Arsenie Boca. De la stat, aici am cinci salarii, care este minimul pe economie. Totul a fost făcut din donații și din munca noastră. Este o mănăstire care a luat o amploare foarte mare și datorită exigenței rânduielii pe care o avem în sensul că aici se face Liturghie zilnic. Cel puțin, aproape 8 ore pe zi e numai slujbă. Dimineața și seara de două ori. Lumea vine și își găsește alinarea”, a spus părintele, care a lăudat foștii componenți ai Generației de Aur. ”Fotbaliștii postesc, știu ce e aia rugăciune, ce e aia o rânduială”.

La Mănăstirea Dumbrava e o oază de linişte, aici intră în consonanţă oamenii, aerul, apa, cerul, florile, creând o atmosferă nepreţuită, pregătită cu grijă de Dumnezeu. Lucrarea de la Dumbrava se află sub ocrotirea Maicii Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni luminează aşezământul.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

14 Comentarii

Ghita 3 iulie 2014 at 20:01

Il vad in poze si pe +Ionica, dar fara crucea alba pe comanac, sigur ca vrea sa deie „binecuvantarea arhiereasca”, la inceputul Sesiunii Clubului de Hora Calugareasca! Acum ii „vaduv sarmanul mitropolit”, ca fostul lui amant Capalnas, a lasat popia si s-a facut militian, de unde va iesi afara cu a 3-ia cisma, cea din fund, ca il „cateriseste” caralii, ca o umblat cu „cioara vopsita”, si cu carnet fals!

HH 3 iulie 2014 at 21:15

DACA ASTA E ” COLT DE RAI” ATUNCI EU PREFER SA MERG IN ALTA PARTE !

crestin ecumenic 4 iulie 2014 at 0:39

CU TOT RESPECTUL , DAR ACEST ‘ZIARIST’ E PLATIT DE BOR SAU DE ZIARUL UNIREA? CONDUCEREA ZIARULUI TREBUIE SA INTERVINA . ZIARUL UNIREA NU ESTE O REVISTA DE INDOCTRINARE RELIGIOASA .

PREA MULTE ARTICOLE CARE RIDICA IN SLAVI B/O/R !!!
PROBLEMA E CA TOTI STIM CA IN FAPT ESTE VORBA DE O AFACERE PROFITABILA IN ROMANIA , SI ASTA SE FACE PE SPINAREA CONTRIBUABILILOR…

DACA D-L ‘ZIARIST’ SUCIU DORESTE SA SCRIE ARTICOLE RELIGIOASE , NU AR FI MAI BINE SA SA ANGAJEZE LA O REVISTA RELIGIOASA A BOR SI SA NE MAI LASE CU INDOCTRINAREA ????.

ion 4 iulie 2014 at 7:47

Cinste acestor slujitori ai lui Dumnezeu. Isus Hristos a lăsat apostolii, apostolii preoţii pentru răspândirea credinţei. Să vorbim şi de faptele bune care le fac preoţii, rugăciuni, ajutorarea seamănului, răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, şi, prin ei mai ţine Dumnezeu lumea. De ce trebuie să fim imparţiali când cea mai mare încredere a populaţiei este în bserică. Înseamnă că există un secret…., orice lucru care nu este de la Dumnezeu piere. Să ne vedem bârna din ochii noştri şi nu paiul din seamănul nostru. Curiozitatea mea este că nu văd un preot demn cu nume şi prenume să ia atitudine, nu au un purtător de cuvânt să mai răspundă la unele nedumeriri ale oamenilor. să apere credinţa de „lupii îmbrăcaţi în piei de oaie”! Probabil că nu-şi pierd timpul cu „fleacuri” dar cred că normalitatea i-ar obliga….
Doamne ajută!

Ghita 4 iulie 2014 at 11:02

@Ioane, draga, BOR, i-a atitudine, impotriva „lupilor imbracati in blana de oaie”, iar cel mai bun exemplu este +Ionica, Mitropolitul Clujului! Pe cand era numai un tanat preot paroh, poponar, la Parohia Turda Uzinal, a dezvaluit secretul spovedaniei Securitatii, ca un tanar vrea sa paraseasca tara, si in acest mod, vrea sa se casatoreasca, cu o femeie straina! Comform dreptului canonic BOR, dezvaluirea secretului spovedanie, se pedepseste, cu decaderea din treapta preotiei! Si sa vezi cum „la pedepsit BOR”: – La mutat la Alba-Iulia in Parohia Maieri 1, ulterior episcopul +Emilian, al Albei-Iulia la facut Vicar Episcopal! Dupa brambureala din Dec. ´89, si dupa o vizita la Moscova, +Ionica, la dat jos pe +Emilian, iar BOR, la facut Episop Vicar!

Ghita 4 iulie 2014 at 11:06

Ulterior, dupa ce nevasta lui Capalnas, a venit cu scandal la Episcopie, „ca ea nu isi imparte barbatul cu Episcopul”, BOR, la ridicat la gradul de Epicop al Albei-Iulia, apoi Arhiepiscop, iar acum Mitropolit al Clujului si Feleacului! Ce parere ai „a beneficiat de pedepse exemplare”!

Horea 4 iulie 2014 at 8:39

Citind articolul de mai sus am aflat noutati de care nu aveam inca cunostinta. Precizez acest fapt desi am trecut de foarte multe ori pe E81, sosea din care se observa doar o parte din Manastire. Imaginile colorate sunt un indemn in plus de a ne abate din graba zilei si de a le vizita.

Am citit si comentariile de mai sus. Nu pot sa inteleg revolta (interioara sau doar exterioara?) a celor care le-au semnat.

In ziua de azi fiecare e LIBER sa creada, sa scrie, sa se manifeste asa cum doreste. Binenteles, fara a incalca legile tarii.

Doru 4 iulie 2014 at 11:06

Un kitsch infiorator !

ion 4 iulie 2014 at 16:29

Domnule Ghiţă,
Nouă românilor, numele îl ai de român dar poate eşti un lup îmbrăcat în piele de oaie ne place să ştim multe şi să vorbim multe… Pe mine nu mă interesează faptele numitului ION şi poate nici Dumneata nu ştii adevărul că nu ai ţinut lumânarea dar cred că ştiţi că tâlharul de pe cruce un mare păcătos a fost mântuit. Poate aşa şi respectivul Ion se mântuieşte, noi nu ştim cum gândeşte Dumnezeu – că a făcut multe ctitorii la noi în judeţ, şi acum la Cluj – şi poate eu şi Dumneata nu ne mântuim. Are cine să judece nu noi oamenii. De ce să ne mai încărcăm desaga de păcate de grijile altora sau cu ce fac alţii. Are cine să-i judece… şi la ei este mai mare ispita ca la noi.
Doamne ajută!

Ghita 4 iulie 2014 at 18:23

Daca ai auzit de „Morala Crestina”, ii de fapt si o materie de baza, la Teologie, ba inca la Alba-Iulia o preda Inat Prea Sfintitul +Irineu, in ea nu scrie sa „faci ce spune popa, dar sa nu faci ce, face popa”! Daca citesti Biblia cu atentie, ai sa vezi in Cartea No,7, a Judecatorilor, ca Dumnezeu, a lasat si Judecata pe pamant. Nu numai atat, dar si un absolvent de Teologie, un ziarist renumit, Bichir, a spus ca „Biserica ii moralitate”! Deci am dreptul sa judec pe acesti „lupi in piele de oaie”, nu slujitori ai Domnului, ca de fapt nici o religie nu are nimic cu Dumnezeu, totul ii facut de om, iar religiile, doar s-au agatat de poala Lui; ci slujitori ai Ochiului Dracului, al banului, escroci notorii si derbedei!

Ghita 4 iulie 2014 at 18:26

Am sa-ti dau oPorfirie relatează mai târziu o poveste spusă lui de către un mitropolit din Ierusalim. Conform acesteia, când Pașa Ibrahim al Egiptului a fost acolo a dorit să verifice autenticitatea minunii, deci le-a spus slujitorilor patriarhului să-l lase înăuntru în altar în timpul ritualului. Dacă minunea era autentică, el urma să doneze o sumă mare de bani, dar dacă era o fraudă urma să confiște toți banii dați de pelerini și să dezvăluie frauda în toate ziarele europene.

Delegații – mitropolitul Misaеl al Petrei, mitropolitul Daniel al Nazaretului și Episcopul Dionisie al Filadelfiei – s-au întâlnit să discute propunerea. Misael a admis atunci că aprinde focul de la o lampă de icoană care stă ascunsă în spatele icoanei de marmură a Învierii lui Hristos, înapoia patului mortuar.

Ghita 4 iulie 2014 at 18:28

Astfel, ei au decis să-l implore pe Ibrahim să nu se amestece în treburile religioase și să nu dezvăluie secretele riturilor creștine, pentru că Împăratul Rus Nicolae ar fi foarte nefericit dacă s-ar întâmpla așa ceva. Pașa Ibrahim a decis atunci să nu insiste asupra chestiunii. Dar din acel moment clerul Mormântului a încetat să creadă în coborârea miraculoasă a Luminii Sfinte.

Porfirie continuă: „… mitropolitul a adăugat că numai de la Dumnezeu însuși așteaptă ei încetarea minciunii (noastre) pioase. După putință, el va calma oamenii care acum cred în minunea focului din Duminica Sfântă. Dar nu putem nici măcar să începem această revoluție în gândire. Am fi dezbinați chiar lângă altarul Mormântului.

Mircea 5 iulie 2014 at 11:11

Arhimandritul Vasile de la Manastirea Dumbrava ocroteste, hraneste, imbraca, asigura accesul la educatie la 100 (o suta) de copii nevoiasi si asigura camin pentru 50 de persoane in varsta cu probleme de sanatate si singuratate. E putin? E un moft?Cate astfel de exemple stiti?
Dumnezeu sa-l Binecuvanteze!

Ghita 5 iulie 2014 at 11:58

Desigur ca face asta pe banii primariei , a asigurarilor sociale, si a Consiliului judetean! Mai multe ne poate spune Sorin Chirila, cati bani „baga” in haznaua fara fund si incontrolabila, a Asociatiei Escrocilor in Sutane! De, „si Iadul ii pavat cu bune intentii”!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...