Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Lucian Blaga, poetul luminii, sărbătorit de elevii din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cugir blaga12“Săgeată vreau să fiu, să spintec nemărginirea , să nu mai văd în preajmă decât cer…şi- aprins în valuri de lumină, să joc străfulgerat de-avânturi nemaipomenite…”

Cu o mică amânare, elevii colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir l-au sărbătorit pe marele poet şi filosof ardelean, Lucian Blaga, ,,cel care întinde braţe de energie către tainele lumii”, după cum l-a descris Nicolae Iorga.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Prin referatele şi powerpointul prezentate la sediul C.D.I., elevii clasei a IX-a B au aflat despre ,,poetul mut ca o lebădă” că s-a născut în localitatea Lancrăm într-o familie de preoţi  sub semnul misterului, al luminii şi al dorului. Deşi nu a putut vorbi până la vârsta de patru ani după cum frumos mărturiseşte ,,cuvântul meu nu semăna cu nimic, nici măcar cu o stângace dibuire pe la marginile sunetulcugir blaga05ui…”, Blaga a iscat flăcări mitice prin poezia, dramaturgia  şi gândirea sa filosofică, ridicându-se într-o lumină misterioasă  pe care nu vroia să o lămurească, din contră, vroia să o adâncească într-un mister şi mai mare.

Aflaţi sub semnul dorului a cărui zi internaţională  tocmai s-a sărbătorit, având la dipoziţie o expoziţie de carte Blaga dar şi mediul virtual , elevii au fost provocaţi la un concurs de creaţie de poezie dar şi la definiţii ale misteriosului sentiment, dovadă a frumosului din om. Sub imperiul de ,,Linişte” al lui Blaga ,,în piept mi s-a trezit un glas străin şi-un cântec cânta-n mine –un dor ce nu-i al meu…atât de linişte-i în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de lună… ”, s-au remarcat eleva Ioana Arghişan…,,foaie verde fir mohor,am şi eu un singur dor, dor de casă şi de vânt, dor de mamă şi de cânt… » şi eleva  Ionela Popescu…,,ce răspuns îţi dau eu ţie,inimă ? cap, ce nu ştii ? că dor nu poate să-ţi fie, ci dor poţi numai să fii !”

Dacă unii elevi au încercat să descrie în cuvinte acest sentiment magic,  alţii au reprezentat dorul printr-o inimă frântă sau două mâini care se caută permanent spre a se îmbrăţişa. Au fost alături de elevi pe tărâmul luminii şi al dorului, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, pentru a le înmâna diplome atât elevelor căştigătoare, cât şi elevei Cristina Besoiu din clasa a XI-a B , care pregătită de profesoara Ionela Cozmescu a câştigat  premiul I la Concursul Naţional dedicat lui Blaga ,,Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci, tuturor !”

  (C.P.)

[nggallery id=2112]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea