FOTO: La slujba de Bobotează desfășurată la Cugir au luat parte sute de credincioși. Cei mai multi s-au adunat la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”
Și în acest an, sute de credincioși au ținut să ia parte la slujba de Bobotează oficiată la cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir. Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.
Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează
După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu, enoriașii, mulţi dintre ei însoţiţi de copii au asistat la slujba de sfinţire a apei desfășurată pe platoul din fața bisericii. Apoi, fiecare creştin a primit botezul, după care şi-au umplut vasele cu apă sfințită din cei cinci recipienţi, (conţinând peste 2000 litri de apă), aşezaţi pe scările din faţa bisericii.
Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan
Potrivit tradiţiei ortodoxe, apa sfinţită la Bobotează, aşa numita ,,Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.
După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfinșită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții.
Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan
La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anafora; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca intărire spre nădejdea pocăinței, a mangaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”
(C.P.)
[nggallery id=5095]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!”
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!” La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în […]