Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: La slujba de Bobotează desfășurată la Cugir au luat parte sute de credincioși. Cei mai multi s-au adunat la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Și în acest an, sute de credincioși au ținut să ia parte la slujba de Bobotează oficiată la cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir. Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează

După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu, enoriașii, mulţi dintre ei însoţiţi de copii au asistat la slujba de sfinţire a apei desfășurată pe platoul din fața bisericii. Apoi, fiecare creştin a primit botezul, după care şi-au umplut vasele cu apă sfințită din cei cinci recipienţi, (conţinând peste 2000 litri de apă), aşezaţi pe scările din faţa bisericii.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

Potrivit tradiţiei ortodoxe,  apa sfinţită la Bobotează, aşa numita ,,Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.

După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfinșită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anafora; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca intărire spre nădejdea pocăinței, a mangaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”

  (C.P.)

[nggallery id=5095]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea