Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La Aiud, arta pătrunde până şi dincolo de gratiile penitenciarului

Alexandra Mates

Publicat

în

Simpozion Liter-Art la Penitenciarul AiudÎn perioada 17 -21 iunie, la Penitenciarul Aiud are loc cea de-a II-a ediţie a Simpozionului „Liter-Art”, o manifestare de creaţie literară şi ilustraţie de carte, care se bazează pe interacţiunea între grupe de creatori literari: persoanele private de libertate, persoane din societatea civilă şi persoane din cadrul Serviciului de  Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a Penitenciarului Aiud.

Proiectul a reprezentat o premieră naţională în 2012 în ce priveşte organizarea unui eveniment complex de creaţie literară care se va desfăşura şi în acest an pe o perioadă de mai multe zile, cu un program bine stabilit.

Simpozion Liter-Art la Penitenciarul Aiud1În acest an vor participa din Societatea civilă: Casandra Ioan, Maria Georgeta Sabău, Dorel Găină, Ioan Hănţulescu, Ioan Hădărig, Andrei Bako, Ştefan Balog; Angajaţi ai Penitenciarului Aiud: Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean, Sergiu Pop, Ciprian Sabău; Persoane private de libertate: Silviu Borca, Dorin Florescu, Costel Cîrcel, Silviu Penciu, Alin Cristian Bezna, Mihai Banu, Levente Derszi, Ştefan Tărăbuţă, Ioan Zamecz, Călin Mărtinaş.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timp de o săptămână,  persoanele selectate vor crea în spaţii special amenajate din interiorul Penitenciarului Aiud pe domenii proprii de creaţie literară: poezie, proză, eseuri, schiţe etc.

Simpozion Liter-Art in Penitenciarul Aiud9Pe lângă programul creativ, zilnic vor fi programate întâlniri cu invitaţi speciali, vor avea loc dezbateri, mese rotunde, recitaluri de muzică, recitare de versuri, happeninguri artistice. Mai multe întâlniri vor fi destinate graficienilor participanti în proiect sau invitaţi special, care vor executa diferite tehnici de grafică – ilustraţie de carte. Fundatia Inter-Art va asigura materialele necesare creatiei artistice. Invitaţi speciali: Mihaela Ilea (Cluj-Napoca), Marius Moga (Aiud), reprezentanţi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia.

Ca rezultat direct al primei ediţii s-a publicat un volum cu selecţii din creaţiile Simpozion Liter-Art in Penitenciarul Aiud13literare produse în timpul simpozionului. Şi în acest an, un juriu mixt ales de organizatori va evalua creaţiile şi le va propune cele mai reuşite spre publicare. Lucrările de grafică create în timpul simpozionului vor asigura ilustraţia de carte a volumului.

Evenimentul marchează încă un pas foarte important în cadrul programului de parteneriat între  Penitenciarul Aiud şi Fundaţia Inter-Art privind organizarea de proiecte cultural-artistice cu scopul de a susţine persoane private de libertate cu abilităţi în domenii creative, respectiv interacţiunea acestor persoane cu societatea civilă. Simpozionul “Liter-Art” a reprezentat o premieră importantă, după ce, în anul 2008, tot acest parteneriat a realizat o altă premieră de prestigiu- Tabăra Internţională de Artă Plastică “Prison Art”, proiect în care 10 artişti din 7 ţări au creat timp de 2 săptămâni în interiorul Penitenciarului Aiud alături de 7 persoane private de libertate”, precizează Ştefan Balog, preşedintele fundaţiei.

Echipa de organizare – Penitenciarului Aiud –  Ciprian Sabău, Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean; Fundaţia Inter-Art&Centrul Cultural „Liviu Rebreanu  Aiud”-  Ştefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Elena Cristea, Andrei Bako, Zoltan Balog, Graţiela Tiutiu, Moga Marius.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Inter-Art Aiud, Penitenciarul Aiud – Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud,  în parteneriat cu Institutul penitenciar BICOCCA, Sicilia – Catania, Italia.

Vă prezentăm mai jos imagini din prima zi a simpozionului:

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea