Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Klaus Iohannis, laude la adresa Blajului: Nu degeaba i s-a spus ”Mica Romă”/ Oamenii l-au aplaudat și i-au spus că îl așteaptă și în al doilea mandat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Președintele Klaus Iohannis a fost primit, sâmbătă, cu mare entuziasm, la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde sute de persoane au venit să-l vadă și să-l aplaude, unii dintre ei spunându-i că îl așteaptă și în al doilea mandat.

Iohannis a dat mâna cu oamenii, s-a fotografiat cu cei care au solicitat acest lucru, iar apoi a participat la o dezbatere la Colegiul ”I. M. Clain”, alături de profesori, elevi, reprezentanți ai administrației locale și ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi și personalități culturale.

Președintele a fost primit cu mare bucurie de blăjeni iar el, la rândul lui, a felicitat administrația locală pentru modul în care arată orașul.

”Blajul s-a dezvoltat foarte, foarte frumos în ultimii ani și i-am felicitat pe cei prezenți. Este un loc care nu numai acum reprezintă ceva pentru România, Blajul de multă vreme reprezintă ceva important pentru România, nu degeaba i s-a spus ”Mica Romă” și cred că gestul meu de a merge prima dată pe Câmpia Libertății arată că trebuie nu doar să cunoaște istoria noastră, ci și să o onorăm, să o rememorăm, să-i dăm greutatea cuvenită și în acest fel mi-ar face plăcere să le reamintesc tuturor că acum 170 de ani pe Câmpia Libertății s-au unit și au dat glas dorinței lor de a se uni cu țara”, a spus Klaus Iohannis. Pe Câmpia Libertății, el s-a fotografiat și cu elevi ai Colegiului Militar ”Mihai Viteazul”.

Palatul Cultural din Blaj, edificiu dat în folosinţă în 1936 şi pentru a cărei restaurare s-a acordat anul trecut premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, a fost reinaugurat, de asemenea,  în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Şeful statului a participat la ceremonia de dezvelire a plăcii care evocă cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului. Placa a fost dezvelită de către Klaus Iohannis împreună cu vicepreşedintele organizaţiei Europa Nostra, Piet Jaspaert. La eveniment participă, ca reprezentant al Casei Regale, şi principele Radu.

Cu această ocazie a avut loc atât ceremonia de reinaugurare, dar şi de acordare a Marelui Premiu câştigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra 2017 – Categoria Conservare.

Manifestările vor cuprinde şi un concert extraordinar susţinut de „Camerata Regală”.

Reabilitat recent cu peste un milion de euro, printr-o investiţie realizată în parteneriat de către autorităţile locale şi cele judeţene, Palatul Cultural a fost inaugurat, în 1936, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, Voievod de Alba Iulia la acea dată.

Cinci milioane de lei au fost acordate de guvernele Maniu şi Tătărescu pentru construirea palatului, care a fost inaugurat după şase ani de la lansarea proiectului, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea ASTRA. Palatul, proiectat de către arhitectul Victor Smigelschi, a găzduit, începând cu 1939, cinematograful oraşului, precum şi, pentru o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. După interzicerea Bisericii Greco-Catolice, imobilul a trecut în 1949 în proprietatea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloşca şi Crişan”. A revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie.

În 1996, o explozie la o sobă, urmată de un incendiu, a distrus o parte din interiorul clădirii, aceasta nemaifiind funcţională. Imobilul, situat în Piaţa 1848, în centrul administrativ şi religios al Blajului, a ajuns astfel într-o stare avansată de degradare, până la reabilitarea recentă.

[nggallery id=5606]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea