Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Judecătorul Cristi Dănileț, moderatorul unei conferințe pe teme juridice, desfășurată săptămâna trecută la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Clubul Elevilor de la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni a găzduit vinerea trecută „Conferința națională de informare și conștientizare în domeniul juridic, cu accent pe transparență și accesibilitate, în vederea îmbunătățirii accesului elevilor și cetățenilor la justiție”, care s-a desfășurat pe două sesiuni: una de dezbateri adresată elevilor și cealaltă dedicată cadrelor didactice și altor invitați.

Evenimentul a avut ca scop informarea elevilor și a cetățenilor de către autoritățile juridice competente, de educare și inițiere în aspecte juridice privind drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și a procedurilor judiciare, elemente de drept civil și drept penal, problematica prevenției și a combaterii corupției, aspecte referitoare la organizații și relații internaționale.

 La conferință au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic și Școala Gimnazială Câmpeni, precum și invitați din partea părinților, de la Judecătoria, Parchetul, Primăria, Poliția Câmpeni sau avocați, aceasta fiind moderată de către judecătorul Cristi Dănileț. Fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecătorilor, magistratul Cristi Dănileț este fondator al Asociației „Vedem Just – Voci pentru justiție și Democrație”, una nonguvernamentală, apolitică și non-profit, înființată în anul 2015, care are ca scop promovarea libertății, susținerea statului de drept, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Asociația realizează acțiuni civice, juridice, educative și sociale, desfășoară proiecte și programe specifice, printre acestea regăsindu-se sensibilizarea copiilor și tinerilor cu privire la drepturi și îndatoriri, creșterea respectului față de lege și autorități, dobândirea de cunoștințe juridice elementare. Totodată, această asociație a dezvoltat de-a lungul timpului proiectul de educație juridică EDUIURIS, care are ca obiectiv familiarizarea elevilor cu noțiuni elementare de drept, necesare în viața cotidiană, iar activitățile principale ale asociației vizează educația nonformală și a celei formală – prin care se susține introducerea în curriculum școlar a disciplinei „Educație juridică pentru elevi”.

Astfel, conferința a fost organizată în urma demersurilor realizate de elevul George Bursuc de la Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni – în calitate de „ambasador al Educației juridice” – conducerea acestei unități școlare și consilierul educativ coordonator Monica Borteș, care au anunțat faptul că din anul școlar 2020-2021, la acest colegiu se va preda la clasa a XII-a disciplina opțională „Educație juridică pentru elevi” în parteneriat cu Asociația „Vedem Just – Voci pentru justiție și Democrație” și mai multe instituții din Câmpeni.

Evenimentul de săptămâna trecută de la Câmpeni a avut la bază „Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar”, acest document fiind semnat încă din 2013 de către ministrul Justiției și al Educației Naționale, ministrul delegat pentru Învățământul Superior, președintele Consiliului Superior al Magistraturii și Procurorul General al României.

Conform protocolului, domeniile şi aspectele de drept ce vor face obiectul educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar sunt, în special, drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar şi a procedurilor judiciare, iar activitatea derulată de practicienii dreptului se realizează în mod voluntar şi neremunerat.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Universitatea „1 Decembrie 1918” vrea să acorde 12 burse de performanță științifică. Calendar și condiții de acordare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea „1 Decembrie 1918” vrea să acorde 12 burse de performanță științifică. Calendar și condiții de acordare În ciuda efortului ce trebuie depus pentru obținerea acesteia, cuantumul bursei acordate pentru cercetare este mai mic decât cel al bursei de performanță I sau II! Studenții începând din anul II și masteranzii Universității „1 Decembrie 1918” Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea