Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Joi, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” a fost prezentat cel de-al doilea volum din seria ”Barometrul comunității locale. Municipiul Alba Iulia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba lulia a avut loc lansarea celui de-al doilea volum din seria ”Barometrul comunității locale”, un proiect finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia, care se dorește a fi un instrument de lucru pentru dezvoltarea urbană.

barometru001Este vorba despre un program de analiză şi suport pentru dezvoltarea locală, care se desfășoară pe o perioadă de 4 ani, reprezentând un complex de activităţi de cercetare, de diseminare a rezultatelor lor şi de forme de stimulare a participării civice în Alba lulia, pentru care administrația locală plătește, în total, 320.000 de lei. În urma studiilor efectuate de colectivul de autori coordonat de Lucian Marina și Mihai Pascaru, municipalitatea află cum se raportează cetăţenii la dezvoltarea municipiului, dacă sunt sau nu mulțumiți de procesul administrativ, inclusiv de dezvoltarea economică a orașului; care sunt nevoile mediului de business local, respectiv a forţei de muncă, prin preluarea de propuneri de la cetăţenii oraşului asupra proiectelor de dezvoltare urbană.

barometru006

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele activitățile desfășurate pentru realizarea ”Barometrului comunității locale. Municipiul Alba Iulia 2015” au fost: contactarea și realizarea, transcrierea și analiza primară a interviurilor cu cei 21 de consilieri locali; contactarea, realizarea, transcrierea și analiza primară a 50 de interviuri cu reprezentanți ai firmelor din municipiu; culegerea de date de la sediul a 180 de firme din Alba Iulia; realizarea a 215 interviuri cu turiștii și vizitatorii Cetății Alba Carolina; verificarea introducerea și prelucrarea datelor culese; proiectarea instrumentelor de cercetare pentru ancheta pe cetățeni, prelucrarea datelor culese de la aceștia și, în final, redactarea și predarea raportului final.

”Pe lângă munca directă de cercetare s-au mai realizat activități de documentare științifică, de coordonare a culegerii de date, instruirea operatorilor de interviu și de anchetă, coordonarea analizei de date, centralizarea datelor și organizarea de ședințe de analiză a procesului de cercetare, precum și întâlniri cu diverse categorii de public pentru diseminarea și restituirea rezultatelor cercetării”, precizează Lucian Marina, de la Departamentul de Științe Sociale al ”Universității 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Cartea este structurată pe 9 capitole: Metodologia și practica Barometrului comunității locale; Restituirea rezultatelor Barometrului comunității locale; Rolul Consiliului local în dezvoltarea urbană; Implicarea firmelor în dezvoltarea locală; Satisfacția locuitorilor față de calitatea vieții urbane în 2015; Reprezentări ale turiștilor și vizitatorilor față de Cetatea istorică; Raportarea locuitorilor la proiectele comunitare; Opinii și propuneri ale populației tinere; Raportări ale beneficiarilor față de proiectele din grădinițe, fiecare încheindu-se cu concluzii și recomandări din partea colectivului sau specialistului care a efectuat studiul.

Astfel, potrivit Rodicăi Stânea și Lilianei Ionaș, de la Departamentul de Științe Sociale al universității albaiuliene, ”Există o preocupare generală a consilierilor locali pentru calitatea vieţii în Alba Iulia, principalele direcţii de îmbunătăţire a acesteia fiind cele care depind de asigurarea accesului locuitorilor municipiului la utilităţile publice (apă, canal, gaz, curent, iluminat public, transport public), modernizarea străzilor, conservarea mediului natural, sporirea numărului locurilor de muncă mai ales a celor bine plătite, asigurarea accesului la servicii de asistenţă medicală, îmbunătăţirea circulaţiei rutiere la nivel local şi creşterea numărului locurilor de parcare. Transformarea Consiliului Local într-un organism proactiv, care cunoaște și respectă Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Alba lulia şi generează, în cunoştinţă de cauză, proiecte de hotărâri menite să concretizeze acest document, rămâne un deziderat. Aparatul tehnic al Primăriei, apreciat unanim pentru competenţa sa, trebuie să reprezinte, pentru Consiliul Local, corpul de experţi necesar formulării proiectelor nu principala sursă a acestor proiecte. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, resursele ideatice de care dispun consilierii locali trebuie îmbunătăţite şi valorificate integral fără nicio discriminare după culoarea politică. Consiliul Local poate contribui de asemenea, prin iniţiativele de hotărâri, la soluţionarea problemelor specifice unor zone ale municipiului Alba Iulia, cu condiţia ca informaţiile furnizate acestuia de către consilierii ce şi-au asumat, formal sau informal, rolul de reprezentanţi ai locuitorilor din aceste sub-unităţi ale municipiului să fie mai bine valorificate.

În ceea ce privește implicarea firmelor în dezvoltarea locală, concluziile grupului format din Lucian Marina, Andreea Muntean (Departamentul de Administratea Afacerilor și Marketing) și Alin Tomuș (Centrul de Cercetări Sociologice) sunt: ”în Alba Iulia, cea mai importantă contribuţie la viaţa economică o are industria cu 55,1%, apoi comerţul şi serviciile. Cele mai de succes afaceri ale oraşului sunt cele din sectorul industrial, unde deşi sunt sub 20% firme, avem aproape jumătate din cota de profit a firmelor din sectorul privat. Urmează, pe locul doi, afacerile din comerţ şi pe locul trei, cele din servicii. Acest fapt se reflectă puternic în topul primelor 20 de afaceri din oraş, care sunt predominant firme din sectorul industrial. Se constată că majoritatea firmelor din oraş utilizează mijloace tradiţionale şi chiar rudimentare de recrutare. Cele mai multe firme folosesc interviul şi analiza CV-urilor şi mai puţin testele psihologice de aptitudini în selectarea personalului. Chiar dacă datele financiare nu par a le justifica întrutotu! atitudinea, două treimi dintre antreprenorii chestionaţi susţin că în 2016 firmele lor vor înregistra o creşterea cifrei de afaceri şi a profitului. Totuşi doar 21,8% văd o creştere şi în privinţa angajării de personal. Ca principale bariere în dezvoltarea afacerii lor, antreprenorii identifică: veniturile mici ale populaţiei oraşului, populaţia relativ mică faţă de alte reşedinţe de judeţ, cererea scăzută de pe plan local pentru serviciile/produsele firmei, lipsa de susţinere din partea autorităţilor, favorizarea anumitor categorii de investitori şi activitatea unor instituţii sau ONG-uri care „pun beţe în roate” mediului de afaceri”.

Satisfacția locuitorilor față de calitatea vieții urbane în 2015 a fost ”măsurată” de Vlad Zeno Millea și Lucian Marina (Departamentul de Științe Sociale”, care au concluzionat că cerințele cele mai frecvent identificate la nivel de stradă au vizat reabilitarea termică/ estetică a clădirlor, aspectul străzii/ trotuarelor și canalizarea; la nivel de cartier – locurile de joacă și spațiile verzi, urmate de starea aleilor și de calitatea sistemului educațional, serviciile de salubritate și magazine iar la nivel de oraș – cetățenii au cerut amenajarea de parcări, rezolvarea problemei sensurilor giratorii, asigurarea funcționării Bazinului Olimpic la un preț mai accesibil, construirea pistelor pentru bicicliști (mai ales în zona Centru) și amenajarea unor parcuri.

Părerea turiștilor și vizitatorilor față de Cetatea Alba Carolina a fost studiată de echipa formată din Lucian Marina, Andreea Muntean și Rareș Făcăleț (Centrul de Cercetări Sociologice), care au concluzionat că că ”există multiple satisfacţii şi o bogată imagistică pozitivă despre Cetate. Pe acest fond, în care experienţele de vizitare sunt tot mai complexe şi mulţumesc categorii variate de turişti, se evidenţiază unele dezvoltări inegale din Cetatea istorică. Unele spaţii au devenit mai aglomerate, iar altele au intrat într-un con de umbră în privinţa atractivităţii. Parcările sunt inegal încărcate, unele fiind suprasolicitate şi altele puţin utilizate. O analiză a traficului, special pentru zona Cetate, ar trebui să propună şi soluţii de echilibrare şi de încurajare a deplasării nemotorizate. O observaţie dintr-un interviu, care poate fi şi o propunere, o redăm aici: „De ce băncile nu au protecţie de intemperii?”. Vegetaţia este supusă unui anumit risc de degradare în condiţiile unui trafic uman în creştere şi care adesea caută drumul cel mai scurt între două puncte”.

Analiza modului în care locuitorii se raportează la proiectele comunitare, efectuată de Lucian Marina și Vlad Zeno Millea a relevat faptul că ”răspunsurile subiecţilor la itemi ce fac referire la „Viaţa culturală” a oraşului, ca dimensiune majoră a vieţii urbane, ne arată că există o anumită diferenţiere de vârstă după acest aspect, în sensul că tinerii şi adulţii îi acordă o importanţă mai mare, iar categoria de vârstă peste 60 de ani o importanţă puţin mai redusă. Diferenţele după educaţie nu sunt semnificative statistic”.

Analizând participarea efectivă la evenimentele culturale, specialiștii au constatat că este una foarte mare în rândul celor cu studii universitare şi a maturilor şi mare în rândul celorlalte categorii.

”În privinţa susţinerii simbolisticii Cetăţii istorice, am constatat că elemente recente ale ei, cum ar fi sloganul sau candidatura oraşului în competiţia ECoC 2021 au atras o adeziune în procente de peste 90% din partea tuturor categoriilor de vârstă sau de educaţie. (…) În 2015, faţă de 2014, gradul de acord faţă de schimbarea destinaţiilor spaţiilor Unităţii Militare de la Poarta a IlI-a este mult mai mare: de la aproape 50% opozanţi in 2014 la 18,4% în 2015. Analiza răspunsurilor la itemii prin care se propun soluţii de reamenajare a unor spaţii din Cetatea istorică ne-a arătat că sintagma „cultural” ataşată unor idei de valorificare atrage opţiunile cele mai numeroase ale publicului albaiulian. Chiar şi cei cu educaţie scăzută rezonează la termenul de „cultural” atribuit unor destinaţii istorice şi tind să respingă soluţiile care nu sunt atât de clare pe acest subiect (care au din raţiuni diverse un alt atribut, cel de comercial fiind printre cele mai respinse). Comunitatea locală şi-a consolidat o grilă de receptare/interpretare a proiectelor de reabilitare, iar o denumire neconformă cu aşteptările comunităţii, a unor proiecte, poate duce la o respingere rapidă a ideii”, se mai arată în concluziile capitolului.

Opiniile și propunerile populației tinere privind dezvoltarea urbană, analizate de Liliana Ionaș și Rodica Stânea au dus la concluzia că majoritatea dintre aceștia nu au contestat valoarea lucrărilor deja efectuate în zona Cetății istorice, însă mulți dintre ei consideră că anumite aspecte ar putea fi îmbunătățite în această zonă (nevoia de spații verzi și de efort constant de restaurare, reabilitare și conservare a construcțiilor din zona istorică).

De menționat este faptul că proporţia tinerilor care au evaluat negativ situaţia locurilor de muncă din oraş a scăzut în 2015, în comparaţie cu 2014, dar această schimbare nu este una foarte accentuată. ”Nu este exclus ca nemulţumirea exprimată de tineri să reflecte o problemă reală, pentru care administraţia locală va trebui să imagineze soluţii, pentru ca oraşul să rămână atractiv pentru populaţia tânără. Municipalitatea poate interveni nu atât pentru atragerea şi menţinerea unor investitori (pentru care nu are foarte multe pârghii), cât pentru susţinerea şi încurajarea dezvoltării învăţământului universitar, a instituţiilor culturale, a centrelor medicale şi a iniţiativelor din aria economiei sociale”, recomandă autorii studiului.

Cartea conține și studiul privind raportări ale beneficiarilor față de proiectele educaționale finanțate de primărie în grădinițele din Alba Iulia, efectuat de Bogdan Mucea, de la Centrul de Cercetări Sociologice, care concluzionează că Primăria Municipiului trebuie să trateze cu prioritate în viitorul apropiat, proiectele pentru şcoli şi grădiniţe.

”Se accentuează în studiul de faţă, necesitatea susţinerii de autorităţile locale a dezvoltării sectorului educaţional prin finanţarea reabilitării infrastructurii preşcolare, dar şi prin investiţii în calitatea şi cantitatea resurselor umane. Pe de altă parte trebuie să menţionăm slaba implicare (declarată) a cetăţenilor, a celor direct interesaţi, în susţinerea financiară a proiectelor de acest gen”, precizează autorul.

[nggallery id=2377]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevul sergent Călin Hartzos și locotenentul Vlad Haica de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, „ambasadori” ai UE la activitatea internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul sergent Călin Hartzos și locotenentul Vlad Haica de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au fostîn perioada 12-18 martie 2023, „ambasadori” ai UE la activitatea internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College.

Elevul sergent Călin Hartzos (clasa a XI-a) și domnul locotenent Vlad Haica au reprezentat Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia în Portugalia la o nouă activitate internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College, în perioada 12 – 18 martie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întâlnirea, la care a luat parte întreaga comunitate a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar, a fost găzduită de Colegio Militar din Lisabona și s-a desfășurat pe două paliere. Primul a cuprins un curs pe teme de istorie și valori fundamentale ale Uniunii Europene „EU History and Core Values”, dezbaterile fiind susținute de reprezentanți de la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene.

La finalul cursului, elevul sergent Călin Hartzos a concluzionat printr-o scurtă prezentare că: „acest curs a fost cel mai bun exemplu despre ce a făcut Uniunea Europeană pentru noi. Pe lângă prelegerile sau cursurile la care am participat, sunt importante relațiile și amintirile pe care le-am creat împreună. Ce a făcut Uniunea Europeană pentru noi este întrebarea trecutului în timp ce întrebarea prezentului și a viitorului fiind ce putem să facem noi pentru Uniunea Europeană”, a spus Călin.

Despre experiența internațională din Portugalia, elevul sergent Călin Hartzos a mai adăugat: „Dezbaterile la care am participat au tratat diferite teme, de la strategii militare și până la valori morale. Am avut posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu comandanți, profesori universitari sau figuri publice portugheze de la care am avut atât de multe de învățat. Această experiență nouă ne-a adus mai aproape de Uniunea Europeană și mai aproape unii de alții, devenind „ambasadori” ai Uniunii Europene în școlile noastre”,

Cea de-a doua activitate a fost reprezentată de cea de-a IX-a reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar. Un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene, Forumul își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

23 martie: Acțiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia. „Uniți pentru viață” – o nouă Campanie Națională de donare de sânge, organizată de studenții din ASCOR

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 martie: Acțiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia. „Uniți pentru viață” – o nouă Campanie Națională de donare de sânge, organizată de studenții din ASCOR

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) organizează la nivel național, în luna pentru viață, o nouă campanie de donare de sânge.

Campania se va desfășura în perioada 20-31 martie 2023, în principalele centre universitare din țară, unde filialele ASCOR își desfășoară activitatea. La Alba Iulia, acțiunea de donare de sânge se va desfășura joi, 23 martie, în intervalul orar 7:30 – 12:00.

„Pe lângă scopul de a aduna cât mai mulți donatori, campania își propune promovarea unei culturi a vieții. Astfel, tinerii își doresc să salveze și să protejeze vieți omenești mai întâi prin donarea de sânge, iar mai apoi prin participarea la Marșul pentru viață, programat pentru data de 25 martie 2023. Anul acesta, Marșul pentru viață se desfășoară sub genericul: „Viitorul este pro-viață”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook ASCOR Alba Iulia sau la numerele de telefon: 0757675436 sau 0745533200″, au transmis reprezentanții ASCOR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori

Judoka Clubului Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obțin, din nou, performanțe extraordinare pe plan internațional. La Cupa Europeană de Juniori, Laura Alexia Bogdan a obținut medalia de argint în vreme ce Sibișan Alexandru a obținut medalia de bronz.

Competiția internațională s-a desfășurat, în perioada 18-19 martie, în Bosnia și Herțegovina, la Sarajevo. Competiția a fost de tip piramidal.

Laura Bogdan, sportivă cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Cluj), a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme, a câștigat 3 meciuri, însă nu a reușit să se impună în finală, clasându-se pe a doua treaptă a podiumului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alexandru Sibișan, sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Pitești), elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica), a concurat la categoria de greutate – 90 de kilograme și a câștigat 4 dispute, a pierdut una, iar la final s-a poziționat pe locul trei.

La această competiție au concurat sportivi valoroși din peste 10 țări. Judoka de la CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.

”Aceste două medalii, de argint și bronz, obținute pe plan internațional, înseamnă mult pentru CS Unirea Alba Iulia. Munca sportivilor și antrenorilor beneficiază de recunoaștere internațională. Felicitări și mult succes în continuare”, a transmis Daniela Moșneag, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare