Rămâi conectat

Sport

FOTO: Ionuţ Bratima-portretul fotbalistului serios care „joacă de plăcere” şi munceşte pentru banul cuvenit

Publicat

în

Bratima10În zilele noastre, să fii fotbalist nu este greu. Dar să joci fotbal de plăcere se întâmplă mai rar, având în vedere că majoritatea copiilor din zilele noastre sunt îndreptaţi spre acest sport la îndemnul părinţilor. Ionuţ Bratima a împlinit de curând 26 de ani şi până la această vârstă nu a păcălit deloc sportul rege, fiind recunoscut pentru devotamentul său şi efortul pe care îl depune la fiecare meci.

Fotbalul începe în curtea şcolii. Aşa a păşit şi Ionuţ Bratima în tainele celui mai iubit sport din lume. Prima legitimare a avut-o la Rival Alba Iulia, însă a trecut rapid în curtea echipei fanion a judeţului Alba, Unirea Alba Iulia. Aici a jucat sub comanda „şlefuitorului de talente”, Neluţu Popa, reuşind alături de acesta în urmă cu mai mult timp să aducă primul trofeu naţional la juniori din istoria clubului. Cu simţul golului dezvoltat, albaiulianul a început ca vârf, însă de-a lungul timpului a fost reprofilat, ajungând acum să evoluete în centrul defensivei. Despre perioada Unirea Alba Iulia, Ionuţ ne-a vorbit foarte frumos, însă are şi un regret. „Îmi pare rău că nu am jucat niciodată pentru echipa de seniori a clubului. Dar, dacă o să am ocazia şi aceasta va reveni în prim planul fotbalului judeţean, aş juca pentru Unirea Alba Iulia fără nicio reţinere. De fapt fotbalul în judeţul Alba înseamnă Unirea Alba Iulia” a declarat fotbalistul în vârstă de 26 de ani.

*Vârstă fragedă, nivel înalt

Elit - Gustul Desăvârșit

Împrumutat de mai multe ori de Unirea, Ionuţ a evoluat la mai multe formaţii în liga a III, precum Soda Ocna Mureş, CSM Sebeş, Dacia Orăştie, CS Zlatna, Industria Sârmei Câmpia Turzii dar şi la două formaţii din ligiile inferioare din Spania şi Germania. La câteva dintre echipele enumerate mai sus, fotbalistul a fost pregătit de actualul antrenor al Arenei Alba Iulia, Fane Fogoroşi, care l-a şi ofertat pe Bratima în urmă cu puţin timp, acesta refuzând oferta tehnicianului. „Am colaborat bine cu nea` Fane. Mi-a propus să vin la Arena Alba Iulia, însă am refuzat pentru a continua la un nivel superior. Îi mulţumesc totuşi că s-a gândit la mine şi îi doresc mulă baftă în campionat” a precizat fotbalistul.

*Pas spre performanţă

La un momentdat, Ionuţ Bratima dorea să se lase de fotbal nemaigăsind motivaţie de a intra pe teren. S-a întors de peste hotare şi a primit o propunere de la Europa Alba Iulia, formaţie care evolua în Liga a IV-a din judeţul Alba. Acesta a acceptat şi a găsit la EuropaBratima5 un grup tânăr şi mulţi foşti colegi. A urmat un campionat foarte bun pentru echipa de la Drâmbar, care a terminat campionatul pe prima poziţie şi urma jocul de baraj, programat împotriva formaţiei din Cluj, Vulturii Vultureni, meci care s-a disputat la Oradea. Ionuţ a devenit piesă de bază în echipa lui Alin Hancăş, aceştia reuşind promovarea în Liga a III-a, după un 2-0 în barajul de pe stadionul „Iuliu Bodola” din Oradea. „A fost o perioadă foarte frumoasă din cariera mea. La Europa am fost un grup unit şi tânăr, dornic de afirmare şi performanţă. Am devenit foarte puternici când antrenorul Dan Mănăilă a preluat echipa. Îmi pare rău că s-a terminat totul aşa repede” a spus Ionuţ, încărcat de emoţii în momentul în care ne vorbea despre Europa Alba Iulia. Antrenorul Dan Mănăilă a ajuns la Unirea Dej, chemându-i la echipă pe Ionuţ Bratima şi Marius Cristea, căpitanul Europei Alba Iulia. Un grup la fel de tânăr cala echipa din Alba Iulia a fost creat la Dej, unde Ionuţ s-a impus rapid, fiind unul dintre cei mai apreciaţi jucători în Bratima2perioada în care a îmbrăcat tricoul echipei din judeţul Cluj. „La început a fost bine, atâta timp cât pe bancă a stat Dan Mănăilă. Pentru el am şi plecat la Dej deşi aveam alte oferte. Alături de domnul Mănăilă am făcut o treabă foarte bună la Unirea Dej, însă după plecare dânsului a urmat declinul echipei din toate punctele de vedere, iar echipa a ajuns la subsolul clasamentului când noi în urmă cu jumătate de an trăgeam la promovare. Nu mai puteam continua la Dej şi am renunţat la 6.000 de lei pentru a deveni jucător liber” a punctat Bratima.

Mijlocaşul albaiulian nu a dus lipsă de oferte în această perioadă de pauză competiţională, fiind contactat de Arieşul Turda, Unirea Jucu, FC Zalău şi Arena Alba Iulia. Acesta a fost chemat din nou de către Dan Mănăilă să pună umărul la „treaba excelentă” pe care tehnicianul arădean o face. Ionuţ şi-a făcut bagajele şi a plecat în Ungaria la FC Putnok, unde antrenor este Dan Mănăilă. S-a pregătit la echipa maghiară timp de o săptămână, însă nu s-a înţeles cu oficialii echipei din ţara vecină asupra contractului. „Am stat o săptămână în pregătiri timp în care am jucat două amicale. Toată lumea a fost mulţumită de randamentul pe care l-am avut, dar nu am căzut de acord din punct de vedere financiar” a declarat Ionuţ după scurta perioadă din Ungaria. S-a întors în ţară şi credeţi sau nu… spera la o ofertă de la Metalurgistul Cugir, dorindu-şi foarte mult să îşi reprezinte judeţul în fotbalul mare. „Eram dispus să vin la Cugir, având în vedere că este singura echipă din Alba care evoluează în Liga a III-a. Mi-aş fi dorit să lupt şi eu pentru judeţul meu. Le urez multă baftă şi le doresc să îşi împlinească obiectivele. Nu ştim ce ne rezervă viitorul, poate o să evoluez la ei” a spus Bratima.

*A semnat cu FC Hunedoara, alături de care îşi doreşte să facă pasul spre eşalonul secund

Cum ofertele existau, Ionuţ a rămas cu capul pe umeri şi a analizat foarte bine Bratima8următoarea mutare pe care avea să o facă. În ultimul moment a primit un telefon, fiind chemat la FC Hunedoara. A contat foarte mult pentru el faptul că este aproape de casă. „Pentru mine nu contează banii. Eu în primul rînd joc fotbal de plăcere şi îmi place să mă lupt pentru echipa la care evoluez. Am semnat cu FC Hunedoara unde pot să spun că am fost primit bine în sânul echipei. Mă bucur că am întâlnit un grup unit, un lot şi un staff profesionist, alături de care îmi doresc să promovez în Liga a II-a” ne-a precizat fotbalistul în urmă cu puţin timp.

Deşi are doar 26 de ani, Ionuţ se gândeşte la ceea ce vrea să facă după ce va agăţa ghetele în cui.„Nu ma văd să părăsesc fotbalul vreodată. Trăiesc prin fotbal şi îmi doresc să devin antrenor. Dar un antrenor care să urmeze toţi paşii, ma refer aici să încep de la copii şi juniori, echipe mici şi dacă toate vor merge bine să antrenez şi la nivel superior. În acest an o sa mă înscriu la şcoala de antrenori” şi-a încheiat fotbalistul albaiulian discursul.

sursa foto:facebook.com, FC Hunedoara

[nggallery id=1125]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Poiana Vadului (seniori) și Albac (copii), laureatele Campionatului Munților Apuseni

Publicat

în

Poiana Vadului, la seniori (doua oară la rând), și Albac (foto, în premieră), la copii, sunt campioanele ediției din 2022 a Campionatului Munților Apuseni, fazele finale disputându-se la Curuleasa. Ziua care a tras cortina peste a 11-a ediție a îndrăgitei competiții a mai cuprins două evenimente speciale un meci de fotbal feminin între Bistra – Student Sport Alba Iulia și un meci demonstrativ Selecționata Primarilor (Vasile Lombrea) – AJF Alba și Prietenii (aici au evoluat printre alții Cristian Petropulos, Mihai Dăscălescu, Ovidiu Hulea, Iancu Iosif, Radu Scrob sau Raul Oargă), încheiat la egalitete, scor 4-4.

A fost un turneu extrem de reușit, un spectacol total din toate punctele de vedere. După o perioadă de întrerupere, cauzată de pandemie, acum oamenii s-au bucurat de fotbal, la finală fiind, după anumite estimări optimiste, în jur de 1000 de spectatori”, a declarat Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

La seniori, Poiana Vadului (cea mai bună ofensivă, 25 de goluri) a câștigat al doilea trofeu consecutiv, după o finală dramatică cu Lupșa (5-4, ce avea 4 victorii, pierzând doar ultimul act), ajungând la trei titluri (2017, 2019, 2022), în acest șir de succese interpunându-se numai Sălciua (2018), egalând astfel în topul campioanelor pe Sohodol (2010, 2013, 2016). Finala a fost tensionată și cu răsturnări de situațiii, 1-0 pentru Poiana Vadului, 3-1 pentru Lupșa, 4-3 pentru Poiana Vadului, 4-4 la un moment dat. La acest nivel, “finala” a fost în semifinale, unde Bistra (care a cucerit ulterior bronzul) a pierdut la loviturile de departajare împotriva viitoarei campioane (bistrenii nu au suferit niciun eșec și au avut cea mai bună defensivă, 4 goluri încasate).

Elit - Gustul Desăvârșit

La copii s-a înregistrat o mare surpriză, în condițiile în care echipa din Albac (cu cel mai bun atac și cea mai puternică defensivă) a ridicat, în premieră, trofeul și a întrerupt hegemonia oponentului din ultimul act, noua campioană având și două premii individuale. Marea perdantă s-a numit Bistra (singura înfrângere, în finală), ce avea 6 trofee din 8 campionate disputate și câștigase ultimele 3 ediții! Cele două se duelaseră și în grupă, meciul încheindu-se la egalitate, scor 2-2.

Campionatul Munților Apuseni și-a derulat, la Ciuruleasa, ultimele partide ale celei de-a 11-a ediție, semifinalele și finalele, jocuri decisive pentru adjudecarea trofeelor. Dintre cele 5 comune ce au avut reprezentante în sferturile de finală la ambele secțiuni au mai rămas Lupșa, Poiana Vadului și Bistra care au acces în “careul de ași” atât la juniori cât și la seniori, formațiile din Roșia Montană și Horea părăsind competiția. Practic, “intrusele” au fost Albac (la copii) și Sohodol (seniori).

Program și rezultate:

*copii, semifinale: Poiana Vadului – Albac 0-8, Lupșa – Bistra 2-4; finala mică: Poiana Vadului – Lupșa 5-4 (după loviturile de departajare, 2-2); finala mare: Albac – Bistra 3-0 (0-0): R. Neag (25), R. Todea (37), P. Popa (34); clasament: 1. Albac, 2. Bistra, 3. Poiana Vadului, 4. Lupșa

*seniori, semifinale: Poiana Vadului – Bistra  2-0 (după loviturile de departajare, 0-0 în timp regulamentar) în “finala din semifinale”, Lupșa – Sohodol 6-2; finala mică: Bistra – Sohodol 5-2; finala mare: Poiana Vadului – Lupșa 5-4 (1-2): Radu Captiu (2), Ad. Avram (31, 34, 40), Relu Captiu (33)/ Ad. Albu (11), D. Popa (19), R. David (26, 37); clasament: 1. Poiana Vadului, 2. Lupșa, 3. Bistra, 4. Sohodol.

*Relu Captiu – MVP pentru a doua oară

S-au mai acordat premii individuale, după cum urmează: *copii: Răzvan Todea (Albac) – cel mai bun jucător, Mihai Oneț (Albac) – cel mai bun portar, Ionuț Marian (Poiana Vadului) – golgheterul campionatului; *seniori: Relu Captiu (Poiana Vadului, fost jucător al Unirii Alba Iulia) – cel mai bun jucător (premiul adjudecat și la ultima ediție, în 2019),  Sergiu Bistraie (Bistra) – cel mai bun portar, Romică David (Lupșa, fost atacant în eșalonul terț) – golgheterul campionatului.

Loturile campioanelor: *Poiana Vadului (seniori, antrenor Dorel Lazăr): Ion Lazăr, Dacian Burz, Raul Briciu, Dorel Lazăr, Relu Captiu, Radu Captiu, Adrian Avram, Daniel Stan, Darius Cristea, Eliab Toader; *Albac (copii, antrenori Dorel Pașca-Igna și Adrian-Cornel Pașca): Rareș Andrei Petrea, Paul Petru Popa, Alex Nicolae Popa, Raul Neag, Mihai Oneț, Raul Iulian Joldeș, Răzvan Todea, Gavril Mihail Petrea, Andrada Maria Corcheș (fată), Alex-Petru Pașca-Igna, Ilie Trifa, Ioan Trifa, Alexandru Negrea.

La ultima ediție, în 2019, campioane au fost Bistra (la copii, 2-1 cu Sălciua în finală) și Poiana Vadului (seniori, 2-1 cu Lupșa). La startul îndrăgitei competiții pe teren redus adresată zonei rurale au fost în acest an 28 de echipe. Organizat de Asociația Județeană de Fotbal Alba, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Consiliul Județean Alba (ce subvenționează cheltuielile), Campionatul Munților Apuseni, ajuns la a 11-a ediție, s-a organizat după o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de coronavirus.

Dan HENEGAR

Foto: Asociația Județeană de Fotbal Alba

Articol publicat și pe site-ul Federației Române de Fotbal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Gianni Crețu a preluat naționala Sloveniei și va merge la Campionatul Mondial de volei masculin

Publicat

în

Antrenorul Gianni Crețu a semnat un contract cu naționala Sloveniei și va sta pe banca tehnică a vicecampioanei europene la Campionatul Mondial din luna august, unde Slovenia este țara gazdă și în grupă cu Franța, Germania și Camerun.

Un frumos cadou de ziua antrenorului ce are o proprietate în Ocna Mureș, Gianni împlinind în 8 august vârsta de 54 de ani. Este a treia reprezentativă pe care o pregătește Gianni Crețu, după cele ale României și Estoniei, Slovenia având 3 medalii de argint la Campionatele Europene (2015, 2019, 2021).

În luna mai, românul a reușit o performanță de senzație, reușind să câștige Liga Campionilor la volei masculin, cu formația ZAKSA Kęddzierzyn-Koźle, finală disputată tocmai la Ljubljana, capitala Sloveniei. Un rezultat fabulos, ce încheie un an perfect pentru Gianni Crețu, devenit al doilea român care cucerește Liga Campionilor de la introducerea acestui format, în 2000 (primul a fost Stelian Moculescu, care s-a impus în 2007 cu nemții de la VfB Friedrichshafen).

Elit - Gustul Desăvârșit

În luna octombrie a anului trecut, o familia de sportivi, Gianni Crețu (volei) și Angela Szeneș (baschet) și-au achiziționat o casă în orașul salin, își petrec vacanțele în Ocna Mureș și intenționează să se stabilească în localitatea din Alba. Gianni Crețu este cel mai valoros antrenor român de voleiului al ultimului deceniu, vara trecută fiind numit antrenor principal la deținătoarea Ligii Campionilor, ZAKSA bifând astfel al doilea trofeu consecutiv! Crețu are o carieră prodigioasă, cu experiențe la echipe de club dn Polonia, Qatar sau Rusia. De asemenea a fost selecționerul României (2007-2008) și al Estoniei (2014-2019), cu această reprezentativă calificându-se la trei turnee finale ale Campionatului European și câștigând în două rânduri Golden League.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Lucian Oțoiu (CS Unirea) – argint, Sorin Cazacu (CSU Alba Iulia) – bronz la Europenele de Powerlifting, împins din culcat

Publicat

în

Două medalii au cucerit reprezentanții Albei la Campionatul European de Powerlifting împins din culcat de la Budapesta, desfășurat între 1 și 8 august.

Lucian Oțoiu (CS Unirea Alba Iulia) a devenit vicecampion european al categoriei 120 kg, la Masters 2 (între 50 și 59 de ani), după ce a împins 235 kilograme, împotriva unor competitori din Ungaria, Norvegia, Finlanda sau Germania. Zestrea a fost completată de bronzul adjudecat de Sorin Cazacu (CS Universitatea Alba Iulia), la Masters 1, cu 240 kilograme ridicate, la categoria 120 kg. Silviu Popșa (CSU Alba Iulia a terminat pe locul al 5-lea la seniori, la categoria +120 kg clasic, cu rezultatul 232,5 kg.

A fost cea mai puternică întrecere europeană de împins din culcat cu peste 700 de participanți din 28 de țări. Sunt rezultate notabile, performanțe importante și trebuie să mulțumesc pentru sprijin cluburilor CS Universitatea Alba Iulia și CS Unirea Alba Iulia”, a precizat antrenorul Ovidiu Pănăzan, președinte al Federației Române de Powerlifting

Elit - Gustul Desăvârșit

Următoarea întrecere internațională de anvergură este în perioada 26 august – 4 septembrie, la Istanbul (Turcia), Campionatul Mondial de Powerlifting juniori, unde vor concura Paul Bejenariu și Maria Burduf (CS Universitatea Alba Iulia), Alexandra Cazacu și Virgina Mîrza (CS Unirea Alba Iulia), pregătiți de același destoinic Ovidiu Pănăzan, conducătorul delegației “tricolore” în Ungaria (8 sportivi, au mai fost cluburile Crișul Oradea, Iron Team Ploiești și Crusaders Cluj-Napoca).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare