Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Înmormântarea Fărșangului, SĂRBĂTOARE mare la Rimetea. Sute de oameni au participat la festivalul care îngroapă iarna și cheful de peste ani

Publicat

în

inmormantarea farsangului rimetea60Comuna Rimetea a fost, sâmbătă, 20 februarie, gazda Sărbătorii Fărşangului. În fiecare an, la Rimetea, localnicii şi participanţii „îngroapă“ iarna și cheful, în mod simbolic, de 300 ani încoace şi se pregătesc de postul Paștelui și un nou an agrar. Totul are loc odată cu lăsatul secului de Paşte. Ceremonialul de la Rimetea este păstrat de secole, se presupune preluat de la populația săsească ce a fost colonizată în zonă și continuată de comunitatea maghiară.

La evenimentul de sâmbătă, a fost prezent președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, însoțit de administratoul public al județului, domnul  Sorin Bumb. De asemenea, a fost prezent și primarul municipiului Aiud, inginerul Mihai Horațiu Josan, însoțit de soția domniei sale, doamna Luminița și posibilul candidat la fotoliul de primar al municipiului Aiud, domnul Alin Florea.

Evenimentul a debutat la orele amiezii, mai précis la ora 13.00, la sediul Primăriei Rimetea, cu primirea invitaţilor, după care la ora 14.00 s-a dar startul desfășurării tradiționalului ceremonial de înmormântare a chefului.

Electrica Furnizare Discount

Fărşangul în sine înseamnă perioada de distracţie, de la Bobotează până la prinderea postului Paştelui, în care băieţii se duceau la fete, le făceau curte şi petreceau. Îmnormântarea Fărşangului înseamnă terminarea acestei perioade şi semnifică trecerea de la rău la bine, de la iarnă la primăvară. De aceea, odată cu înmormântarea Făşangului se îngroapă şi anul vechi – privit din punct de vedere agrar, nu calendaristic – cu toate relele sale şi se lasă locul pentru noul an care trebuie să fie mai bun decât precedentul.

La organizarea evenimentului participă numai feciorii satului, iar participanţii la alai sunt doar băieţi, chiar dacă inmormantarea farsangului rimetea14sunt costumaţi în femei și alte personaje care fac parte din alai. Totul începe la Căminul Cultural, unde se strâng baieții din sat, se costumează, se machiază, stabilesc ultimele detalii şi pornesc să colinde ulițele. Alaiul seamănă mai mult cu unul de nuntaşi. Este condus de cei doi muzicanți care interpretează la acordeon și vioară binecunoscuta piesă românească „Ciobanaș cu 300 de oi”. Aceștia sunt urmaţi de tineri în costume populare, preot, cantor, mire, mireasă, domni de „lume bună”, un măgar care trage după el un căruţ pe care se află sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, bocitoare şi chiar şi o pereche de beţivi ( cum rar vedem), pentru că în alai trebuie să fie reprezentaţi toţi oamenii din sat, iar beţivii fac parte din orice comunitate. Două „fete bătrâne” se țin de urma alaiului, trăgând după ele o bucată de copac, care reprezintă uscăciunea sau sterilitatea.

O notă aparte o fac flăcăii de dinaintea alaiului. Îmbrăcaţi în haiduci aceștia pocnesc din bice, iar de jur împrejur roiesc cei mici, copii, îmbrăcaţi în costume haioase sau hidoase, înfăţisând moartea, drăcuşori, peţitori, clowni sau cerşetori. Unii bat la porţi cu coşuri în mână, coșuri în care localnicii pun ouă, cozonac sau diferite preparate din carne.

În trecut, acestea erau folosite pentru prepararea bucatelor care se serveau la Balul Fărşangului, care are loc spre seară. Cei mici, „răinmormantarea farsangului rimetea94cuşorii” şi clownii fug în jurul alaiului şi, cu degetele îmbibate în funungine sau cremă de ghete, îi măzgălesc pe cei care asistă la sărbătoare. Preferate sunt fetele tinere ( știu ei de ce), dar nimeni nu scapă nevopsit. Nu au scăpat nici cei doi reprezentanți ai Consiliului Jdețean Alba. Cei care îndrăznesc să se lupte cu „drăcuşorii” au încurcat-o. Sunt înconjuraţi de ceilalţi şi tot nu rămân cu faţa curată, ba din contră vor fi mânjiți cum nimeni nu-și poate închipui.

Ca de obicei, sărbătoarea s-a încheiat seara, la Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un bal.

Dorel Lazăr

 

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Un preot a chemat la slujbă medicul care l-a tratat de COVID, pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze

Publicat

în

Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze, potrivit filmărilor și mărturiilor obținute de Libertatea.

Scene fără precedent duminică în bisericile ortodoxe din România. Credincioșii veniți la slujba de la Biserica Sfântul Andrei de pe strada Chitilei din București au avut parte de o lecție despre importanța vaccinării, după ce preotul paroh al bisericii, Simion Bondar, care oficia liturghia, a invitat un medic să le vorbească oamenilor despre nevoia de a se imuniza contra COVID. Medicul: Victoria Aramă, șefă de secție la Institutul Matei Balș din Capitală, unde l-a tratat de boală pe preot.

Înainte de a-și începe explicațiile, medicul le-a spus credincioșilor că este vaccinat și cu a treia doză și că își va da jos masca pentru a putea fi auzit și înțeles mai bine.

Electrica Furnizare Discount

La un moment dat, credincioșii au pus întrebări, iar doctorița Aramă le-a răspuns alături de soțul ei, Sorin Ștefan Aramă, și el medic și profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală.

Victoria Aramă a atins și subiectul vaccinării la gravide. „Legat de vaccinarea în sarcină, producătorul vaccinului scrie că nu îl recomandă la gravide pentru că nu sunt suficiente date.

Pe de altă parte, s-a văzut și se știe că gravida face forme severe de COVID, dacă se infectează și sunt țări în care se vaccinează gravidele și s-a văzut că vaccinul nu a avut niciun fel de efect negativ asupra lor”, a spus doctorița. După ce a vorbit doctorița, preotul a încheiat slujba în lacrimi, potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii prezenți.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Publicat

în

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 25 octombrie, în jurul orei 20:50, în localitatea Ohaba.

Astfel, Garda de Intervenție Blaj acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din această localitate.

Din primele informații, nu sunt victime iar incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperisul casei.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVA

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Publicat

în

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Proiectul ”Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa“, cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul activității Organizarea de sesiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului, reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect, având ca public-țintă 30 unități de învățământ după cum urmează: în județul Alba unități școlare din: Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac; în județul Bihor unități școlare din: Budureasa (2 școli), Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet; în județul Cluj unități școlare din: Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative – și anume: 1020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare școlare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

În final 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturala protejate aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare