Ziarul Unirea

FOTO: Închisoarea din Sinagoga Veche din Alba Iulia, folosită pentru bărbaţii care nu şi-au dat acordul pentru divorţ

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Sinagoga Veche din Alba Iulia, cunoscută ca Sinagoga Mareh Yezekiel, a fost construită în 1822, în timpul rabinului Ezekiel Paneth, care a fost şi Şef Rabin al întregului Ardeal.

“El, probabil s-a gândit că, având o mulţime de enoriaşi în Ardeal, deşi, a fost o vreme în care doar în Alba Iulia evreii aveau voie să se aşeze, are nevoie de un tribunal rabinic. El a prevăzut Sinagoga cu o încăpere pentru tribunalul rabinic şi cu o închisoare pentru delicte religioase.

ELIT

Această închisoare a fost folosită doar pentru bărbaţii care nu şi-au dat acordul pentru divorţ. Era prin anul 1840. În iudaism divorţul există, dar trebuie justificat. Dacă tribunalul rabinic a considerat că femeia e îndreptăţită să ceară divorţul şi să-l obţină, iar soţul nu voia de bună voie să acorde divorţul, era constrâns.

Pentru evrei nu există căsătorie civilă. Este doar căsătorie religioasă. Certificatul de căsătorie religios este de fapt un contract,  de căsătorie, prin care mirele îşi ia angajamentul să aibă grijă de soţie, de familie. I se pun e în vedere mirelui ce obligaţii are faţă de familie. este un document, o formulare veche, de mii de de ani, cred că în limba aramaică. El recunoaşţe în faţa comunităţii că a înţeles obligaţiile pe care le are şi promite că le va respecta. Pentru că nu toţi ştiau să scrie, exista obiceiul să ridice o bastistă, o kipa în semn de înţelegere, de aprobare, de pecetluire a înţelegerii în faţa comunităţii. Era o protecţie a soţiei, în vremurile în care femeile nu lucrau, nu aveau din ce să trăiască”, a spus Lia Borza, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Alba Iulia.

Clădirea are o singură navă, o sală mare de adunare, în mijlocul căreia se află bima, podiumul de pe care se citea Tora, cartea sfântă de căptâi a evreilor. Pe peretele de răsărit se află aron kodeș, dulapul în care sunt ținute sulurile Torei. Femeile aveau acces în Sinagogă doar la etaj, printr-o intrare separată, în așa numita „Sala femeilor”.

Sinagoga este una dintre cele mai vechi din țară, fiind prima realizată din zidărie de pe teritoriul Transilvaniei.