FOTO: Închisoarea din Sinagoga Veche din Alba Iulia, folosită pentru bărbaţii care nu şi-au dat acordul pentru divorţ
Sinagoga Veche din Alba Iulia, cunoscută ca Sinagoga Mareh Yezekiel, a fost construită în 1822, în timpul rabinului Ezekiel Paneth, care a fost şi Şef Rabin al întregului Ardeal.
“El, probabil s-a gândit că, având o mulţime de enoriaşi în Ardeal, deşi, a fost o vreme în care doar în Alba Iulia evreii aveau voie să se aşeze, are nevoie de un tribunal rabinic. El a prevăzut Sinagoga cu o încăpere pentru tribunalul rabinic şi cu o închisoare pentru delicte religioase.
Această închisoare a fost folosită doar pentru bărbaţii care nu şi-au dat acordul pentru divorţ. Era prin anul 1840. În iudaism divorţul există, dar trebuie justificat. Dacă tribunalul rabinic a considerat că femeia e îndreptăţită să ceară divorţul şi să-l obţină, iar soţul nu voia de bună voie să acorde divorţul, era constrâns.
Pentru evrei nu există căsătorie civilă. Este doar căsătorie religioasă. Certificatul de căsătorie religios este de fapt un contract, de căsătorie, prin care mirele îşi ia angajamentul să aibă grijă de soţie, de familie. I se pun e în vedere mirelui ce obligaţii are faţă de familie. este un document, o formulare veche, de mii de de ani, cred că în limba aramaică. El recunoaşţe în faţa comunităţii că a înţeles obligaţiile pe care le are şi promite că le va respecta. Pentru că nu toţi ştiau să scrie, exista obiceiul să ridice o bastistă, o kipa în semn de înţelegere, de aprobare, de pecetluire a înţelegerii în faţa comunităţii. Era o protecţie a soţiei, în vremurile în care femeile nu lucrau, nu aveau din ce să trăiască”, a spus Lia Borza, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Alba Iulia.
Clădirea are o singură navă, o sală mare de adunare, în mijlocul căreia se află bima, podiumul de pe care se citea Tora, cartea sfântă de căptâi a evreilor. Pe peretele de răsărit se află aron kodeș, dulapul în care sunt ținute sulurile Torei. Femeile aveau acces în Sinagogă doar la etaj, printr-o intrare separată, în așa numita „Sala femeilor”.
Sinagoga este una dintre cele mai vechi din țară, fiind prima realizată din zidărie de pe teritoriul Transilvaniei.
[nggallery id=5981]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana