Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Încep lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Biserica Evanghelică din Câlnic (jud. Alba), ansamblu protejat UNESCO, intră într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reabilitare și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 3,86 milioane lei.

Vești bune de la Câlnic

Parohia Evanghelică C.A. Câlnic a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

YouTube video

Eveniment așteptat

La eveniment au participat reprezentați ai tuturor celor implicați în proiect, precum și a Acad. Prof. Marius Porumb, reputat istoric ardelean, care a susținut în ultimii ani activitatea din zona Cetății de la Câlnic, prin asociația ”Ars Transsilvaniae”. „Mai întâi am să vă spun bun venit la Câlnic. Pentru noi este o zi de sărbătoare pentru că așteptăm de mult timp. Câlnicul, chiar dacă este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, are nevoie de ajutor. Mulțumim Consistoriului Evanghelic pentru implicare. Sprijinim un monument dintr-un sat din care, din păcate, sașii au plecat, dintr-un sat în care sașii și românii s-au înțeles bine și totdeauna au fost într-o relație de respect unul față de celălalt“, a arătat Acad. Prof. Marius Porumb.

Rugăciune la începerea lucrărilor

Evenimentul a debutat cu câte o rugăciune a decanului districtual din cadrul Parohiei Evanghelice CA din Câlnic, domnul Wolfgang Wunsch, și a preotului ortodox. „ Am fost la mai multe astfel de evenimente de început de șantier. Nicăieri n-am început cu o mică rugăciune în biserică și inclusiv acum, cu partenerii noștri. Ca o familie. Cred că am învățat astăzi ceva, că această familie poate fi privită ca o familie creștină, cu cei doi părinți, care ne-au spus câteva cuvinte de îmbărbătare. Deasupra altarului s-a putut citi un cuvât de învățătură din Sfânta Scriptură, care chiar că îți dă încredere, adică dacă Dumnezeu va fi cu noi, așa cum zice acolo, până la sfârșitul veacurilor, atunci cred că va fi cu noi și 2 ani jumate până când terminăm proiectul“, și-a arătat optimismul Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

Un proiect cu avantaje

După o muncă intensă a firmei de consultanță, în care a intrat documentații pentru licitații și avize, „partea subterană a proiectului“ cum se spune, Valentin Păun, managerul proiectului, s-a arătat bucuros că a venit în sfârșit momentul pentru care și-a dedicat timp și energie în ultimii ani. „Valoarea este relativ mare, față de celelalte proiecte pe care le avem, nu văd niciun motiv pentru care să nu îl ducem la capăt foarte bine. Văd chiar niște elemente care ar putea să aducă niște avantaje nete față de alte proiecte unde nu e nimeni, adică nu găsești pe nimeni să vină … cu cheia. Aici e viață, sunt vernisaje, expoziții. Noi avem un plan de markenting, trebuie să vină oameni, trebuie să fie viu“, a arătat Valentin Păun.

Punerea în valoare a monumentului

Bucuros de începerea lucrărilor s-a arătat și Ciprian Firea, cercetător științific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care se ocupă de câțiva ani de Ansamblul Cetății din Câlnic. „Ținta este de punere în valoare a monumentului, parte importantă a ansamblului. Nu vrem să îl pierdem, de aceea ne-am străduit atât de mult să avem un proiect pentru restaurarea, consolidarea acestuia. Felul în care arată acum e, dacă vreți, ca o scoică, este ceva pentru care a fost. A fost plină de istorie (nr – biserica), de trăiri, a fost plină de credință și are foarte mare vechime. Noi vedem niște lucruri mai noi, dar sigur dedesubt sunt lucruri care datează de la mijlocul secolului al XIII-lea. Avem câteva vestigii, câteva rămășițe a ceea ce a fost cândva, o biserică romanică, probabil dinainte de 1240, dinainte de invazia tătară“, a arătat Ciprian Firea.

Ca o familie

Reprezentanți ai firmelor de arhitectură, de construcții, diriginele de șantier implicați în proiect au adus în discuție și necesitatea găsirii de resurse financiare pentru cercetarea arheologică, întrucât se așteaptă la descoperirea de vestigii în timpul reabilitării bisericii. „Am făcut solicitarea de act adițional de prelungire a proiectului. El ar fi trebuit să se termine pe 20 iulie, adică luna asta. A fost semnat în decembrie 2017 și l-am prelungit cu 24 de luni. Ar fi perfect dacă ar rămâne așa sau dacă l-am putea scurta. O să fie multe situații pe care nu le putem anticipa acum, în unele locuri a mers mai ușor în altele mai greu.

De pildă, la Cisnădie avem probleme cu o ciupercă, avem probleme și cu descoperirile arheologice… dar cum foarte bine a spus domnul Gunesch, la noi, dacă nu e o familie, dacă nu avem încredere și dacă nu ne ținem de ce am spus fiecare tot proiectul colapsează sau cel puțin se face o pauză destul de mare până când unul sau mai mulți oameni din echipă se schimbă“, a avertizat Valentin Păun.

Biserica evanghelică

Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea „din Deal“, se consideră a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.

Lucrări și digitizarea obiectivului de patrimoniu

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 60% anual.

În esență, se va reabilita monumentul UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbușire, urmând să se amenajeze și doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia și asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori.

Cetatea Câlnic, spațiu viu

Cetatea de la Câlnic este o destinaţie romantică, dar și plină de istorie, situată în centrul comunei cu acelaşi nume, din partea de sud-est a județului Alba. Construcţia datează de secole, este chiar o emblemă a județului şi, datorită frumuseţii şi modului în care s-a păstrat, a fost inclusă pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Cetatea a fost restaurată între 1962-1964, iar astăzi este un centru cultural ştiintific internaţional. La Câlnic a fost descoperit şi material preistoric, precum şi vagi urme medievale din secolele XI-XII, dar aşezarea medievală propriu-zisă datează din secolele XII-XIII.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea