Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Imagini SPECTACULOASE surprinse în Cheile Vălișoarei: ”Marea de nori” fotografiată în timpul unei drumeții în Trascău

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Imagini de basm surprinse în Cheile Vălișoarei: Spectacolul naturii fotografiat în timpul unei drumeții în Trascău

Natura ne oferă zi de zi un spectacol incredibil, iar măreția ei ne lasă de multe ori fără cuvinte. Un fotograf din Brad, județul Hunedoara, a surprins în fotografiile sale calmul fragil și solemnitatea aparte a unui loc de basm din Alba.

În timpul unei drumeții prin munții Trascău, Marius Turc a imortalizat miercuri 16 noeimbrie, în fotografiile sale Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii), o bijuterie a naturii, prea puțin explorate de iubitorii de munte.

Pe lângă spectaculozitatea peisajului, care efectiv îți taie răsuflarea, drumeții au surprins și celebrul fenomen „marea de nori“, datorat temperaturilor ridicate din zonele înalte. Astfel, în timp ce în zonele joase și depresionare persistă ceața, pe culmile munților aerul este rarefiat și cerul senin.

În acest fel, munții apar ca niște insule ce se ridică din „marea de nori“ aflată la altitudini mai joase.

Sculptate în calcare, cheile Vălișoarei au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor (722 m) şi Vârful Răchiş (779 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata).

Se întâlnesc păsări precum buha, ciocârlia de pădure, sturzul cântător, dar şi specii de orhidee, mai ales în fâneaţa numită de localnici Gruiul Dariului. Zona favorizează cățărarea și zborul cu parapanta, îndeosebi de pe Dealul Bogza ori Vf. Data.

Tot aici descoperim primul traseu tematic din Depresiunea Trascăului -„Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei”, unde în 2010, au fost amplasate 20 de panouri de informare, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor. Traseul poate fi astfel împărțit în 2 tronsoane, unul pe versantul drept și unul pe versantul stâng.

După ce ocolim amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș, continuăm pe culmea care ne conduce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc de belvedere spectaculos, cu o priveliște excelentă spre celălalt capăt al cheilor cu castelul-pensiune Templul Cavalerilor în vale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea