Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Grigore Vieru, aniversat astăzi la Alba Iulia

Publicat

în

Astăzi,  14 februarie, aniversarea a 78 de ani de la naşterea poetului român de origine basarabeană Grigore Vieru a fost marcată la Alba Iulia printr-un ceremonial de depuneri de coroane la bustul marelui poet de pe Aleea Scriitorilor, pintr-o expoziţie tematică şi prin evocări şi lecturi din opera poetului.

La ceremonialul de depuneri de coroane, au fost prezenţi  Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dorin Şerdean – viceprimar al municipiului, poetul Ioan Mărginean, Ioan Bogăţan – consilier local, Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, Ioan Bâscă, consilier din partea Consiliului Judeţean şi totodată scriitor, Sabin şi Maria Cioca din partea Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu” filiala Alba Iulia, cadre didactice şi bibliotecari, precum şi alţi iubitori ai poetului.

Despre Grigore Vieru a vorbit poetul Ion Mărginean, care a ţinut să precizeze că  „Alba Iulia merită să fie felicitată, pentru că acest bust are primatul respiraţiei în limba română, şi este un muzeu, un început de muzeu al limbii române(…).
„Trecem pe lângă acest bust şi ne încăpăţânăm mulţi să ne înstrăinăm propria linişte uitând că fără a-l aniversa, fără a-i saluta pe toţi cei care sunt aici înseamnă a te îndepărta de propria noastră patrie”, a menţionat poetul Mărginean.

De asemenea, a luat cuvântul directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, doamna Mioara Pop, care a menţionat că, printr-o fericită coincidenţă, astăzi, chiar dacă este o sărbătoare care s-ar zice că nu ar fi a noastră, totuşi… „Să fii născut de Ziua Îndrăgostiţilor înseamnă că Grigore Vieru a fost şi este un mare iubitor al iubirii, al patriei, al mamei, al limbii române, al credinţei în Dumnezeu. Tot ce este frumos regăsim în poezia lui Grigore Vieru”.

„Alba Iulia este obrazul curat al patriei pe care curge lacrima Basarabiei”, a adăugat Ioan Bâscă.

Au fost depuse coroane de flori la bustul poetului din partea Instituţiei Prefectului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, şi din partea Asociaţiei „Dreptate şi Adevăr” Alba Iulia.

Grigore Vieru a fost aniversat şi la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, unde a avut loc o expoziţie tematică, în care au fost prezentate documente, cărţi şi fotografii de-ale poetului. Prezenţa lui Grigore Vieru în colecţiile Bibliotecii Judeţene este ilustrată prin expoziţii tematice de carte pe care publicul le va putea viziona în perioada 14-20 februarie, la sediul instituţiei. De asemenea, la ArtCafe Downtown,  în cadrul proiectului literar „Dacă e joi, e poezie şi cafea”, au avut loc evocări şi lecturi din opera lui Grigore Vieru.

Grigore Vieru – suferinţă încă în doliu a Limbii Române – de poetul Ion Mărgineanu

 

 

Publicitate
Publicitate

Curier Județean

Primăria SEBEȘ anunță intervenții de DEZINSECȚIE pe raza municipiului, miercuri, 28 iulie 2021. Program și zonele vizate

Publicat

în

Primăria SEBEȘ anunță intervenții de DEZINSECȚIE pe raza municipiului, miercuri, 28 iulie 2021. Program și zonele vizate

Primăria Municipiului Sebeș aduce la cunoștința cetățenilor că miercuri, 28 iulie 2021, începând cu ora 23.00, se vor desfășura intervenții de dezinsecție pe raza domeniului public al Municipiului Sebeș. Zonele vizate sunt: parcurile aflate pe domeniul public, cartierele de blocuri, arterele principale. Intervențiile vor avea loc în Sebeș, Răhău, Petrești și Lancrăm.

Produsele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătății și fac parte din grupa de toxicitate III. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii, sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat. Intervențiile sunt monitorizare de reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș și de Poliția Locală a municipiului.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Post „proaspăt” de CONSILIER, scos la concurs de către primăria comunei Avram Iancu. Condiții și calendarul concursului

Publicat

în

Primăria comunei Avram Iancu organizează concurs pentru ocuparea funcției vacantede consilier din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Condiţii de participare

– studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă

– minimum 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice
Bibliografie concurs, atribuţii conform fişei postului și depunere dosare concurs

Calendarul concursului

Data de sustinere a probei scrise: 30.08.2021, ora 10:00

Locaţia de desfăşurare a concursului: sala de şedinţe a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, situată în mun. Alba Iulia, b-dul 1 Decembrie 1918, nr. 68, jud. Alba

Observaţii suplimentare: Persoană de contact: Anca Lucica Mihaela, consilier principal. tel. 0786023607, email: uatcavramiancu@primariaavramiancu.ro

Data afişării: 28.07.2021, ora 08:00

Dosarele de concurs se depun la sediul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare, în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului.

Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână. Bibliografia, tematica, atribuţiile prevăzute în fişa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează pe pagina de internet a autorităţii sau instituţiei publice organizatoare, la secţiunea special creată în acest scop.

Responsabilitatea privind legalitatea şi corectitudinea informaţiilor din conţinutul anunţului de concurs publicat pe site-ul Agenţiei şi încadrarea în temeiurile legale prevăzute de actele normative aparţin în exclusivitate autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.

Publicitate
Bibliografia / tematica:

1. Constituţia României, republicată
2. Titlul I şi II ale părţii a VI-a si Partea VII Răspunderea administrativă art. 563-579 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare,
3. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
5. O.G. nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;
6. Ordinul nr. 25/1382/37/1642/14297/746/20/2019 pentru aprobarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2020-2024

Tematica va cuprinde bibliografia integral

Citește mai mult

Curier Județean

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Astăzi, 28 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021 vor fi publicate, după soluționarea contestațiilor.

Rata de promovare la examenul naţional de Definitivat 2021 în învăţământul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, în creştere cu peste 3,5% față de anul trecut (69,17%), a anunţat Ministerul Educaţiei. Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Electrica Furnizare Discount

Rezultatele la examenul de Definitivat 2021 au fost publicate miercuri de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educației, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, evidenţiază Ministerul Educaţiei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea