Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Gala poeziei române contemporane la Alba Iulia. Recitaluri de excepţie a 16 poeţi de renume, asezonate cu reprize muzicale, la Sala Unirii

Alexandra Mates

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia a găzduit marţi, 10 decembrie, un eveniment de mare importanţă în lumea poeţilor din România. Este vorba despre cea de-a treia ediţie a „Galei poeziei române contemporane”, care, în acest an, datorită încărcăturii simbolice a întregii sale istorii, Uniunea Scriitorilor din România a decis să aibă loc în oraşul Marii Uniri, după ce primele două ediţii s-au desfăşurat sub cupola Ateneului Român. Evenimentul a avut loc la Sala Unirii, iar în cadrul acestuia şaisprezece poeţi, nominalizaţi de criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Academiei Române, au celebrat poezia prin recitaluri de creaţii proprii.

Scriitori, istorici, bibliotecari, profesori, dar şi simpli iubitori de poezie au umplut marţi seara Sala Unirii din Alba Iulia, pentru a lua parte la  eveniment. Şaisprezece  din cei 18 poeţi de renume selectaţi de Nicolae Manolescu (Nora Iuga şi Emil Brumaru absentând din motive de sănătate) au  încălzit sufletele albaiulienilor cu poezii. Este vorba despre Ion Todor Iovian, Arcadie Suceveanu, Ioan Moldovan, Marko Bela, Aurel Rău, Petre Tănăsoaica, Vasile Dan, Ion Mureşan (care a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria confratelui lor Alex Muşina), Ion Pop, Vasile Igna, Vlad Moldovan, Gellu Dorian, Lucian Vasiliu, Rita Chirian, Adrian Alui Gheorghe dar şi conjudeţeanul nostru, valorosul Aurel Pantea.Cele 18 voci poetice, alese dintre cele mai reprezentative ale liricii româneşti contemporane, au fost selectaţi dintr-o listă de 100 de poeţi, din fiecare filială a USR  din ţară şi din Republica Moldova.

Amfitrionul regalului poetic a fost criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul evenimentului, acesta a ţinut să mulţumească scriitorului şi universitarului Aurel Pantea – preşedintele USR Alba – Hunedoara, pentru propunerea făcută de a organiza la Alba Iulia acest eveniment de înaltă ţinută, dar şi preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, pentru susţinerea poeziei şi a culturii, în general, precum şi primarului Mircea Hava .

Gala s-a desfăşurat într-o atmosferă destinsă, poeţii recitând pe rând creaţii proprii contemporane, iar unii au dedicat poezii întregi consoartelor, unor prieteni sau apropiaţi. Câteva elegii au avut o doză mare de pesimism, dar multe poezii au adus zâmbetul pe chipurile spectatorilor şi admiraţia la adresa creatorilor.

Cei prezenţi la gală au avut parte şi de reprize muzicale, realizate de maestrul oboiului Aurel Marc şi de Octavia Răceau Marc.

Gala Poeziei Române Contemporane la Alba Iulia a fost organizată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

Vă prezentăm mai jos imagini din cadrul Galei:

[nggallery id=856]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

30-31 martie: Jandarmii din Alba, activități la Carolina Mall din Alba Iulia. Prezentarea tehnicii din dotare și autospecialelor de intervenție

Bogdan Ilea

Publicat

în

30-31 martie: Jandarmii din Alba, activități la Carolina Mall din Alba Iulia. Prezentarea tehnicii din dotare și autospecialelor de intervenție Jandarmeria Română împlinește în acest an 174 de ani de la înființare, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba a pregătit activități pentru publicul interesat. Cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea