FOTO: Festival Internațional cu prezentare de costume populare, organizat de Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia și 5 țări partenere, la finalul proiectului Leonardo da Vinci
La Colegiul Tehnic “Apulum” din Alba Iulia s-a desfăşurat, în perioada 28-29 mai 2015, Festivalul Internaţional de prezentare a produselor finale din cadrul parteneriatului Leonardo da Vinci 2013 – 2015 “Modeling Cultural Sewing Techniques”- „Tehnici de brodare şi de modelare a costumelor populare”. Festivalul face parte din cadrul celei de-a 6-a reuniuni internaţionale de proiect, ultima reuniune internaţională, care și-a propus o evaluare obiectivă a tuturor activităţilor desfăşurate între anii 2013-2015. Însăşi noţiunea de festival implică activităţi diverse, desfăşurate de-a lungul unei anumite perioade de timp, ceea ce s-a şi întâmplat la Alba Iulia.
”Oaspeţii noştri, 44 de parteneri din 5 ţări europene, au contribuit în egală măsură cu noi la reuşita acţiunilor din cele două zile de la Alba Iulia. Delegaţiile din Turcia (Isparta şi Manisa), Lituania (Kaunas), Portugalia (Braga), Italia (Pesaro), Ungaria (Szeghalom), România (Alba Iulia) au reuşit pe parcursul a doi ani să colaboreze, să muncească împreună şi să îşi împărtăşească cele mai bune experienţe în domeniul formării de specialişti cu abilităţi specifice industriei textile. Este demn de remarcat faptul că tematica parteneriatului a permis de-a lungul celor doi ani, implicarea la nivelul colegiului a unui număr mare de cadre didactice şi elevi, fapt care ne bucură şi ne onorează”, a transmis prof. Manuela Ramona Retegan, dir.adj. la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba.
Marea majoritate a timpului destinat activităţilor programate a fost petrecută în şcoală, într-un mediu specific de lucru şi analiză, reflectând şi analizând aspecte ale activităţii din cei doi ani, respectiv analizând paşii pe care îi aveam de urmat în perioada imediat următoare, până la finalizarea tuturor activităţilor propuse.
Au fost prezentate şi analizate produsele finale, printre care cu siguranţă, cele mai reprezentative sunt: site-ul proiectului (www.mcst.eu); un booklet – un ghid, un manual de bune practici ce poate constitui un bun exemplu de asimilare rapidă şi sigură a tehnicilor diverse şi multiple folosite în confecţionarea costumelor populare tradiţionale; ţinute vestimentare moderne, în confecţionarea cărora se păstrează elemente ale costumului tradiţional; un program computerizat care pe lângă faptul că oferă posibilitatea elevilor de orice vârstă să vizualizeze ţinutele vestimentare confecţionate le dă acestora şi posibilitatea de a combina ţinutele vestimentare realizate de către parteneri. Un important aspect al dezbaterilor a fost acela conform căruia s-a concluzionat de comun accord faptul că scopul principal al parteneriatului a fost atins prin ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor stabilite la început de activitate.
Poate cel mai important moment al festivalului l-a constituit secţiunea de prezentare a produselor finale, partea de spectacol propriuzis, care a avut loc vineri, 29 mai 2015, ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Bun prilej de vizibilitate a acţiunilor desfăşurate în decursul anilor, bun prilej de diseminare şi valorizare, spectacolul a constituit de asemenea un prilej prin care toţi partenerii au urcat pe scenă pentru a-şi prezenta propriile realizări şi totodată realizările comune parteneriatului.
Spectacolul de prezentare a produselor finale a debutat cu un moment de prezentare a parteneriatului de către coordonatorul din Turcia, urmat de un moment de bun venit adresat de elevii Colegiului Tehnic “Apulum” partenerilor străini, reprezentanţilor autorităţilor locale invitaţi la eveniment: Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Local, Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Casa Corpilui Didactic Alba, alte instituţii din municipiu.
Momentul cel mai important l-a constituit pentru mai bine de o oră şi jumătate partea de prezentare efectivă de către fiecare instituţie parteneră în stil propriu, caracteristic şi original a activităţii instituţiei în domeniul industriei textile şi prezentarea ţinutelor vestimentare realizate. Parada finală a costumelor şi ingeniozitatea de care au dat dovadă echipele au stârnit admiraţia publicului.
”Sigur că, organizarea unui asemenea eveniment a implicat responsabilitate, perseverenţă, seriozitate, dar graţie elevilor noştri, cadrelor didactce, graţie sprijinului acordet de autorităţile locale şi de către persoanele cu care am colaborat, evenimentul s-a bucurat de un real success. Mai mult decât atât, feed-backul primit de la toţi partenerii noştri ne confirmă încă o dată faptul că avem în unitatea şcolară elevi şi profesori minunaţi, cărora nu putem decât să le mulţumim cu fiecare ocazie”, a precizat prof. Manuela Ramona Retegan. (C.M.)
[nggallery id=578]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba