Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Expoziție de artă plastică, la Aiud, semnată de Andrei Bako

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Expoziția de grafică și pictură vernisară în Aiud sâmbătă 19 decembrie 2015  este una dintre cele mai mari realizări în care se îmbină forţa şi talentul unui tânăr entuziast care a făcut posibilă desfășurarea mai multor evenimente culturale de amploare în municipiu.

expozitie la Aiud13Termenul de “gravura” descrie o tehnică multiplă, care presupune de obicei săparea, incizarea, perforarea sau obturarea prin diverse procedee fizice ori chimice a unei suprafeţe de regulă plane (placă de gravură) în vederea imprimării şi multiplicării ulterioare a imaginii.

Andrei Dako este unul din puținii „ucenici” ai artei aiudene, care a fost hărăzit cu un talent deosebit de captivant și mai ales cu o sete de cunoaștere debordantă a tehnicilor vechi sau tradiționale de desen, pictură și gravură și care cu lucrările sale „poem” și-a „permis” să surprindă incredibil de numerosul public prin grafica și pictura dedicată orașului său natal Aiud.

Una din tehnicile folosite de acesta se numește “linogravura”, lucru mai aparte ce implica săparea unui linoleu, care la sfârșit prinde viață prin culoare sau prin orice doreste artistul. Aceasta presupune muncă asiduă, rabdare, lucruri care le lipsesc multora dintre pseudoartiștii momentului din Aiud sau din alte localități cu veleități culturale.

Pe lângă linogravură și câteva lucrări în ulei pe pânză, surpriza cea mai mare, care a și întrunit aprecierile celor prezenți în spațiul expozițional au fost cele câteva zeci de lucrări grafice realizate, fiecare în parte, în zeci de ore de muncă ore în care, cu răbdare, folosind penița și tușul Andrei Bako a așternut pe coala de hârtie modul în care și-a văzut orașul natal.

Prin lucrările sale artistul vorbeşte despre ce înseamnă artă adevărată, talent și mai ales ce înseamnă tehnică graficii tradiționale. Și, aceasta tocmai acum în epoca în care mulți apelează la calculator descărcând printr-un simplu click pe internet, decupând ori rotunjind pe computer diverse teme pe care apoi le seamnează.

Expoziția lui Andrei Bako este o realizare mult așteptată, mai ales de cei care-i cunosc realizările de până acum. Caricaturist, colaborator la mai multe publicații, semnatar al graficii ilustrative pentru multe cărți de poezie sau de epigrame și catrene umoristice, având la activ câteva expoziții personale și cu numeroase participări le expoziții colective de artă, artistul plastic Andrei Bako spune, în modestia ce-l caracterizează, că încă nu simte că apelativul „artist” este pentru el, deși, după părerea majorității celor prezenți la vernisaj, l-ar merita cu prisosință.

„Arta este atât de plăcută încât o consider ca fiind un mod de viață frumos. Se poate face și cariera din asta… de ce nu? Este nevoie de multă muncă și este nevoie să fii foarte bun ca să te poți gândi la așa ceva. Nu mă consider un artist, ci un pasionat al artelor. Momentan îmi hrănesc sufletul cu posibilitățile lor” ne-a declarat Andrei Bako.

Privite, lucrările expuse de Andrei Bako, exprimă sinceritate instinctivă şi directă, simplitate, fără accesorii inutile sau măşti. Cu ajutorul, tehnicilor abordate ce se contopesc direct cu eul său, lucrările sunt o prelungire a structurii sale interioare, fapt care permite publicului amator să descopere simplitatea și modestia artistului. Lucrul acesta nu poate fi mai bine demonstrat decât de faptul că la vernisare nu au fost rostite alocuțiuni alambicate, cuprinzând diverși termeni de specialitate și referiri la cine știe ce teorii compoziționale. Vernisarea a fost deosebit de simplă și caracteristică lui Andrei Bako, care, aidoma „crăișorului”  Avram Iancu, a rostit în deschidere cel mai scurt discurs din istoria artei din municipiul Aiud: ”Vă invit să vizitați expoziția și să închinăm un pahar cu vin”

Dorel Lazăr

[nggallery id=1454]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea