Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Exerciţiu de evacuare în caz de cutremur, efectuat de ISU Alba, la Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a lansat cu puţin timp în urmă Campania Naţională de Informare şi Pregătire a populaţiei ,,Nu tremur la cutremur”. Obiectivul de bază al acestei campanii naţionale este informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui seism major.

DSC01908În acest context, astăzi, 3 martie 2015, la Colegiul Tehnic ,,Apulum” din Alba Iulia a avut loc un exerciţiu de simulare a producerii unui seism, urmat de evacuarea elevilor şi cadrelor didactice.

Pe timpul acestei activităţi, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au abordat aspecte legate de cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur, modalităţile de protecţie individuală şi colectivă în timpul cutremurului, necesitatea pregătirii individuale şi colective şi importanţa educaţiei anti-cutremur, atrăgând atenţia, în special, asupra necesităţii informării participanțiilor cu privire la comportamentul pe timpul şi după producerea unui cutremur. Speclialiştii noştri au pus accent pe informarea participanțiilor cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat  înaintea, în timpul şi după producerea unui cutremur, exerciţiul atingându- și scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului.

[nggallery id=101]

Cu acestă ocazie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba dorește să reamintească cetățenilor, câteva reguli de comportament de urmat în cazul producerii unui cutremur, astfel:

– Păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur!
– Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu ieşiţi şi nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul!
– Îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni.
– Închideţi sursele de foc.
– Protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid. După terminarea cutremurului, verificaţi cu atenţie scările; mişcarea seismică poate afecta rezistenţa acestora.
– Dacă vă aflaţi în exterior, îndepărtaţi-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi şi cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma.
– Verificaţi locuinţa pentru a depista eventualele avarii. În cazul în care simţiţi miros de gaze, deschideţi ferestrele, închideţi robinetele de alimentare şi evitaţi utilizarea surselor de foc şi a instalaţiei electrice.
– Evitaţi blocarea reţelei telefonice. Folosiţi telefonul numai pentru a anunţa serviciile de urgenţă.
– Urmăriţi posturile publice naţionale de radio şi televiziune şi urmaţi instrucţiunile transmise de autorităţi prin intermediul acestora.

Cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba vor continua, pe parcursul acestui an, să informeze populaţia despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe durata şi după producerea acestuia. În acest sens, inspectorii vor continua să desfăşoare exerciţii şi lecţii de informare în şcoli cu copiii şi cadrele didactice şi vor distribui pliante cu reguli de comportare în situaţii de urgenţă, pe parcursul tuturor activităţilor organizate. Se va avea în vedere diseminarea informaţiilor şi la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, operatorilor economici, instituţiilor, asociaţiilor de proprietari/locatari, dar şi organizarea unor puncte de informare preventivă amplasate în locuri cu afluenţă mare de persoane. Diseminarea informaţiilor va fi realizată prin intermediul materialelor printate (flyere, afişe şi leaflet-uri) şi a celor şapte spoturi animate, elaborate în cadrul campaniei naţionale „Nu tremur la cutremur”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM În cadrul ședinței de colegiu prefectural, directorul AJOFM Alba a prezentat obiectivele avute anul trecut. Aproximativ 6500 de persoane au intrat pe piața muncii și aproape 13.000 de oameni au fost ajutați prin servicii de informare și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea