FOTO: Exercițiu al ISU Alba la Poșaga și Ocoliș, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii la fond forestier

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

În data de 24 mai 2018, pe raza comunelor Ocoliș și Poșaga – limita județelor Alba și Cluj a avut loc, un exerciţiu cu tema “Activitatea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Alba și Cluj, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale Comunelor Ocoliș și Poșaga, a celorlalte instituţii responsabile în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii la fond forestier, pe raza comunelor Ocoliș și Poșaga, limita județelor Alba și Cluj.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-a prevăzut gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea de incendii la fond forestier, pe raza comunelor Ocoliș și Poșaga, limita județelor Alba și Cluj. Perioada de primăvară este caracteristică curăţirii terenurilor şi gospodăriilor în principal prin arderea vegetaţiei uscate de pe terenuri şi a resturilor vegetale din gospodării. Pe fondul nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul efectuării acestor lucrări precum şi datorită neglijenţei unor turişti, foarte multe arderi necontrolate de pe păşuni sau din apropierea pădurilor s-au propagat la fondul forestier producând pagube însemnate.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea practică a modului şi posibilităţilor de punere în aplicare a planurilor de intervenţie şi a planurilor de cooperare în situaţii de urgenţă; îmbunătăţirea cooperării între instituţiile participante; antrenarea efectivelor în vederea cunoaşterii procedurilor de intervenţie pentru stingerea incendiilor izbucnite la fondul forestier; antrenarea executarea acţiunilor de căutare şi salvare a persoanelor surprinse de incendiu, transportul şi acordarea primului ajutor medical; modul de asigurare a legăturilor de comunicaţii în zona respectivă pentru realizarea fluxului informaţional – decizional şi antrenarea personalului privind folosirea mijloacelor de comunicaţii; verificarea modului de avertizare a populaţiei din zonele de risc, şi transmitere a măsurilor de protecţie ce trebuie respectate; antrenarea personalului de intervenţie pentru ducerea unor acţiuni de lungă durată şi în condiţii de teren accidentat.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

La exerciţiu au participat domnul Dănuț-Emil HĂLĂLAI–prefectul Prefectul judeţului Alba, domnul dr. Ing. Ioan Aurel CHERECHEȘ- prefectul județului Cluj, domnii col. Cornel Oprișa și col. Ion Moldovan – inspectori șefi ai ISU Alba și Cluj şi reprezentanţi ai instituţiilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.

Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul și de colaborarea bună între toate forţele participante”, precizează lt. Marescu-Dumitrescu Alinam, purtător de cuvânt al I.S.U. Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419