Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Exemplu de plantaţie agricolă în județul Alba, ca alternativă la agricultura tradiţională

Bogdan Presecan

Publicat

în

Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba continuă şirul întâlnirilor  cu producătorii agricoli.  O altfel de  întâlnire  a avut loc în  zona munţilor Apuseni, la Câmpeni unde  cei interesaţi au avut ocazia să vadă o plantaţie de alun  micorizat, ca alternativă la agricultura tradiţională.

Alunul micorizat - plantatie Alba (1)Iniţiativa acestei acţiuni inedite, aparţine d-nei. ing. Vivi Tomuş de la Centrul de consultanţă agricolă Câmpeni.

Potrivit unui comunicat remis presei de Camera Agricolă Judeţeană Alba, “plantaţia de alun trufier, înfiinţată in anul 2011 pe suprafaţa de 1 ha, aparţine domnului Valentin Oprea din Câmpeni, care a împărtăşit  celor prezenţi din experienţa sa făcând referire şi la tehnologia acestei culturi.

Alunul,stejarul, pinul şi carpenul sunt specii de arbori care pot fi  inseminate  cu miceliu de trufă. Trufele sunt ciuperci rare , extrem de parfumate care trăiesc sub pământ şi în condiţii naturale,cresc pe rădăcinile acestor arbori, în păduri. Trufa reprezintă un produs gastronomic foarte preţios pentru proprietăţile sale nutritive şi pentru aroma specifică.

Alunul micorizat, este alunul la care se implantează spori de trufe în rădăcini, acestea devenind micorizate ( purtătoare de spori de trufe). Procesul de micorizare se face în laborator în condiții sterile  de către personal specializat. În decursul acestuia, apare o simbioză între ciupercile acestea subterane numite trufe şi arbore, care se ajută reciproc.. Ciuperca este extrem de greu de depistat, doar de către culegători iniţiaţi, cu ajutorul câinilor antrenaţi să facă  această muncă.

Plantaţia este ecologică, fără tratamente chimice. Lucrările  agricole sunt lucrări generale ca la orice plantaţie pomicolă, doar că se face curăţirea în jurul puieților pentru ca planta să se dezvolte în condiții cât mai bune. Important este ca buruienile, iarba să nu consume din materialul organic aflat în pământ.

Într-o astfel de plantaţie veniturile sunt mixte, atât de  la trufe cât şi de la alune.

Trufele intră pe producţie din anul patru de la plantare, dar nu toată  plantaţia,doar 30 – 50%,depinde de plantaţie, în funcţie de agrofond şi de condiţiile climatice.

La maturitate,începând cu anul 9 -10, producţia de trufe  poate ajunge la 120- 150 kg / ha. Alunul,din anul 4 de la plantare produce 2 – 3 kg/ plantă, ceea ce la hectar înseamnă  1,3 tone alune.”

Graficul întâlnirilor  cu fermierii din  judetul Alba –  27.07.2014 ora 1330 la Primăria  Poiana Vadului

Tematica:

–          informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020

–          PNDR 2014-2020

–          ecoconditionalitatea – norme de aplicare in exploatatiile agricole

–          codul bunelor practici agricole in fermele mari si mici

–          adaptarea la schimbările climaterice

–          program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole

–          noutăţi legislative din domeniul agricol


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea