FOTO: Exemplu de plantaţie agricolă în județul Alba, ca alternativă la agricultura tradiţională
Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba continuă şirul întâlnirilor cu producătorii agricoli. O altfel de întâlnire a avut loc în zona munţilor Apuseni, la Câmpeni unde cei interesaţi au avut ocazia să vadă o plantaţie de alun micorizat, ca alternativă la agricultura tradiţională.
Iniţiativa acestei acţiuni inedite, aparţine d-nei. ing. Vivi Tomuş de la Centrul de consultanţă agricolă Câmpeni.
Potrivit unui comunicat remis presei de Camera Agricolă Judeţeană Alba, “plantaţia de alun trufier, înfiinţată in anul 2011 pe suprafaţa de 1 ha, aparţine domnului Valentin Oprea din Câmpeni, care a împărtăşit celor prezenţi din experienţa sa făcând referire şi la tehnologia acestei culturi.
Alunul,stejarul, pinul şi carpenul sunt specii de arbori care pot fi inseminate cu miceliu de trufă. Trufele sunt ciuperci rare , extrem de parfumate care trăiesc sub pământ şi în condiţii naturale,cresc pe rădăcinile acestor arbori, în păduri. Trufa reprezintă un produs gastronomic foarte preţios pentru proprietăţile sale nutritive şi pentru aroma specifică.
Alunul micorizat, este alunul la care se implantează spori de trufe în rădăcini, acestea devenind micorizate ( purtătoare de spori de trufe). Procesul de micorizare se face în laborator în condiții sterile de către personal specializat. În decursul acestuia, apare o simbioză între ciupercile acestea subterane numite trufe şi arbore, care se ajută reciproc.. Ciuperca este extrem de greu de depistat, doar de către culegători iniţiaţi, cu ajutorul câinilor antrenaţi să facă această muncă.
Plantaţia este ecologică, fără tratamente chimice. Lucrările agricole sunt lucrări generale ca la orice plantaţie pomicolă, doar că se face curăţirea în jurul puieților pentru ca planta să se dezvolte în condiții cât mai bune. Important este ca buruienile, iarba să nu consume din materialul organic aflat în pământ.
Într-o astfel de plantaţie veniturile sunt mixte, atât de la trufe cât şi de la alune.
Trufele intră pe producţie din anul patru de la plantare, dar nu toată plantaţia,doar 30 – 50%,depinde de plantaţie, în funcţie de agrofond şi de condiţiile climatice.
La maturitate,începând cu anul 9 -10, producţia de trufe poate ajunge la 120- 150 kg / ha. Alunul,din anul 4 de la plantare produce 2 – 3 kg/ plantă, ceea ce la hectar înseamnă 1,3 tone alune.”
Graficul întâlnirilor cu fermierii din judetul Alba – 27.07.2014 ora 1330 la Primăria Poiana Vadului
Tematica:
– informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020
– PNDR 2014-2020
– ecoconditionalitatea – norme de aplicare in exploatatiile agricole
– codul bunelor practici agricole in fermele mari si mici
– adaptarea la schimbările climaterice
– program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole
– noutăţi legislative din domeniul agricol
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]