Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Elevi spanioli şi italieni în vizită la colegii lor aiudeni, în cadrul proiectului COMENIUS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comenius Aiud003Începutul lunii mai a adus pentru elevii Şcolii Gimnaziale «Axente Sever» din Aiud un plus de nerăbdare, de emoţie şi de pregătiri febrile. Între 6-9 mai 2014 aveau să primească în vizită delegaţia celor 8  elevi italieni,  însoţiţi de 2 profesoare ale lor, aceiaşi pe care i-au vizitat şi ei în luna mai 2013 la ei acasă, la Lesmo, dar şi pe colegii lor spanioli din La Zubia. Aceasta în cadrul schimburilor ocazionate de proiectul Comenius multilateral derulat de scoală între 2012-2014. Au fost zile intense, pline de emoţii, de bucuria revederii dar şi de activităţi comune.

S-a realizat, împreună cu şcolile partenere, o evaluare atentă a rezultatelor proiectului, s-au prezentat produsele realizate de fiecare şcoală dar şi produsul final comun al proiectului (o broşură cu o selecţie de poveşti din cele 3 ţări, văzute din punctul de vedere al valorilor umane transmise de ele). A fost vizitată şcoala, oraşul nostru şi au fost realizate câteva activităţi comune (prezentarea documentelor realizate de fiecare şcoală, documentarea şi elaborarea unor interviuri pentru revistele scolare).  Primiţi cu multă ambilitate de către primarul municipiului,  Mihai Horaţiu Josan, elevii au fost familiarizaţi cu câteva date din istoria milenară a oraşului şi ţării noastre, cu realizările dar şi cu perspectiva de dezvoltare a oraşului Aiud.

Cu sprijinul autorităţilor locale, al şcolii dar şi al familiilor elevilor români, oaspeţii au putut cunoaşte câteva din frumuseţile ţării noastre.  A fost vizitată Salina de la Turda,  adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare (în decembrie, Salina a apărut în topul celor  «25 de destinaţii de călătorie incredibile din lume») dar şi Alba-Iulia, cu Comenius Aiud006superba ei cetate îmbrăcată în haină nouă, adevărată atracţie turistică prin realizarea traseului celor 3 fortificaţii. Vizita la Alba-Iulia s-a încheiat la Muzeul Naţional al Unirii, unde elevii au regăsit urme ale civilizaţiei daco-romane şi unde, cu toţii, spre marea lor surpriză, au participat la vernisajul unei expozitii pe tema «Cartea-obiect de artă» (realizata de Inter-Art Aiud şi Biblioteca Municipală din Alba-Iulia) şi la un superb micro-concert de ghitară clasică oferit de  elevii albaiulieni.

Au fost câteva zile intense, emoţionante, pline de bucuria revederii, de satisfacţia de a fi dus la capăt cu bine un proiect ambiţios, interesant,  plin de încarcătură educaţională dar şi emoţională. „Am încheiat astfel un proiect, după spusele colegilor de la şcolile partenere, plin de satisfacţii, gratitudine şi prietenie. Păcat că trebuie să spunem: A fost odată… Comenius”, au transmis reprezentanţii Şcolii Gimnaziale „Axente Sever” din Aiud.

[nggallery id=1695]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea