Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Echipa de robotică a Colegiului Național “Inochente Micul Clain” a obținut locul 2 la etapa națională a competiției BRD First Tech Challenge Romania

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Echipa de robotică a Colegiului Național “Inochente Micul Clain” a obținut locul 2 la etapa națională a competiției BRD First Tech Challenge Romania

RUBIX, echipa de robotică a Colegiului Național “Inochente Micul Clain”, aflată la al 4-lea sezon de participare în această competiție de robotică, concept american adus la noi în țară acum 6 ani, a finalizat 7 luni de activitate cu un mare succes.

Cei care au trăit aventura de anul acesta sunt Bogdan Vasile, Boitor Diana – team-liderul, Geogean Anca, Pusca Darius, Staic Catalin, Strajan Diana, Barbat Maria, Crisan Albert, Corlaciu Catalin, Simu Darius, Aldea Alexandru, Biris George, Corbean Tudor si Bogdan Cristian împreună cu mentorii lor, Romanța și Ioan Ghița.

Ne-a fost dor de o națională în format fizic, deoarece am dus lipsa interacțiunii cu un număr atât de mare de echipe și unui eveniment fizic atât de amplu. Această etapă a avut loc la București, în perioada 2-3 aprilie, și a adus laolaltă echipele cu cei mai buni roboți și cu cel mai bun spirit de competiție, fair play, și care ilustrează cel mai bine valorile FIRST. Astfel, au participat 48 de echipe din toate regiunile țării, concurând pentru cel mai mare punctaj și pentru un premiu cât mai mare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atracția principală au fost cele 72 de meciuri jucate în alianțe care aveau să stabilească primele 4 echipe ce vor concura în semifinale. Echipa noastră a obținut punctaje impresionante în toate meciurile, cel mai bun meci al nostru trecând de 180 de puncte. Aceste meciuri s-au jucat în 2 zile, oferind timp echipelor selectate aleatoriu în aceeași alianță să își stabilească strategiile și planul de joc. Pe lângă jocul propriu-zis, zona standurilor a fost un prilej excelent pentru echipe să se cunoască și să își împărtășească impresiile. Ne-am bucurat de o deschidere foarte mare din partea echipelor care ne-au răspuns la curiozități și cu care am împărtășit reciproc metodele si uneltele de lucru, învățând unii de la alții. Toate standurile aveau ceva ce le deosebea și le scotea în evidență: la standul nostru, pe lângă stikere, insigne și brelocuri printate pe care le ofeream, am demarat acțiunea “Poșta Rubix” care s-a bucurat de un imens succes, recunoscut chiar de organizatori. Ofeream posibilitatea oricui să scrie mesaje, în anonimat sau nu, pentru echipe sau membri, iar noi le livram, încurajând astfel cooperarea și comunicarea.

Prietenia și conexiunile formate cu celelalte echipe au fost remarcate cel mai bine în timpul meciurilor noastre, în care un număr copleșitor de persoane s-au alăturat galeriei alianței din care făceam parte. Deși nu am ajuns în primele 4 echipe, driverii noștri au fost remarcați de judge-ul american care i-a felicitat pentru dexteritatea, experiența și capacitatea lor de a obține cât mai multe puncte chiar și într-o situație nefavorabilă. Finala a fost urmată de Festivitatea de premiere care ne-a adus în culmea fericirii, deoarece am fost onorați cu Locul 2 la Motivate Award, premiu acordat echipelor care sunt un model de urmat pentru ceilalți și îmbrățișează cel mai bine valorile competiției First Tech Challenge, care nu constă doar în construirea unui robot, ci și a unei comunități legate de pasiuni comune, cu membri pregătiți oricând să îți vină în ajutor, promovând munca de calitate. Acest important premiu de la etapa națională este confirmarea noastră că impactul nostru uriaș asupra comunității, precum și modul în care inspirăm celelalte echipe a fost recunoscut și apreciat.

Experiența naționalei a fost una de nedescris: membrii din echipa noastră care nu au mai participat până acum la aceasta etapă au spus că nu poate fi comparată cu nimic, iar informațiile, prieteniile și amintirile dobândite în urma acestei competiții vor rămâne cu ei pe viață. Acest premiu ne-a dat energie și motivație pentru următorul sezon pe care îl așteptăm cu nerăbdare și în care vom munci la capacitate maximă pentru a ajunge din nou la etapa națională, între cei mai buni.

Am dori, nu în ultimul rând, să mulțumim tuturor oamenilor care au făcut posibilă această experiență: Danei Războiu, care a adus în țara noastră aceasta competiție și care, într-un timp relativ scurt și cu resurse limitate, a făcut ca România să se plaseze pe locul 3 în lume ca număr de echipe participante la competiția First Tech Challenge, Asociației Nație prin Educație care creează atât de multe oportunități pentru tinerii de pretutindeni, voluntarilor care s-au asigurat de buna desfășurare a evenimentului și echipelor care duc mai departe în comunitățile lor valorile FIRST. Mulțumim, de asemenea, părinților, conducerii colegiului care ne-a susținut munca și ne-au pus la dispoziție resursele lor: prof. Ana Maria Comșa și prof. Ana Marcu, Primăriei Blaj care ne-a fost alături încă de la înființarea echipei, dar și sponsorilor noștri din sezonul acesta: Asociația Jidvei Viitor Prin Educație, Star Assembly, Endava, Prenis, Fabris Impianti, Aroma Star, Clasic Exploatare, Klod Geotrans, precum și celor sezoanele anterioare.

Tudor Corbean, RUBIX


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| „O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia!”. Munții de gunoaie neridicate din oraș, la ordinea zilei pentru cetățeni

Un cetățean din Alba Iulia, nemulțumit de serviciile oferite de operatorul de salubritate din oraș, a postat o fotografie în mediul online, cu starea deplorabilă a unui punct de colectare a deșeurilor, umplut până la refuz.

Astfel de imagini au devenit un simbol al unei probleme persistente în oraș, de câtiva ani de zile.

Imaginea înfățișează un loc de colectare a gunoiului, amplasat într-o zonă rezidențială din Alba Iulia, care arată ca un munte de deșeuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cetățenii sunt îngrijorați de starea punctelor de colectare a gunoiului, iar mulți dintre ei au împărtășit experiențe similare cu gunoiul nesortat, răspândit în zonele rezidențiale.

Această problemă nu este una nouă, dar această imagine a adus-o din nou în atenția publicului.

Oamenii din Alba Iulia se întreabă de ce serviciile de salubritate nu reușesc să gestioneze corespunzător deșeurile și de ce punctele de colectare nu sunt curățate și golite la timp.

„O zi de duminică într-un cartier din Alba Iulia. Bine ca plătim gunoiul. Rușine celor care colectează gunoiul.”, a fost reacția cetățeanului indignat, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tropote în Țara Vinului 2023 ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori

Astăzi, 1 octombrie 2023, Alba Iulia devine gazda unui eveniment special care promite să aducă bucurie și entuziasm în inimile tuturor participanților.

Este vorba despre „Tropote în Țara Vinului – Ediția 20”, organizat de TNL Alba Iulia. Această aniversare aduce în prim-plan 20 de ediții pline de tradiție, pasiune și muzică, iar postarea pe Facebook a evenimentului este deja un hit printre locuitorii din zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul „Tropote în Țara Vinului” este unul care marchează calendarul cultural al Alba Iuliei de două decenii. Cu fiecare ediție, acesta crește în popularitate și prestigiu, atrăgând iubitori ai tradițiilor, pasionați de călărie și amatori de muzică populară din toată țara.

Ediția aniversară din acest an se desfășoară pe Poligonul Jandarmeriei de la Micești. Pentru participanți, înregistrarea începe la ora 10:00, iar pentru spectatori, evenimentul este deschis de la ora 12:00. Astfel, toată lumea este invitată să participe și să se bucure de atmosfera plină de energie și entuziasm.

Pentru a marca această ediție specială, se organizează mai multe probe captivante, cum ar fi tracțiunea, călăria la viteză și competiția de frumusețe. Acestea oferă ocazia pentru călăreți și cai să-și demonstreze abilitățile și grația în fața publicului entuziast.

Evenimentul nu se rezumă doar la competiții și probe. Participanții și spectatorii au șansa să se bucure de un spectacol autentic de muzică populară, care aduce în prim-plan acordurile tradiționale ale zonei. Această parte a evenimentului adaugă o notă culturală specială și completează atmosfera de sărbătoare.

Nu trebuie să uităm de competiții, unde se acordă premii pentru cele mai bune performanțe. Campionul ediției este recompensat cu onoruri și recunoaștere pentru eforturile depuse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PERCHEZIȚII DIICOT în cinci judeţe, inclusiv ALBA, într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri din Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Percheziţii domiciliare în cinci judeţe într-un dosar privind introducerea fără drept de deşeuri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara efectuează, duminică, 44 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Sursa citată arată că deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare sau reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

„Aceştia au profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, menţionează DIICOT.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deşeuri, care s-au ocupat de importuri de deşeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăţi comerciale din mai multe ţări europene, iar disimularea s-a realizat şi prin falsificarea documentelor însoţitoare în care s-au făcut menţiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării sau reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracţional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării sau recuperării în ţară. Actele de transport şi documentele însoţitoare au fost întocmite cu menţiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare sau recuperare.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deşeurilor, cei mai mulţi operatori comunitari au procedat la colectarea nediferenţiată (pe categorii) a deşeurilor şi încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deşeuri care nu puteau face obiectul recuperării sau reciclării sau cu deşeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională. Astfel, ignorând cu bună ştiinţă prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat şi introdus în ţară deşeuri care nu puteau face obiectul reciclării”, mai arată DIICOT.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii şi societăţile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deşeurilor.

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pentru a ascunde trasabilitatea deşeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoţitor pentru transporturile de deşeuri, a instalaţiei de reciclare sau recuperare şi a operaţiunii de recuperare la care urma să fie supus deşeul.

De asemenea, în unele situaţii, deşi încărcătura era formată din deşeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoţitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcţionarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerii în ţară de deşeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) şi prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor membrii grupului infracţional au acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare sau recuperare.

DIICOT menţionează că, pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1.500 de tone de deşeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Pentru a reduce riscul de a fi descoperiţi de organele de control, transportatorii au acţionat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcţionarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizaţi de poliţiştii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, indică DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Hunedoara şi Sibiu, specialiştilor din cadrul ANAF şi comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timişoara şi Cluj şi Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba şi Sibiu.

Pe parcursul investigaţiilor şi cercetărilor efectuate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a acordat sprijin prin ITPF Oradea, STPF Borş şi STPF Nădlac. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare