Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Drumul lung spre casă al unui tânăr din județul Alba, plecat de câțiva ani peste hotare. La 23 de ani, a străbătut, în 4 luni, peste 6000 de kilometri și 19 țări, cu bicicleta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un tânăr din județul Alba, plecat de mai mulți ani în Anglia, unde a lucrat ca chef bucătar, a străbătut cu bicicleta, în 4 luni, peste 6.000 de kilometri și 19 țări pentru a ajunge acasă, în comuna Lunca Mureșului. Timp de 2 luni a dormit în cort și și-a gătit singur, iar două luni s-a cazat la gazde și în hoteluri. Nandor Albert are 23 de ani, este pasionat de cicloturism, iar călătoria sa are și o componentă socială. Vrea să îi ajute pe copiii orfani să aibă și ei o bicicletă. Povestea tânărului este relatată într-un reportaj realizat de Agerpres.

Inspirat de titlul unei melodii cunoscute, interpretate de Roger Hodgson, Albert Nandor și-a numit expediția, pentru care s-a pregătit aproape un an, în mod sugestiv: „Take The Long Way Home”.

Tânărul a declarat că, în afară de a-și găsi calea spre casă, a văzut în călătorie și o modalitate de a aduce în atenție soarta copiilor orfani din diverse comunități din Transilvania, aflați în grija fundației patronate de călugărul franciscan Bojte Csaba (deținător al titlului „Cetățeanul European” în 2011), și de a-i ajuta pe aceștia să aibă și ei biciclete. Mai exact, Albert a lansat o campanie prin care cei care au posibilitatea pot să doneze, cu banii respectivi urmând să fie achiziționate biciclete „pentru copiii care au nevoie”.

„Cred că fiecare copil ar trebui să aibă o bicicletă. Îmi amintesc când eram copil și am învățat cum să merg pe bicicletă. A fost unul din cele mai frumoase sentimente pe care le-am simțit vreodată”, a afirmat tânărul. Deși până în prezent în contul campaniei „Help Orphan Kids Get A Bicycle” nu s-au strâns atâția bani cât și-ar fi dorit, Albert Nandor nu vrea să renunțe la proiectul său. Astfel, el le-a lansat o provocare celor care dețin o bicicletă și nu o mai folosesc din diverse motive să o doneze și să aducă astfel o bucurie copiilor orfani.

Nandor și-a petrecut ultimii ani la Londra, unde a lucrat ca bucătar. El a plecat din Londra în 1 iunie și va ajunge acasă, în Lunca Mureșului, sâmbătă, 30 septembrie. Aflat de câteva zile în România, tânărul a stat mai multe zile în Bucovina, iar joi se afla undeva aproape de Bistrița.

Chiar dacă distanța dintre Londra și satul din Alba este de 2.200 de kilometri în linie dreaptă, tânărul a optat pentru un alt traseu, dorind foarte mult să viziteze în mod special Scandinavia, traversând astfel, pe durata a patru luni, 19 țări.

„Am vrut să văd cât mai multe țări. Să văd Scandinavia în mod deosebit’, a spus acesta. El s-a arătat cel mai impresionat de Norvegia.

Printre țările pe care le-a traversat cu bicicleta se numără: Franța, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina. El a ajuns și în Rusia, mai exact la Sankt Petersburg, unde s-a deplasat cu un feribot.

Spune că nu a cheltuit prea mult, dormind, cumulat, timp de două luni în cort, gătindu-și singur, la primus, și o lună cazându-se la gazde prin sistemul Couchsurfing. „Doar cam o lună am dormit în hoteluri, hosteluri’, a menționat Nandor. În Danemarca a avut posibilitatea să doarmă, gratis, în niște adăposturi din lemn, cabane care sunt dotate cu apă potabilă, șemineu, toaletă.

Mulți oameni l-au oprit pe parcurs și i-au oferit sprijinul, tânărul arătându-se impresionat de amabilitatea celor cu care a intrat în contact.

A avut și câteva mici incidente tehnice, cum ar fi faptul că în Norvegia la un moment dat, din cauza vântului, trepiedul a căzut și astfel aparatul foto i s-a spart.

Odată ajuns acasă, tânărul vrea să le împărtășească din experiența sa elevilor de la Colegiul „Bethlen Gabor” din Aiud, unitate de învățământ pe care și el a absolvit-o. De asemenea, vrea să stea mai mult timp cu familia și să petreacă sărbătorile de iarnă, pentru prima dată după mulți ani, cu ai săi, acasă. După care urmează cel mai probabil să plece la muncă în Elveția, țară de care este atras datorită munților, unde să se angajeze ca chef, și apoi, în viitorul nu prea îndepărtat, intenționează să călătorească tot cu bicicleta în Asia, până în Mongolia.

sursa: Agerpres (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

foto: facebook – Take The Long Way Home

[nggallery id=4616]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, ONRC fiind „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie”, potrivit unui comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea