Foto: ,,Dor de Basarabia” la Școala Gimnazială ,,Nicodim Ganea” Bistra
Cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu patria-mamă Romania, elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicodim Ganea” Bistra au marcat evenimentul printr-o serie de activități educative desfășurate sub sloganul ,,Dor de Basarabia”.
Îndrumați de cadrele didactice Virgil Bolog, Rodica Sârb, Gelu Muntea, Elena Miheț și directorul Anamaria Petrovan, elevii au purtat discuții tematice privitoare la evenimentul istoric desfășurat în 27 martie/9 aprilie 1918, au prezentat un proiect-colaj în imagini și referate despre personalitățile care au avut un rol important în desăvârșirea actului Unirii: Ion Inculeț și Pan Halippa din Basarabia, președinte și vicepreședinte al Sfatului Țării – instituția care a dispus Unirea Basarabiei cu Romania cu 86 voturi pentru, 3 abțineri și 36 voturi contra.
Prezentarea graficului evenimentelor a fost făcută de profesorul Rodica Sârb, iar despre semnificația istorică a momentului 27 martie/9 aprilie 1918 a susținut un discurs tematic profesorul Virgil Bolog. Totodată, au fost prezentate și momente artistice: versuri pline de incantație, recitate de către elevi, ce aparțin poeților basarabeni Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu și care exprimă glasul conștiinței naționale, iar ,,dorul de Basarabia” a fost exprimat prin interpretarea imnului românilor basarabeni ,,Limba noastră”, pe versurile lui Alexei Mateevici și a altor cântece patriotice – acțiunile artistice fiind coordonate de profesorii Gelu Muntea și Elena Miheț.
Unirea Basarabiei cu Romania a însemnat de fapt reunificarea vechii provincii românești dintre Prut și Nistru, ruptă de Moldova și alipită Rusiei în 1812, în baza Tratatului de la București încheiat în urma războiului ruso-austro-turc. Deși supusă unui brutal proces de rusificare – aproximativ 100 de ani, fosta provincie a continuat să fie în mare majoritate românească, mai bine de 65% dintre locuitori fiind români. Dar efectele Unirii Basarabiei cu România au fost anulate după 22 de ani, la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou acest teritoriu în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
Activitățile menite să reînvie spiritul patriotic printre cei prezenți, exprimă și azi ca și atunci glasul conștiinței naționale ce amintesc de cuvintele rămase memorabile ale regelui Ferdinand al României, care considera Unirea ,,înfăptuirea unui vis care de mult zăcea în inimile românilor de dincolo și de dincoace de apele Prutului”.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=3665]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor