Rămâi conectat

Cultură Educație

Foto: ,,Dor de Basarabia” la Școala Gimnazială ,,Nicodim Ganea” Bistra

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu patria-mamă Romania, elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicodim Ganea” Bistra au marcat evenimentul printr-o serie de activități educative desfășurate sub sloganul  ,,Dor de Basarabia”.

Îndrumați de cadrele didactice Virgil Bolog, Rodica Sârb, Gelu Muntea, Elena Miheț și directorul Anamaria Petrovan, elevii au purtat discuții tematice privitoare la evenimentul istoric desfășurat în 27 martie/9 aprilie 1918, au prezentat un proiect-colaj în imagini și referate despre personalitățile care au avut un rol important în desăvârșirea actului Unirii: Ion Inculeț și Pan Halippa din Basarabia, președinte și vicepreședinte al Sfatului Țării – instituția care a dispus Unirea Basarabiei cu Romania cu 86 voturi pentru, 3 abțineri și 36 voturi contra.

Prezentarea graficului evenimentelor a fost făcută de profesorul Rodica Sârb, iar despre semnificația istorică a momentului 27 martie/9 aprilie 1918 a susținut un discurs tematic profesorul Virgil Bolog. Totodată, au fost prezentate și momente artistice: versuri pline de incantație, recitate de către elevi, ce aparțin poeților basarabeni Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu și care exprimă glasul conștiinței naționale, iar ,,dorul de Basarabia” a fost exprimat prin interpretarea imnului românilor basarabeni ,,Limba noastră”, pe versurile lui Alexei Mateevici și a altor cântece patriotice – acțiunile artistice fiind coordonate de profesorii Gelu Muntea și Elena Miheț.

Unirea Basarabiei cu Romania a însemnat de fapt reunificarea vechii provincii românești dintre Prut și Nistru, ruptă de Moldova și alipită Rusiei în 1812, în baza Tratatului de la București încheiat în urma războiului ruso-austro-turc. Deși supusă unui brutal proces de rusificare – aproximativ 100 de ani, fosta provincie a continuat să fie în mare majoritate românească, mai bine de 65% dintre locuitori fiind români. Dar efectele Unirii Basarabiei cu România au fost anulate după 22 de ani, la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou acest teritoriu în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Activitățile menite să reînvie spiritul patriotic printre cei prezenți, exprimă și azi ca și atunci glasul conștiinței naționale ce amintesc de cuvintele rămase memorabile ale regelui Ferdinand al României, care considera Unirea ,,înfăptuirea unui vis care de mult zăcea în inimile românilor de dincolo și de dincoace de apele Prutului”.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=3665]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea