Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO | DJ 750C, drumul spectaculos care străbate culmile Munților Trascău, prin peisaje care îți taie respirația și face legătura între DN 75 (Sălciua) – Transapuseana (Ponor) -Râmeț va fi reablitat și modernizat pe fonduri europene

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DJ 750C, drumul județean spectaculos care străbate culmile Munților Trascău, prin peisaje care îți taie respirația și face legătura între DN 75 (Sălciua) – Transapuseana (Ponor) -Râmeț, va fi reablitat și modernizat pe fonduri europene

Proiectele Consiliului Județean Alba legate de Munții Trascău nu se termină cu DJ 107I, TRANSAPUSEANA. Zona care se remarcă prin peisaje umitoare, de o frumusețe care îți taie respirația, va fi mai accesibilă localnicilor și turiștilor. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel a anunțat pe pagina sa de pe o rețea de socializare, că în acest moment se lucrează la elaborarea documentației pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru DJ 750C, un drum județean, cel puțin la fel de spectaculos ca Transapuseana, care va face legătură între DN 75 (Sălciua) – DJ 107I (Transapuseana) – Râmeț (Cheile Mănăstirii și Mănăstirea Râmeț):

Odată cu modernizarea DJ 750 C (în această perioadă se lucrează la cererea de finanțare pe Programul Regiunea Centru), vom pune în valoare frumusețile naturii și zestrea de tradiții din zonă, arătând tuturor ce locuri frumoase avem.

Drumul județean 750 C străbate culmile Trascăului, iar modernizare sa reprezintă o deschidere spre dezvoltare, atât economică, cât şi turistică şi culturală, cu un mare impact social.

La Sălciua, locul de unde pornește traseul drumului, ne putem bucura de locuri cu adevărat fascinante, dintre care pot fi amintite Peștera „Huda lui Papară”, locul unde legenda spune că s-a ascuns Zamolxes, zeul dacilor, Cascada „Șipote” sau rezervațiile naturale „Vânătările Ponorului” și „Peștera Poarta Zmeilor”.

Citește și: VIDEO | La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!

La Mănăstirea Sub Piatră, aflată la adăpostul stâncilor, găsim vechea bisericuță monument istoric cu hramul “Cuvioasa Parascheva”, ridicată în anul 1797 pe locul unui mai vechi schit, simbol al luptei românilor din Transilvania pentru păstrarea credinței ortodoxe.

Pe lângă peisajele uimitoare, de-a lungul DJ 750 C găsim locuri încărcate de istorie, oameni cu sufletul mare și locuințe tradiționale românești.

Abătându-ne puțin de la traseul drumului, ne putem închina la biserica “Sfânta Treime” de la Lătureni (Valea Largă), monument istoric care datează din anul 1782, cât și la cele două mănăstiri de la Ponor, cu hramul “Sfântul Ierarh Nectarie”, respectiv “Sfântul Ierarh Spiridon”.

În centrul comunei Ponor, DJ 750 C se intersectează cu Transapuseana până la Râmeț, unde drumul coboară pe lângă Cheile Mănăstirii până la Mănăstirea Râmeț, oferind un peisaj spectaculos asupra zonei. De la mănăstire, drumul se desfășoară de-a lungul Văii Geoagiului, până în Teiuș, a scris pe pagină de facebook, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea