Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Foto: Dezbatere pentru promovarea învățământului profesional și profesional-dual de calitate la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Luni după-amiază, la Câmpeni s-a desfășurat o întâlnire organizată în scopul promovării beneficiilor învățământului profesional-tehnic și profesional-dual pentru viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a la care au participat câteva sute de părinți, elevi și profesori ai școlilor gimnaziale din Munții Apuseni, precum și mai mulți reprezentanți ai unor agenți economici din această zonă și a două importante societăți private din județul nostru: Transavia și STC&STA (Mercedes).   

 Inițiat de către Consiliul Județean Alba, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba reprezentat prin directorul Dana Nicoară, societăți economice și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni în calitate de gazdă, această ultimă instituție pregătind participanților și o expoziție cu produse din domeniile în care îi formează pe elevi: textile-pielărie, mecanică și electromecanică, turism și alimentație, silvicultură, produse tradiționale.

Mai exact, dezbaterea de aici a fost cea de-a șasea întâlnire desfășurată la nivelul județului prin care se dorește informarea părinților, dar și a elevilor, cu privire la posibilitățile de continuare a studiilor în strânsă legătură cu nevoia de forță de muncă de pe piață, temele dezbătute fiind aspecte privind consilierea școlară a elevilor, exemple de implicare activă a unor companii în pregătirea practică a tinerilor și oferta educațională a școlilor.

Astfel, cei care au vorbit și au explicat beneficiile învățământului profesional și profesional-dual, importanța implicării operatorilor economici și nevoia de consiliere corectă în carieră, bazată pe aptitudinile și competențele copiilor au fost președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel; inspectorul școlar general al ISJ Alba, Marcela Dărămuș; reprezentanții celor doi mari angajatori din județ, Transavia și STC&STA (Mercedes); viceprimarul orașului Câmpeni, Dorina Cristescu. Iar cum întâlnirea s-a dorit a fi cât se poate de deschisă, părinții, elevii și reprezentanții agenților economici din zona Apusenilor au fost solicitați să pună întrebări organizatorilor sau să formuleze răspunsuri pe bilețele primite, astfel că mai mulți reprezentanți ai unor societăți private din zonă și-au exprimat ideile, menționând greutatea de a găsi forță de muncă tânără și calificată în zonă.

În acest sens, agenții economici din Apuseni – de exemplu cei din domeniul turismului – au fost încurajați să se constituie în asociații pentru a solicita școlilor înființarea unor clase de învățământ dual, unitățile de învățământ să încheie parteneriate cu agenții economici pentru pregătirea tinerilor ce vor avea parte de numeroase beneficii pe perioada studiilor, la finalizarea lor și la angajare, iar părinții să țină cont de aptitudinile și dorințele copiilor pentru a-i îndruma în alegerea unei cariere care li se potrivește cel mai bine, urmând fără nici o rezervă învățământul profesional și profesional-dual.

 Dezbaterea s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate cu mențiunea continuării promovării învățământului profesional și profesional-dual la nivelul unităților de învățământ de către inițiatorul și partenerii acestui proiect, iar la final, liceul care a găzduit evenimentul a pregătit un scurt program folcloric tuturor participanților, prezentat de câțiva tineri talentați din zonă.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=7480]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MÂINE: Noaptea Muzeelor la Aiud. Expoziții, recital de muzică și vânătoare de comori la Muzeul de Științele Naturii Aiud: Programul Evenimentelor

Bogdan Ilea

Publicat

în

MÂINE: Noaptea Muzeelor la Aiud. Expoziții, recital de muzică și vânătoare de comori la Muzeul de Științele Naturii Aiud: Programul Evenimentelor Muzeul de Științele Naturii din Aiud organizează de Noaptea Muzeelor mai multe activități pentru toate categoriile de persoane. Vânătoare de comori, expoziții sau recital de muzică sunt doar câteva dintre evenimentele din program. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea