Rămâi conectat

Curier Județean

Foto: Dezbatere pentru promovarea învățământului profesional și profesional-dual de calitate la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni

Publicat

în

Luni după-amiază, la Câmpeni s-a desfășurat o întâlnire organizată în scopul promovării beneficiilor învățământului profesional-tehnic și profesional-dual pentru viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a la care au participat câteva sute de părinți, elevi și profesori ai școlilor gimnaziale din Munții Apuseni, precum și mai mulți reprezentanți ai unor agenți economici din această zonă și a două importante societăți private din județul nostru: Transavia și STC&STA (Mercedes).   

 Inițiat de către Consiliul Județean Alba, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba reprezentat prin directorul Dana Nicoară, societăți economice și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni în calitate de gazdă, această ultimă instituție pregătind participanților și o expoziție cu produse din domeniile în care îi formează pe elevi: textile-pielărie, mecanică și electromecanică, turism și alimentație, silvicultură, produse tradiționale.

Electrica Furnizare Discount

Mai exact, dezbaterea de aici a fost cea de-a șasea întâlnire desfășurată la nivelul județului prin care se dorește informarea părinților, dar și a elevilor, cu privire la posibilitățile de continuare a studiilor în strânsă legătură cu nevoia de forță de muncă de pe piață, temele dezbătute fiind aspecte privind consilierea școlară a elevilor, exemple de implicare activă a unor companii în pregătirea practică a tinerilor și oferta educațională a școlilor.

Astfel, cei care au vorbit și au explicat beneficiile învățământului profesional și profesional-dual, importanța implicării operatorilor economici și nevoia de consiliere corectă în carieră, bazată pe aptitudinile și competențele copiilor au fost președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel; inspectorul școlar general al ISJ Alba, Marcela Dărămuș; reprezentanții celor doi mari angajatori din județ, Transavia și STC&STA (Mercedes); viceprimarul orașului Câmpeni, Dorina Cristescu. Iar cum întâlnirea s-a dorit a fi cât se poate de deschisă, părinții, elevii și reprezentanții agenților economici din zona Apusenilor au fost solicitați să pună întrebări organizatorilor sau să formuleze răspunsuri pe bilețele primite, astfel că mai mulți reprezentanți ai unor societăți private din zonă și-au exprimat ideile, menționând greutatea de a găsi forță de muncă tânără și calificată în zonă.

În acest sens, agenții economici din Apuseni – de exemplu cei din domeniul turismului – au fost încurajați să se constituie în asociații pentru a solicita școlilor înființarea unor clase de învățământ dual, unitățile de învățământ să încheie parteneriate cu agenții economici pentru pregătirea tinerilor ce vor avea parte de numeroase beneficii pe perioada studiilor, la finalizarea lor și la angajare, iar părinții să țină cont de aptitudinile și dorințele copiilor pentru a-i îndruma în alegerea unei cariere care li se potrivește cel mai bine, urmând fără nici o rezervă învățământul profesional și profesional-dual.

 Dezbaterea s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate cu mențiunea continuării promovării învățământului profesional și profesional-dual la nivelul unităților de învățământ de către inițiatorul și partenerii acestui proiect, iar la final, liceul care a găzduit evenimentul a pregătit un scurt program folcloric tuturor participanților, prezentat de câțiva tineri talentați din zonă.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=7480]

Publicitate

Curier Județean

ACCIDENT rutier GRAV pe DN1, la intrare în Aiud: Trei răniți după ce o mașină a intrat într-un cap de pod. Trafic BLOCAT

Publicat

în

ACCIDENT rutier GRAV pe DN1, la intrare în Aiud: Trei răniți după ce o mașină a intrat într-un cap de pod. Trafic BLOCAT

Un accident rutier a avut loc vineri, 21 ianuarie, în jurul orei 20.40, pe Drumul Național 1, la intrarea în municipiul Aiud.

Trafic blocat pe DN1, la intrarea în Aiud, pe sensul de mers Unirea – Aiud din cauza unui accident rutier.

Din primele date se pare ca un autoturism a intrat in coliziune cu un cap de pod si s-a răsturnat. Sunt trei victime, din care una posibil sa fie rănită grav.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Curier Județean

IPJ Alba: Recomandări pentru conducătorii auto, în scopul creșterii siguranței în trafic

Publicat

în

IPJ Alba: Recomandări pentru conducătorii auto, în scopul creșterii siguranței în trafic

Inspectoratul de Poliție Județean Alba transmite câteva reconamdări conducătorilor auto, în vederea creșterii siguranței în trafic.

Recomandări pentru siguranța traficului rutier

Electrica Furnizare Discount
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Păstrați în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  • Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Citește mai mult

Curier Județean

IPJ Alba: Peste 150 de polițiști vor asigura ordinea și siguranță publică în minivacanța de Mica Unire

Publicat

în

IPJ Alba: Peste 150 de polițiști vor asigura ordinea și siguranță publică în minivacanța de Mica Unire

Peste 150 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura, în linişte, de minivacanţa prilejuită de Unirea Principatelor Române.

În perioada 21 – 24 ianuarie 2022, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va intensifica acţiunile, va suplimenta efectivele de siguranţă publică şi va asigura prezenţa echipajelor de poliţie pentru menținerea climatului de siguranță publică, prevenirea faptelor antisociale și asigurarea unei intervenții prompte la evenimente.

Citește și:  Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Zilnic, vor acţiona, în medie, 150 de poliţişti, cu 70 de mijloace auto, care vor fi prezenți în zonele aglomerate și în stațiunile turistice și vor urmări inclusiv respectarea măsurilor de sănătate publică, în contextul pandemiei de Sars Cov 2.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pentru prevenirea accidentelor de circulație şi combaterea excesului de viteză, poliţiştii de la rutieră vor acţiona cu 12 aparate radar şi vor asigura prezenţa în trafic, pentru depistarea şi sancţionarea, cu fermitate, a conducătorilor auto care încalcă normele privind circulaţia pe drumurile publice.

Având în vedere numărul în creștere a cazurilor de Covid 19, facem un nou apel către cetățeni, să respecte măsurile de protecție sanitară, pentru a limita răspândirea virusului Sars Cov 2.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare