Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Debutează Festivalul Naţional de Folclor STRUGURELE DE AUR, 11 – 14 septembrie 2014. Biletele, aproape epuizate

Publicat

în

Festivalul de Folclor „Strugurele de Aur” se află la a XIV-a ediţie şi are loc în perioada 11-14 septembrie 2014 Alba Iulia si Jidvei. Programul festivalului din acest an este format din concursul propriuzis si recitaluri vocale şi instrumentale.

Biletele pentru cele patru zile de regal folcloric, puse în vânzare în urmă cu o săptămână, la prețul de 25 de lei, au fost vândute deja în proporție de peste 90 la sută. Așa că, dacă doriți să participați la acest eveniment, trebuie să vă grăbiți.

Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 32 de ani. Nu se primesc în concurs artişti consacraţi sau profesionişti.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a marca momentul, organizatorii evenimentului au organizat o conferință de presă la care au participat Cristian Fuga, directorul operațional al comapniei Jidvei, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și muzicologul Sergiu Cipariu, directorul artistic al festivalului.

Printre poemele dedicate vinului, recitate de dirijorul Sergiu Cipariu, au fost oferite amănunte despre cea de  a XIV-a ediţie a celui mai important festival de folclor din România, care reușește în fiecare an să aducă din anonimat și să promoveze pe merit, tinere talente.

Bugetul evenimentului este de 800.000 de lei, din care 120.000 o reprezintă contribuția Consiliului Județean Alba, iar restul sumei este asigurată, ca în fiecare an, de compania Jidvei. Dacă 300.000 de lei sunt destinați cheltuielilor auxiliare, 280.000 de lei sunt alocați pentru premii și onorariile artiștilor, a precizat Cristi Fuga.

Un premiu special va fi oferit în acest an in memoria Mărioara Murărescu, care va fi înmânat câștigătorului chiar de către fiul celebrei realizatoare de emisiuni de folcor. Premiul “Mărioara Murărescu” reprezintă un omagiu pe care organizatorii festivalului îl aduc celei care a participat activ la realizarea „Strugurelui de Aur”.

Un alt element de noutate pentru această ediție a evenimentului o reprezintă provocarea Televoting-ului. Spectatorii din sală și cei din fața televizorului vor putea să voteze concurentul preferat prin SMS la 1264, iar cel care va aduna cele mai multe voturi va fi desemnat câștigătorul premiului de popularitate.

Președintele juriului, Sergiu Cipariu, a subliniat faptul că la preselecții sunt de la an la an tot mai surprinși de nivelul ridicat al participanților. „Sunt bine pregătiți, au moștenire genetică și educație în acest sens. Avem mari dificultăți mereu în a îi așeza înn ierarhie”, a spus Cipariu.

Din cei 42 de concurenți care au trecut de preselecție, șase sunt din județul Alba.

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc.

Prin evoluţia de-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti.

Secţiunea I – Solişti vocali:

Concurenţii vor prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. A doua piesă, un cântec măsurat, într-un tempo mişcat, va fi acompaniată de orchestră . În mod obligatoriu, una din piese, trebuie să fie o melodie cunoscută, din repertoriu interpreţilor din generaţia de aur, sau a celor consacraţi, preluată pentru valoarea liniei melodice şi a textului poetic şi interpretată în stil propriu, potrivit sensibilităţii şi glasului fiecărui concurent. Concurenţii pot prezenta şi un al treilea cântec, în cadrul secţiunii „Drumul vinului, Ţara Vinului”, cântec care prin tematică, să aducă la lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în rodul viilor, dulceaţa razelor de soare şi aroma boabelor de struguri din podgoriile româneşti.

Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:

Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mişcare, ritm şi tempo. Una din cele două piese, obligatoriu trebuie să fie din repertoriul unor instrumentişti consacraţi.

Din 95 de concurenţi prezenţi la preselecţia din 12 iulie din Alba Iulia au fost selectaţi 42 dintre acestia, cu vârste intre 16 si 32 ani. La ediţia de anul acesta s-au înscris reprezentanţi din toate zonele etnofolclorice ale tarii. Concurentii provin din 17 de judeţe din Rominia, precum şi un reprezentant din Republica Moldova.

Zilele de concurs vor fi completate de interpreţi de marcă ai folclorului autentic. Publicul spectator este aştepat, între 11-13 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor începând cu orele 18:30.

În cadrul celor 2 zile de concurs, publicul poate vota concurentul preferat prin televoting, festivalul fiind  transmis în direct de TVR 3, TVR International, Radio Cluj si Radio Antena Satelor.

În  data de 14 septembrie incepand cu ora 14 in Piata Primariei din Jidvei,  va avea loc Ecoul la Gala Laureatilor.

Manifestarile prilejuite de acest eveniment vor avea  doua parti:

Prima parte  ora 14 – 18 – ”Cintec joc si voie buna de pe Tarnave” – vor participa ansanbluri folclorice, grupuri folclorice precum si formatii de artisti amatori si artisti consacrati din judetele Alba, Mures si Sibiu;

Partea a doua ora 18.30- ”Ecoul la Gala Laureatilor” –  În cadrul Galei, vor fi invitaţi interpreţi cu totul speciali.

Sarbatoarea va fi incheiata de un superb foc de artificii.

PROGRAM FESTIVAL

Joi  – 11 sept. Alba Iulia:

De la ora 18:30 la 21:00

Concurs – transmisiune directă TVR  3 şi preluare TVR Internaţional,

transmisiune directa Radio Romania Cluj, Radio Antena Sibiului.

Recitaluri: ora 21:15 înregistrare TVR 1

–    Suită orchestrală de Maramureş (Orchestra Jidvei România)

– Ansamblul Artistic Jidvei -recital folcloric multizonal

– Laureaţi şi tineri interpreţi (Ardeal) – (Ancuţa Matei, Bogdan Toma, Codruţa Rodean, Bogdan Cioranu, Daniel Pop, Denisa Balu, Ciprian Pop şi Ioana Breda)

– Roxana Reche şi Alexandru Pal.

– Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur – Alba.

-Cornel Borza și Dana Jurjuț-Bihor.

– Soliştii Ansamblului “Augustin Bena”-Alba.

–          Mariana Anghel.

– Ioan Bocşa si Sergiu Cipariu .

– Florentina şi Petre Giurgi.

 

Vineri 12 sept. Alba Iulia:

De la ora 18:30 la 21:00

Concurs – transmisiune directă TVR  3 şi preluare TVR Internaţional, transmisiune directa Radio Romania Cluj, Radio Antena Sibiului.

Recitaluri: ora 21:15 înregistrare TVR 1

–          Suită orchestrală din Transilvania(Orchestra Jidvei România)

-Ansamblul Artistic Jidvei – recital folcloric de Ardeal şi Banat.

–  Laureaţi şi tineri interpreţi (Dobrogea, Maramureş, Ardeal)

Cristian Bogdan, Carmen Şteţco, Aurelian Suciu.

-“Vocile brazilor din Munţii Cibin” -Ciprian Silaşi, Sebastian Stan şi Robert Târnăveanu

-Felicia Stoian şi Maria Coman(Banat).

-Nineta Popa.

-Maestrul Nicolae Botgros-recital vioară.

– Laureaţi şi tineri interpreţi Moldova -Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Andra Matei, Andreea Haisan , Ilie Caraş şi Nicu Mâţă.

– Viorica Macovei.

Sâmbătă 13 sept. Alba Iulia:

De la ora 18:30 la 20:15:

– Gala Laureaţilor şi recital Marele Premiu  2013 – Alexandra Băcilă.   Transmisiune directă TVR 3 şi preluare TVR Internaţional , transmisiune directa Radio Romania Cluj, Radio Antena Sibiului.

De la ora 20:30 înregistrare TVR 1

–          Suită orchestrală de Ardeal (Orchestra Jidvei România)

–          Moment Aniversar – dedicat de Ansamblul Jidvei România

Lucreţiei Ciobanu la 90 de ani de via

–           Odă „Doamnei Munţilor” – medalion cu cele mai reprezentative

doine şi cântece ale Lucreţiei Ciobanu

–  Laureaţi şi tineri interpreţi, dialog folcloric multizonal – Paul Ananie, Stana Stepănescu, Adina Popa , Adriana Sofica Marian Medregoniu, Gabriel Dumitru)

-Ina Todoran- Alba.

– Cornelia Neaga și Muguri de Tezaur  –  Sălaj -.

– Ilie Medrea.

-Reta Rus- Alba.

– Pamfil Roată- Suceava.

-Mariana Deac- Hunedoara .

-Maria Butaciu- Bistriţa Năsăud.

-Nicolae Furdui Iancu.

Duminică 14 sept. Jidvei:

De la 0ra 14 – 18.00 Inregistrare TVR Cluj

Cant si Joc de pe Tarnave – Invitati :Ansanbluri Folclorice si Formatii Artistice de Amatori de pe Valea Muresului si Tarnavelor, precum si interpreti de marca ai cantecului popular romanesc.

De la Ora 18.30

– Ecou la Gala laureaţilor şi recital Marele Premiu 2013 – Alexandra Băcilă .

De la ora 20:15 Recitaluri:

-Ansamblul Artistic Jidvei-recital folcloric din Transilvania .

-Artiştii din Feisa –Nicuşor Balu ,Denisa Balu şi Adina Popa.

-Ina Todoran- Alba.

– Soliştii Ansamblului Jidvei România.

– Marinela Baba- Alba.

– Ion Drăgan.

– Mărioara Dragotă şi Adriana Irimieş.

-Adrian Neamţu- Sibiu.

– Ion Ursache-Moldova.

– Mariana Deac- Hunedoara.

– Gheorghe Turda- Maramureş.

– Ionuţ Fulea- Alba

 

Membrii juriului

1.            Preşedintele juriului şi directorul Festivalului: profesor Sergiu Cipariu

2.            Doamna profesor doctor  Elise Stan – etnomuzicolog, realizator emisiuni folclorice la Televiziunea Română;

3.            Doamna Eugenia Florea – etnomuzicolog, realizator de emisiuni şi evenimente folclorice la Radio România;

4.            Doamna conferenţiar universitar, doctor – Gabriela Rusu Păsărin – realizator de emisiuni la Radio România Craiova;

5.            Doamna profesor Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba;

6.            Domnul profesor universitar doctor Ioan Bocşa – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca;

7.            Domnul profesor Gelu Stan – dirijor, etnomuzicolog şi realizator emisiuni folclorice la Radio România Timişoara;

8.            Maestrul Nicolae Botgros – dirijorul Orchestrei “Lăutarii” din   Chişinău

9.            Profesor Stelian Stoica – dirijorul Orchestrei Naţionale  „Jidvei România”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Un incendiu a avut loc marți, 17 mai, în jurul orei 13.00, la o stivă de lemne din localitatea Câmpeni, județul Alba.

Stația de pompieri Câmpeni a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Câmpeni, strada Gării. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacăra vizibilă la o stivă de lemne.

Incendiul a fost localizat și lichidat de către pompierii militari prezenți la locul evenimentului.

Elit - Gustul Desăvârșit

La momentul de față se lucrează la îndepărtarea efectelor negative produse de incendiu. Fără alte probleme deosebite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, condamnat pentru UCIDERE din culpă, depistat la o fermă din Arad: Cât timp va sta după gratii

Publicat

în

Bărbat din Alba, condamnat pentru UCIDERE din culpă, depistat la o fermă din Arad: Cât timp va sta după gratii

La data de 16 mai a.c., polițiștii Postului Comunal Șiștarovăț au depistat la o fermă de animale, de pe raza localității Cuveșdia, un bărbat de 41 de ani, din localitatea Sebeș.

În urma verificărilor, a reieșit că bărbatul are emis de magistrații Judecătoriei Oravița, un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la 1 an și 4 luni închisoare pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Arad. Transmite Inspectoratul Județean de Poliție Arad.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

17 mai 2022, COVID-19 în Alba. ZERO infecții și ZERO decese, în ultimele 24 de ore, în județ. Prima zi fără virus după 9 luni

Publicat

în

17 mai 2022, COVID-19 în Alba. ZERO infecții și ZERO decese, în ultimele 24 de ore, în județ. Prima zi fără virus după 9 luni

La nivelul județului Alba, marți, 17 mai 2022, nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53834 de persoane confirmate, 52438 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 422 teste, 184 PCR, 238 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465876 mai exact, 356670 de teste PCR și 109206 de teste rapide.

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
RIMETEA 990 2.02 2
OHABA 583 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3115 1.28 4
POŞAGA 893 1.12 1
METEŞ 2751 0.73 2
LUPŞA 2836 0.71 2
MUNICIPIUL BLAJ 20622 0.68 14
SÂNTIMBRU 3019 0.66 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 13788 0.65 9
NOŞLAC 1816 0.55 1
CRICĂU 1965 0.51 1
MIRĂSLĂU 1945 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76685 0.44 34
ORAŞ TEIUŞ 7148 0.42 3
LOPADEA NOUĂ 2494 0.4 1
ŞPRING 2537 0.39 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
CETATEA DE BALTĂ 3061 0.33 1
ORAŞ CUGIR 25354 0.32 8
MIHALŢ 3213 0.31 1
CIUGUD 3293 0.3 1
PIANU 3563 0.28 1
ORAŞ ZLATNA 7779 0.26 2
MUNICIPIUL AIUD 25133 0.24 6
GALDA DE JOS 4414 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32855 0.12 4
ALBAC 1939 0 0
ALMAŞU MARE 1197 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1411 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BISTRA 4496 0 0
BLANDIANA 877 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1629 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 227 0 0
CIURULEASA 1123 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0 0
CUT 1272 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3115 0 0
DOŞTAT 1014 0 0
FĂRĂU 1470 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1157 0 0
HOREA 1898 0 0
IGHIU 7110 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MOGOŞ 744 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3743 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
POIANA VADULUI 1041 0 0
PONOR 574 0 0
RĂDEŞTI 1271 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2690 0 0
SĂLCIUA 1367 0 0
SĂLIŞTEA 2327 0 0
SÂNCEL 2579 0 0
SĂSCIORI 6485 0 0
SCĂRIŞOARA 1486 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1658 0 0
STREMŢ 2419 0 0
UNIREA 4823 0 0
VADU MOŢILOR 1268 0 0
VIDRA 1500 0 0
VINŢU DE JOS 5528 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare