Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: De ZIUA NAȚIONALĂ, zeci de sătmăreni pornesc pe jos sau călare spre Alba Iulia. Ei vor să refacă și să urmeze traseul pe care înaintașii transilvăneni l-au făcut în urmă cu 100 de ani

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sătmărenii sărbătoresc de Centenar printr-un pelerinaj la Alba Iulia. Mai multe grupuri s-au mobilizat și vor să ajungă, pe jos sau călare, de 1 DECEMBRIE la Cetatea Unirii. 

La sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în semn de respect și apreciere față de uriașul eveniment de la 1 Decembrie 1918, un grup de tineri din municipiul Carei vor porni pe jos către Alba Iulia! Răzvan Nintaș, unul dintre organizatori, a declarat că în data de 28 noiembrie vor porni spre Alba Iulia, urmând să ajungă în Cetatea Unirii în 1 Decembrie.

Acțiunea este organizată de către Răzvan Nintaș și Marius Bucureștean. Deplasarea se face, cel mai probabil, în mai multe etape. În 28 noiembrie, ei își propun să ajungă până dincolo de Zalău, să parcurgă circa 90-100 km. În 29 noiembrie vor să ajungă în județul Cluj, iar în data de 30 noiembrie să parcurgă restul distanței.

Citește și: Program de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2018. Evenimente de Centenarul Marii Uniri, la Alba Iulia: paradă militară spectaculoasă, festivități, concerte de muzică populară și cântece patriotice, tradiționala masă populară oferită de autorități și nelipsitele focuri de artificii

”Noi facem această acțiune pentru memoria înaintașilor noștri și pentru a populariza valorile României Mari. În urmă cu o sută de ani nu am putut să fim fizic la Alba Iulia. Peste o sută de ani nu vom avea aceeași șansă. Așa că am decis să profităm din plin de acest eveniment, când marcăm Centenarul. Acum, suntem în pregătiri, dar extrem de hotărâți. Îi invităm pe toți cei care vor să participe, să vină alături de noi!”, a declarat Răzvan Nintaș.

Alți sătmăreni, la inițiativa consilierului județean Adrian Cozma, pregătesc o acțiune unică, simbolică, pentru a marca importantul eveniment de la Alba Iulia. Acesta va porni spre Alba Iulia cu câteva zile înainte de marele eveniment, dar nu oricum, ci călare pe un cal. Cozma vrea să refacă și să urmeze traseul pe care înaintașii transilvăneni l-au făcut în urmă cu 100 de ani.

“Să te afli după o sută de ani în locul în care străbunii tăi au strigat: ”Noi vrem să ne unim cu Țara!” este o experiență unică în viața oricărui român. Dar dacă acest gând este dus până la capăt și vrei să refaci traseul Marii Uniri, aidoma românilor de acum 100 de ani, mergând din Sătmar până la Alba Iulia, călare, atunci cu siguranță că sărbătorirea Centenarului va avea o altă semnificație pentru fiecare temerar care va avea forța și determinarea să urce în șa, ca să ia drumul Albei Iulii”, a spus Cozma.

Acțiunea aparține Asociației Ecvestre ”Perla Neagră” din Satu Mare, asociație care și-a propus refacerea gloriosului traseu, călare.

Cozma și echipa formată din 10 călăreți vor porni din Satu Mare în 24/25 noiembrie. Ei vor lua legătura cu colegii lor din Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj și Bistrița, urmând ca aceștia să se alăture în acest demers ”plin de adânci semnificații”.

Sursa: PresaSM.ro

Foto: Presa SM.ro

[nggallery id=6412]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea