Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: De la New York la Alba Iulia. Expoziţia de artă plastică ”Oameni şi noi” semnată de Anca Sas, la Muzeul Național al Unirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit, sâmbătă, vernisajul expoziției de artă plastică ”Oameni și noi”, semnată Anca Sas. Evenimentul a fost prezentat de Ion Hădărig, directorul artistic al Fundației Inter-Art Aiud.

Oameni și noi” a încheiat la Muzeul Unirii din Alba Iulia un triptic expozițional de excepție după o inaugurare de succes la Institutul Cultural Român la New York și un popas memorabil la Muzeul de Artă din Cluj Napoca. 

Vernisată într-o atmosferă de sărbătoare și în prezența unui public minunat, expoziția semnată Anca Sas a marcat un moment deosebit pentru arta albaiuliană și nu numai. Gândită ca o poveste bine închegată despre om și condiția umană, expoziția a adus pe simezele muzeului o serie de lucrări de calitate. Anul trecut, în luna noiembrie Anca Sas a cucerit inimile iubitorilor de artă din NewYork cu această expozitie și a reprezentat cu succes Alba Iulia pe tărâm american”, a declarat Stefan Balog, curatorul expozitiei.

Anca Sas e un tânăr artist plastic român aflat în cautarea unei dimensiuni de exprimare care să îl definească, în căutarea unui demers menit să creeze un spaţiu interior personalizat.

Expoziția “Oamenii si Noi”, organizată la ICR New York şi la Muzeul de Artă din Cluj Napoca, face parte dintr-un itinerar  pe care artistul plastic l-a realizat cu succes prin expozitii inedite şi unitare, prin expoziţii care rămân în conştiinţa artistică a privitorului. Remarcăm în acestă expoziţie o anume dinamică interioară a desenului suprapus peste o cromatică incitantă. Tehnica mixtă folosită în aceste lucrări accentuează ca o interfaţă un dialog între privitor şi personajul interior, un dialog pe care artista îl asează ca un ritual în ansamblul expoziţei.

O expozitie metaforă în care putem reciti, prin ochii tânărului artist, un jurnal interior construit ca un centru şi ca o periferie a definirii relaţiei dintre oameni şi noi. Un jurnal uneori scrijelit trist şi dramatic prin ochii unui tânăr. Un jurnal al relaţiei de dincolo de oameni, de dincolo de noi.

Anca Sas e un tânaăr care se caută artistic în timpul contemporan. Si pentru această căutare propune o expoziţie dinamică cu un demers metaforic inedit”, a spus Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art Aiud

În această expoziție am încercat să îmi folosesc rolul de artist și de filtru cât de bine am putut, pentru a ilustra și a deschide ochii oamenilor. Nu am încercat să îmi arăt viața celorlalți, am încercat să prind în fiecare tablou momentele comune pe care le trăim ca oameni, chiar dacă în moduri diferite. Verbalizarea conceptului este o parte foarte importantă din prezentarea unei lucrări vizuale, dar în același timp trebuie să ști când să te oprești și să întalnesti acest om care îți privește lucrările și te ascultă, această întâlnire trebuie să fie la mijloc, trebuie să rezulte într-o discuție; prin încurajarea lui de a își pune propria poveste în tabloul tău, nu de a îți întelge ție povestea”, a declarat Anca Sas.

Foto: Vass Julia, Zoltan Balog

[nggallery id=5492]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în prima zi urmează să aibă loc mai multe lansări de carte și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea