Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO ”De Dragobete, iubeşte româneşte”! Manifestare desfășurată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii Colegiului Naţional David Prodan din Cugir au sărbătorit miercuri, 24 februarie, Dragobetele, realizând o elegantă paralelă a iubirii cu Valentin`s Day sărbătorit în 14 februarie.  

Cugir Dragobete09Prin două prezentări power point, una în limba engleză pentru Valentine,s Day  şi cealaltă pentru Dragobetele autohton, elevii colegiului au realizat o frumoasă paralelă în numele iubirii. Dacă pentru  14 februarie elevii au sesizat că se insistă pe spiritul comercial şi se pune accentul pe iubirea fizică, pentru 24 februarie, pornind de la  tradiţiile autohtone, elevii au evidenţiat accentul pus pe  latura spirituală a iubirii. Îndrumați de rofesoarele Tatiana Ungurianu și Serafina Oargă, elevii au realizat desene și felicitări ce au fost apoi expuse în spațiul Cabinetului Documentare Informare al liceului.

Citeşte şi: Mesaje de 1 martie • Mesaje de Mărţişor – primăvară • SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii

Românii sărbătoresc în 24 februarie Dragobetele, o sărbătoare străveche ancorată în legendele dacice precum  şi a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul. Elevii au aflat amănunte despre Dragobete, nimeni altul decât fiul babei Dochia, bătrâna îndrăgostită de frig, zăpadă şi de cele 7 cojoace groase ale ei. Dragobete , numit şi Logodnicul Păsărilor, semnificând renaşterea şi iubirea, ne anunţă cu zâmbetul pe buze că iarna e pe sfârşite, Primăvara trezeşte natura la viaţă , iar oamenii intră în rezonanţă cu  iubirea şi buna dispoziţie.

Despre tradiţia  ,,Dragobetele sărută fetele”!, elevii au aflat că tinerii se întâlneau lângă biserica din sat şi se îndreptau cântând către pădure, unde căutau ghiocei, viorele,alte flori care anunţau venirea primăverii, pe care  le culegeau şi le păstrau lângă icoane. În ziua de Dragobete orice fată care vroia să fie cât mai frumoasă pentru alesul inimii, folosea ,,zăpada zânelor” , apa rezultată din acest omăt crezandu-se  a fi magică. În jurul prânzului tinerele alergau înapoi înspre sat, iar băietii trebuiau să îşi prindă aleasa si să o sărute cu foc în faţa tuturor. Aşa începeau logodnele de Dragobete, care de cele mai multe ori se finalizau cu căsătorii până la sfârşitul anului. Dragobetele este în acelaşi timp o sărbătoare a prietenei temeinice, acum tinerii care doreau, puteau  să se facă ,,fraţi de cruce”.

(C.P.)

[nggallery id=1664]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea