FOTO ”De Dragobete, iubeşte româneşte”! Manifestare desfășurată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir
Elevii Colegiului Naţional David Prodan din Cugir au sărbătorit miercuri, 24 februarie, Dragobetele, realizând o elegantă paralelă a iubirii cu Valentin`s Day sărbătorit în 14 februarie.
Prin două prezentări power point, una în limba engleză pentru Valentine,s Day şi cealaltă pentru Dragobetele autohton, elevii colegiului au realizat o frumoasă paralelă în numele iubirii. Dacă pentru 14 februarie elevii au sesizat că se insistă pe spiritul comercial şi se pune accentul pe iubirea fizică, pentru 24 februarie, pornind de la tradiţiile autohtone, elevii au evidenţiat accentul pus pe latura spirituală a iubirii. Îndrumați de rofesoarele Tatiana Ungurianu și Serafina Oargă, elevii au realizat desene și felicitări ce au fost apoi expuse în spațiul Cabinetului Documentare Informare al liceului.
Românii sărbătoresc în 24 februarie Dragobetele, o sărbătoare străveche ancorată în legendele dacice precum şi a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul. Elevii au aflat amănunte despre Dragobete, nimeni altul decât fiul babei Dochia, bătrâna îndrăgostită de frig, zăpadă şi de cele 7 cojoace groase ale ei. Dragobete , numit şi Logodnicul Păsărilor, semnificând renaşterea şi iubirea, ne anunţă cu zâmbetul pe buze că iarna e pe sfârşite, Primăvara trezeşte natura la viaţă , iar oamenii intră în rezonanţă cu iubirea şi buna dispoziţie.
Despre tradiţia ,,Dragobetele sărută fetele”!, elevii au aflat că tinerii se întâlneau lângă biserica din sat şi se îndreptau cântând către pădure, unde căutau ghiocei, viorele,alte flori care anunţau venirea primăverii, pe care le culegeau şi le păstrau lângă icoane. În ziua de Dragobete orice fată care vroia să fie cât mai frumoasă pentru alesul inimii, folosea ,,zăpada zânelor” , apa rezultată din acest omăt crezandu-se a fi magică. În jurul prânzului tinerele alergau înapoi înspre sat, iar băietii trebuiau să îşi prindă aleasa si să o sărute cu foc în faţa tuturor. Aşa începeau logodnele de Dragobete, care de cele mai multe ori se finalizau cu căsătorii până la sfârşitul anului. Dragobetele este în acelaşi timp o sărbătoare a prietenei temeinice, acum tinerii care doreau, puteau să se facă ,,fraţi de cruce”.
(C.P.)
[nggallery id=1664]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă 2024. Citește și: Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Astfel, programul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana