Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Cum au reușit în afaceri mai mulți șomeri sau persoane în căutarea unui loc de muncă prin proiectul “Alternative pentru Șomaj”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Pakiv România în colaborare cu Asociația AS 2001 Alba Iulia a organizat joi, 29 noiembrie 2012, o întâlnire cu noii antreprenori din Regiunea Centru. La evenimentul care a avut loc la sediul Centrului Interregional de Sprijin al Iniţiativelor Antreprenoriale din Alba Iulia au participat experți ai celor două organizații, jurnaliști cât și șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă. Aceștia din urmă și-au înființat afaceri ca urmare a sprijinului primit prin proiectul “ALTERNATIVE PENTRU ŞOMAJ – promovarea şi dezvoltarea competenţelor şi activităţii antreprenoriale în rândul şomerilor”, în urma participării la concursul „Șansa mea”.

Reuniunea a oferit posibilitatea participanților de a discuta despre stadiul actual al afacerilor nou înființate și asistate prin proiect în Regiunea Centru, problemele întâmpinate în derularea activității și identificarea soluțiilor necesare pentru dezvoltare. Cele 22 de afaceri din regiune, înființate prin proiect în intervalul noiembrie 2011 – mai 2012 (4 în județul Sibiu și 18 în județul Alba), au fost reprezentate la întâlnire în proporție de 81%. Mai mult decât atât, a fost prezentă și o antreprenoare care nu a beneficiat de sprijin financiar din partea proiectului pentru a-și înființa firma, dar și-a urmat visul de a deveni antreprenor și, în urma absolvirii cursului de formare profesională în competențe antreprenoriale, care a fost organizat în cadrul proiectului, și-a realizat dezideratul propus.

Dacă unii dintre beneficiarii celor 6.000 de lei pentru înființarea unei afaceri be baza unui business plan nu au reușit în ultimele 6 luni decât să își dea seama că au nevoie de mult mai mulți bani pentru a face față pieței, alții au reușit chiar să își cumpere un TIR, cum este cazul  Alinei.

Doi tineri antreprenori din Alba Iulia nu reușiseră la momentul acestei întâlniri să avanseseze prea mult în implementarea afacerilor, deoarece,  în primul caz, pentru a ambala miere cum își propusese are nevoie de un utilaj care costă 10.000 de euro, iar în cel de-al doilea caz, antreprenorul este încă in etapa de cautare a clinților pentru serviciile de design pe care le oferă.

Rodica Băieș din Alba Iulia, care și-a deschis un PFA având ca obiect de activitate comerțul cu haine, întâmpină de asemenea probleme precum lipsa clinților și concurența de pe piata.

Cel mai fericit caz este cel al lui Alina Cornelia Brudan din Alba Iulia care a reușit să își deschidă două firme, să devină apicultor și să depună un proiect pentru câteva zeci de mii de euro pe Axa 112, ba chiar să achiziționeze un TIR pentru societatea de transport pe care o administrează.

O altă parte bună a proiectului este faptul că beneficiarii banilor pentru începerea unei activități antreprenoriale nu sunt condiționați să returneze banii primiți dacă nu încep afacerea sau dacă nu reușesc să respecte planul de afaceri.

“Una dintre concluziile importante ale întâlnirii a fost unanimă cu privire la sursele și resursele financiare, la fluxul de capital: în lipsa acestora nu se pot face investiții iar afacerile nu se pot dezvolta, indiferent că au deja un an de activitate sau doar câteva luni. Tocmai de aceea, o alternativă la această situație ar putea fi rețeaua profesională din care vor face parte cele 60 de afaceri înființate în total prin proiect. Astfel, antreprenorii vor schimba informații între ei printr-un portal video online, vor putea face schimb de produse și servicii printr-o bursă electronică de mărfuri; asociați, vor aplica mai ușor pentru credite bancare pentru IMM-uri. De asemenea, internetul le va deschide perspective de informare, comunicare și promovare nenumărate dinspre și înspre o piață potențial nelimitată. Acest lucru ar răspunde la celelalte nevoi și condiții de dezvoltare a afacerilor.

O altă concluzie importantă a fost că fiscalitatea este împovărătoare pentru micile afaceri, într-o perioadă marcată oricum de criza economică. O eventuală soluție la această problemă ar putea fi acțiunile de lobby pe lângă factorii de decizie politică în vederea scăderii taxelor și sprijinirea dezvoltării astfel a micilor afaceri.

Indiferent de domeniile în care își desfășoară activitatea (cu precădere comerț, servicii și producție), toate firmele înființate prin proiect în regiunea Centru întâmpină aceleași probleme enumerate mai sus.

Asociația Pakiv România și partenerii din proiectul “ALTERNATIVE PENTRU ŞOMAJ – promovarea şi dezvoltarea competenţelor şi activităţii antreprenoriale în rândul şomerilor” își propun să găsească în continuare soluții pentru afacerile înființate prin intermediul acestuia, împreună cu antreprenorii, pentru a contribui la dezvoltarea resurselor umane, la promovarea competențelor și acțiunilor antreprenoriale din regiunile Nord Est, Centru și Nord Vest, în vederea accesului și dezvoltării durabile în ocupare, pe o piață a muncii flexibilă și inclusivă” se arată în comunicatul remis presei de Asociația Pakiv.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea