Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/ Cugirul a adoptat Planul de acțiune privind serviciile sociale finanțate din bugetul local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În organizarea Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir, la sediul Primăriei Cugir s-a desfășurat Ședința consultativă având drept scop adoptarea Planului anual de acţiune privind serviciile sociale administrate şi finanţate din bugetul Consiliului Local Cugir.

Au fost prezenţi: șef serviciu Spas – Cons. Juridic Viorica Nedel, As. Sociali Carmen Sulincean și Adriana Crișan, Otilia Băluțiu – secretarul Primăriei orașului Cugir, prof. Rodica Florea și dr. Viorica Păun – Asociația ,,Pro Europa”, prof. Nicoleta Văsuți- Asociația ,,Educator RO”, Marius Birta – Asoc. ,,Lupii Sigidavei”, Nicolae Faur – Asoc ,,Năsipiște” Cugir, Cristian Roman – As. ,,Cultură și Tradiție ROM GAL”, Cosmin Pienar – Asociația pentru Dezvoltare Comunitară a Romilor, ing. Aurel Voicu – Asociația ,,Pro Cugir”., Horațiu Găldău – Șef Poliția Locală Cugir.

Întrucât s-a considerat de către participanţi că serviciile sunt cunoscute, s-a trecut la prezentarea efectivă a Planului anual de acțiune, care face parte  Strategia locală de dezvoltare a oraşului Cugir pentru perioada 2014 – 2020, având următoarele obiective operaţionale în domeniul asistenţei sociale: asigurarea unei asistenţe sociale active adresate grupurilor defavorizate prin diversificarea, extinderea şi eficientizarea serviciilor sociale existente; dezvoltarea, extinderea şi finanţarea serviciilor sociale oferite persoanelor vârstnice şi cu dizabilităţi; reducerea gradului de risc pentru copiii aflaţi în dificultate; combaterea excluziunii sociale a grupurilor defavorizate; reducerea gradului de dependenţă pentru familiile aflate în dificultate și creşterea incluziunii sociale conform Strategiei Europa 2020.

Conform prezentării, Planul anual de acţiune privind serviciile sociale administrate şi finanţate din bugetul Consiliului Local Cugir cuprinde: Centru de zi pentru persoane vârstnice ; Serviciul de îngrijire la domiciliu; Centru de consiliere pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie; Serviciul de îngrijire la domiciliu; Centru de consiliere pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie; Centru de recuperare a victimelor violenţei în familie; Centrul de asistenţă a agresorilor familiali; Ambulanţa pentru urgente sociale; Centru de zi pentru copii cu dizabilități; Cantina de ajutor social; Centrul de asistenta comunitara-baie sociala; “Creşa Kunterbunt”.

În același cadru au fost prezentate și noi servicii sociale propuse spre a fi înființate pe viitor:  Adăpost de noapte; Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice; Serviciul de îngrijire la domiciliu; Extinderea  UID; Centrul de asistenţă şi recuperare persoane vârstnice „Lotus”; Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir; Centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Au avut loc prezentări despre alte servicii de interes public, precum: Campanii de informare si sensibilizare a comunitatii, organizate de serviciul public de asistenta sociala sau in colaborare cu alte servicii publice de interes local, astfel: Campanii şi acţiuni cu caracter social pentru promovarea participării persoanelor vârstnice la viaţa socială realizate trimestrial în cadrul centrului de zi pentru persoane vârstnice/în comunitate;

Campania pentru prevenirea violenţei în familie „Fii un zid, nu face un zid!” ediţia a III-a (în perioada noiembrie-decembrie 2019)  care va  cuprinde acţiuni de informare la nivelul liceelor şi şcolilor din Cugir şi Vinerea, în cadrul centrului de zi pentru persoane vârstnice, acestea fiind susţinute de către profesionişti din cadrul SPAS; Intervenţii în stradă prin serviciul Ambulanţa pentru urgenţe sociale; (sezonul rece 2019-2020); Mesaje de interes public transmise prin intermediul presei locale/judeţene; Acordarea hranei în perioada cu temperaturi extrem de scăzute, pentru persoanele fără adăpost.

La momentul prezentării de către Viorica Nedel a serviciilor de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din cadrul SPAS, Pienar Cosmin, reprezentant al Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară a Romilor din Cugir, a cerut clarificări suplimentare referitoare la modul de relaţionare a copiilor în cadrul centrului.

La rândul său,  Faur Nicolae (Asociaţia pentru ecologie şi turism Năsăpişte) şi-a manifestat intenţia de a încheia un acord de colaborare cu SPAS pentru a asigura copiilor din cadrul centrului de recuperare, dar şi beneficiarilor din cadrul centrului de zi pentru persoane vârstnice, accesul la excursii şi acţiuni comune.

La momentul discutării necesităţii înfiinţării unui adăpost de noapte pentru oamenii străzii, Nedel Viorica a accentuat aspectele legislative în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, care prevăd ca agresorii familiali evacuaţi prin ordin de protecţie provizoriu să fie cazaţi în astfel de adăposturi.

Reprezentantul Asociației ,,Lupii Sigidavei” -Birta Marius a adus în discuţie o speţă a unei persoane de pe raza localităţii care nu are domiciliul pe raza oraşului, ceea ce i-ar îngrădi acestuia accesul la servicii de calitate. Doamna Nedel Viorica a replicat că se cunoaşte cazul care este în evidenţa SPAS şi se fac demersuri pentru ca persoana în cauză să beneficieze de tot sprijinul serviciilor locale.

În acelaşi context, Pienar Cosmin a atras atenţia asupra faptului că 3 dintre persoanele fără adăpost nu au acte, manifestându-şi disponibilitatea de a-i primi în spaţiu în scopul obţinerii actelor de identitate.

Prof. Florea Rodica (Asociaţia de amiciţie „Pro Europa”) a felicitat iniţiativele la nivel local în domeniul serviciilor sociale, sugerând să se intensifice eforturile de mediatizare a activităţilor de la nivelul SPAS. Totodată, a sugerat ca un posibil spaţiu pentru înfiinţarea centrului rezidenţial, sediul şcolii Singidava situat pe strada N. Bălcescu, nr.6, considerându-l cel mai potrivit datorită proximităţii de spital, oraş etc.

La finele prezentărilor, Roman Cristian a propus să existe o periodicitate a întâlnirilor pentru o mai bună colaborare, în timp ce Birta Marius a considerat că o întâlnire bianuală este oportună.

        (C.P.)

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea