Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

(FOTO) Conferinţa Internaţională B.EN.A la Universitatea “1 Decembrie 1918”: 200 de invitaţi din 10 ţări prezintă lucrări pe tema „Ingineria Mediului şi Dezvoltare Durabilă”

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se desfăşoară, în perioada 23-25 mai 2013, cea de-a patra ediţie a Conferinţei Internaţionale cu tema „Ingineria Mediului şi Dezvoltare Durabilă”. Ceremonia de deschidere a conferinţei a avut loc astăzi, la ora 10.00, în Amfiteatrul A9 a universităţii albaiuliene. Conferinţa oferă posibilitatea cercetătorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor interesate de ingineria mediului, protecţia mediului şi o dezvoltare economică armonioasă, să îşi prezinte activitatea de cercetare în domeniu, să transmită rezultatele obţinute care pot fi aplicate în practica economică, precum şi să pună bazele unor parteneriate pentru viitor.

 Au participat la ceremonia de deschidere a conferinţei Daniel Breaz – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, prof. Fokion Vosniakos – preşedintele Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia şi totodată preşedintele conferinţei B.E.N.A., Ioan Moise Achim- prorectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Maria Popa – decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul  Universităţii „1 Decembrie 1918”, Iuliana Cenar – prodecan Universitatea „1 Decembrie 1918”,   prof. univ. dr. Triantafyllos Albanis – rectorul universităţii din Ioannina Grecia, prof. univ. dr. Lucia Căbulea – prorector al Universităţii „1 Decembrie 1918”,  Diana Câmpan – prof.univ.dr. Universitatea „1 Decembrie 1918”, Octavian Tătar – prof. univ.dr.Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Gheorghe Zaman – academicia şi A. Vaseashta, prof. univ. dr. în Statele Unite ale Americii.

În cadrul ceremoniei, rectorul Daniel Breaz şi Maria Popa – decanul Facultăţii de Ştiinţe au ţinut să mulţumească tuturor invitaţilor pentru prezenţă, după care a luat cuvântul preşedintele conferinţei, prof. Fokion Vosniakos. Acesta a vorbit auditoriului despre conferinţa B.E.N.A. şi a citit un mesaj, o scrisoare de binecuvântare şi felicitări trimisă special din partea patriarhului ortodox grec Bartolomeu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prezent la conferinţă, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg a lăudat efortul organizatorilor de a implica un număr atât de mare de specialişti din 10 ţări pentru a dezbate un subiect atât de actual şi a ţinut să menţioneze că un astfel de eveniment  cu teme de ingineria mediului şi dezvoltarea durabilă este important pentru fiecare dintre noi dar şi pentru urmaşii noştri. „Având în vedere condiţiile de mediu din ziua de astăzi, dar şi condiţiile impuse de integrarea României în Uniunea Europeană, ingineria şi protecţia mediului trebuie să fie o preocupare permanentă atât a celor care activează în domeniu dar şi a noastră a tuturor pentru că pe fiecare ne influenţează impactul factorilor negativi (agenţii poluanţi) asupra mediului înconjurător (…) Apariţia problemelor de mediu, a crizei resurselor naturale ne face să vorbim în ultimii 30 de ani despre dezvoltarea durabilă. Îmbunătăţirea calităţii vieţii nu se poate obţine decât în cadrul unor comunităţi capabile să utilizeze eficient şi raţional resursele. Desoperirea potenţialului ecologic al economiei asigură, pe lângă prosperitate, şi protecţia mediului”, a declarat acesta.

 De asemenea, primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă le-a adresat o invitaţie tuturor oaspeţilor de a face o excursie tematică pe o arie protejată a Văii Sebeşului (Luncile Prigoanei, stâna ecologică).

 Tot în cadrul deschiderii conferinţei, a avut loc şi ceremonia de acordare a distincţiei Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor Triantafyllos Albanis, Rectorul Universităţii din Ioannina, Grecia.

 Pe parcursul celor 3 zile de desfăşurare a evenimentului ştiinţific vor fi susţinute şi dezbătute peste 150 de lucrări de către 200 de invitaţi din 10 ţări, pe tema Dezvoltării durabile şi protecţiei mediului, Siguranţei alimentare şi calităţii produselor, Integrării europene şi economiei de piaţă  şi Agriculturii, energiei şi monitorizării mediului.

 Potrivit decanului Facultăţii de Stiinţe din cadrul Universităţii “ 1 Decembrie 1918” – Maria Popa, începând de anul viitor, studenţii de la ingineria mediului vor face practică în laboratoarele de specialitate din Ioannina.

 Evenimentul este organizat cu sprijinul şi susţinerea a doi coorganizatori de prestigiu, respectiv Asociaţia Balcanică a Mediului din Grecia (B.EN.A.)  şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române.

 Vezi programul conferinţei aici.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum arată harta unui posibil dezastru nuclear la Zaporojie: România, printre tările în pericol

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cum arată harta unui posibil dezastru nuclear la Zaporojie: România, printre tările în pericol

În cazul unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie, rușii au realizat o hartă care prezintă cele mai afectate state. Acestea ar fi: Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Belarus și Turcia.

Rusia a ocupat centrala din Zaporojie în martie după invadarea Ucrainei în 24 februarie. Centrala, situată în apropiere de linia frontului, este deţinută de trupele ruse şi exploatată de angajaţi ucraineni. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri asupra centralei nucleare Zaporojie, care a fost bombardată în mod repetat în ultima săptămână, ceea ce a ridicat temeri privind o catastrofă nucleară și a dus la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU joi.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ucraina a declarat că primele lovituri din 5 august au avariat un cablu electric și au forțat unul dintre reactoare să nu mai funcționeze. Apoi, loviturile de joi au avariat o stație de pompare și senzori de radiații. Ucraina, susținută de aliații occidentali, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei și retragerea forțelor rusești.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Romania în top 4 al țărilor cu cele mai gustoase mâncăruri: Care sunt cele mai apreciate preparate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Romania în top 4 al țărilor cu cele mai gustoase mâncăruri: Care sunt cele mai apreciate preparate

România se află pe un onorant loc patru, într-un top al celor mai gustoase mâncăruri, întocmit de Taste Atlas. Pe locul întâi se află Italia, urmată de Grecia și Spania.

Țara noastră a obținut scorul de 4,57, după ce participanții la vot au ales 30 de feluri de mâncare, băuturi și produse alimentare românești.

Pe locul 4 este România, cu mititei, ciorbă de burtă, mămăliguță şi cozonac.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai votate mâncăruri din România

1. Mititei

2. Cozonac

3. Borș

4. Pască

5. Mămăligă

6. Ciorbă de burtă

7. Ciorbă de fasole

8. Ciorbă de pui

9. Drob

10. Covrigi

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Aproape 20 milioane de metri cubi de lemn s-au recoltat în 2021 în România: Rășinoasele, cele mai dorite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Aproape 20 milioane de metri cubi de lemn s-au recoltat în 2021 în România: Rășinoasele, cele mai dorite

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, cantitatea de lemn recoltată anul trecut a fost de 19,994 milioane metri cubi (volum brut) de lemn, cu 342.000 mc mai mare comparativ cu cea din 2020.

Pe specii forestiere, răşinoasele au reprezentat 40,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 30,8%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, stejarul 10,1% şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc) 7,7%.

Lemnul recoltat în anul 2021 a fost destinat în proporţie de 96,4% persoanelor juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră şi în proporţie de 3,6% persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură; prin excepţie persoanele juridice şi fizice pot exploata, fără atestare, un volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care le au în proprietate”, precizează INS.

Anul trecut, s-au recoltat 13,438 milioane mc de lemn din pădurile proprietate publică, reprezentând 67,2% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, restul fiind recoltat din pădurile proprietate privată (29%) şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier (3,8%).

Comparativ cu anul 2020, volumul de lemn recoltat din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a crescut cu 6,7%, cel din păduri proprietate publică a statului s-a majorat cu 9,1%, iar din pădurile proprietate privată a scăzut cu 8,7% şi din păduri proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale cu 0,2% .

Produsele lemnoase principale au reprezentat, anul trecut, 71,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, produsele lemnoase secundare 21,1% şi produsele lemnoase de igienă 7,8%.

Faţă de 2020, volumul de masă lemnoasă recoltată din produse secundare a crescut cu 5,7%, din produse principale cu aproape 0,8% şi din produse de igienă cu 0,4%.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, 25,5% din volumul total de masă lemnoasă s-a recoltat din regiunea Nord-Est, 24,3% din Centru, 12,9% din Nord-Vest, 12,2% din Vest, 10,7% din Sud-Muntenia, 7,3% din Sud-Vest Oltenia, 6,9% din Sud-Est şi 0,2% din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Structura speciilor lemnoase recoltate la nivelul regiunilor de dezvoltare se prezintă astfel: răşinoasele au reprezentat majoritatea masei lemnoase recoltate în regiunile de dezvoltare Centru (58,6%), Nord-Est (54,5%), şi Sud-Est (29,5%), stejarul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (40%) şi fagul în regiunile de dezvoltare Vest (45%), Sud-Muntenia (29,4%), Sud-Vest-Oltenia (36,5%) şi Nord-Vest (36,2%).

La nivel de judeţe, în anul 2021, cea mai mare cantitate de masă lemnoasă s-a recoltat în judeţul Suceava (10,6%), urmat de Harghita (8,8%), Neamţ (6%) şi Bacău (5,6%), iar cele mai mici cantităţi s-au recoltat în judeţul Giurgiu (aproximativ 0,6%), Olt, Ialomiţa şi Brăila (aproximativ 0,4%), Teleorman, Ilfov, Constanţa şi Galaţi (0,3%).

Acţiunile de recoltare a arborilor din pădure, în vederea valorificării lemnului şi pentru asigurarea condiţiilor favorabile de dezvoltare a arboretelor, s-au desfăşurat prin executarea de tăieri. În anul 2021, s-au efectuat tăieri de conservare pe 54,9% din suprafaţa totală parcursă cu tăieri, tăieri de regenerare în codru pe 42,4%, tăieri de regenerare în crâng pe 2,4% şi tăieri de substituiri-refacere a arboretelor slab productive şi degradate pe 0,3%.

Suprafeţele de pe care s-a recoltat în totalitate lemnul au fost cele cu tăieri rase (5,6% din suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare în codru), urmând ca suprafeţele respective să fie reîmpădurite sau utilizate în alte scopuri silvice, subliniază INS.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea